"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η εκτέλεση του ζεύγους Ρόζενμπεργκ

Το τελευταίο φιλί των Ρόζενμπεργκ
Στο άρθρο αυτό θα ξεφύγουμε από τα όρια της Ελλάδας και θα περάσουμε τον Ατλαντικό. Βρισκόμαστε το 1951 στις ΗΠΑ. Ο Μακαρθισμός βρίσκεται στο απόγειό του. Χιλιάδες μέλη του Κ.Κ. ΗΠΑ, συνδικαλιστές, δημοκρατικοί πολίτες, διανοούμενοι διώκονται ήδη από τις αρχές του 1941. Ένας στενός κυβερνητικός κλοιός, μιας υπόγειας δικτατορίας κατηγορεί, δικάζει, απολύει και φυλακίζει χιλιάδες πολίτες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως χρειάζεται και κάτι άλλο, χρειάζεται έναν παραδειγματισμό. Ο παραδειγματισμός της κοινής γνώμης και του λαού θα επιτευχθεί στα πρόσωπα του τραγικού ζεύγους Ρόζενμπεργκ...


Ο Τζούλιους και η Έθελ Ρόζενμπεργκ γνωρίστηκαν το 1936 και παντρεύτηκαν το 1939. Ο Τζούλιος, εβραϊκής θρησκείας υπήρξε μέλος του Κ.Κ. ΗΠΑ ήδη από το 1932 και ανέπτυξε στους κόλπους του έντονη συνδικαλιστική δράση. Ο ίδιος εργάζονταν σαν ηλεκτρολόγος μηχανικός σε βάση του αμερικανικού στρατού από όπου και απολύθηκε λόγω των φρονημάτων του. Η Έθελ Γκρίνγκλας -Ρόζενμπεργκ ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των τεχνών ως τραγουδίστρια και ηθοποιός και αργότερα δούλεψε σαν γραμματέας μεγάλης ναυτιλιακής φίρμας. Ο Τζούλιους και η Έθελ γνωρίστηκαν σε εργασίες του Young Communist League ερωτεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά τον Ρόμπερτ και τον Μάικλ.



Το 1951 μετά την υστερία που έχει προκαλέσει η πρώτη σοβιετική δοκιμή πυρηνικής βόμβας οι Ρόζενμπεργκ συλλαμβάνονται με την κατηγορία της κατασκοπίας. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι γελοία και πολλά από αυτά φανερά κατασκευσμένα. Μαζί με τους Ρόζενμπεργκ, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη μαρτυρία, δικάζεται και ο Μόρτον Σόμπελ, μέλος του ΚΚ ΗΠΑ και φίλος του ζευγαριού. Η κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι η παροχή κρατικών μυστικών στους Ρόζενμπεργκ. Το πανάθλιο κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Σόμπελ παρείχε τα μυστικά της κατασκευής της ατομικής βόμβας στους Ρόζενμπεργκ, οι οποίοι με την σειρά τους τα προωθούσαν στον Μπέρναρντ Σούστερ στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ και υποτιθέμενου πράκτορα της KGB. Το κατηγορητήριο ανατράπηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της δίκης όμως οι κυβερνητικές αρχές ήταν αποφασισμένες να στείλουν το ζεύγος στον θάνατο. Συγκεκριμένα, ο δικαστής των Ρόζενμπεργκ, Έρβινγκ Κάουφμαν δήλωσε τα παρακάτω: " Το έγκλημά σας είναι πολύ χειρότερο της ανθρωποκτονίας, γιατί με την κατοχή της πυρηνικής βόμβας από την ΕΣΣΔ, θα ανοίξει ξανά το αιματηρό μέτωπο της Βόρειας Κορέας που τόσο στοίχισε στην χώρα μας." Η δίκη των Ρόζενμπεργκ φυσικά έχει κάνει τον κύκλο του κόσμου και πολλές διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις υποστήριξης του λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Η δίκη για τα δεδομένα της δημοσιότητας που έχει λάβει δεν θα κρατήσει πολύ. Το αποτέλεσμα της δίκης είναι ένας χλευασμός στο αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης...

Συγκεκριμένα, κατά το πόρισμα της δίκης αποδεικνύεται μεν ότι ορισμένα κρατικά μυστικά είχαν διαρρεύσει γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα, σε καμιά όμως περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που να επιβεβαιώνει την ενοχή του ζεύγους. Έτσι οι Ρόζενμπεργκ στις 29 Μαρτίου του 1951 καταδικάζονται σε θάνατο. Παρόλο που τον αμερικανικό σύνταγμα ορίζει ρητά ότι σε ότι αφορά την εσχάτη προδοσία η θανατική ποινή μπορεί να επέλθει μόνο εν καιρό πολέμου, το δικαστήριο αποφασίζει ότι το αδίκημα μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο μεγάλη ποινή. 


Έτσι το ζέυγος Ρόζενμπεργκ οδηγείται στις φυλακές Σινγκ- Σινγκ εν αναμονή εκτέλεσης. Μετά την δικαστική απόφαση χιλιάδες γράμματα διαμαρτυρίας στέλνονται στο κογκρέσο και τον πρόεδρο Αιζενχαουερ. Ανάμεσα στις έγγραφες διαμαρτυρίες βρίσκονται και τα γράμματα του Άλμπερτ Άινσταιν και του Χάρολντ Όρει. Η απονομή χάριτος όμως δεν έρχεται ποτέ... Έτσι Στις 19 Ιουνίου του 1953 το ζεύγος Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. ... Τα δύο τέκνα των Ρόζεν μπεργκ υιοθετούνται από τον φίλο του ζευγαριού Άμπελ Μέροπολ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου