"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τα αδέλφια του λέοντα

Ο Κώστας Πεντεδέκας, πολιτικός επίτροπος της διλοχίας Γκούρα αναφέρεται στον Γιάννη Αλεξάνδρου ως "λιοντάρι". Τον τίτλο αυτό ενστερνιζόμαστε και εμείς για το πρόσωπό του. Ωστόσο η οικογένεια Αλεξάνδρου είχε και άλλα παιδιά. Ο καπετάν Διαμαντής είχε αδέλφια των οποίων την ιστορία θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε στο άρθρο αυτό.


O Ευθύμης Αλεξάνδρου ανέβηκε αντάρτης στον Παρνασσό το 1947. Πολέμησε για αρκετό διάστημα μαζί με τον αδερφό του και υπήρξε ταμίας της Μεραρχίας του Διαμαντή. Το 1949, μετά την δολοφονία του Διαμαντή, πιάστηκε από τον κυβερνητικό στρατό και μεταφέρθηκε για να δικαστεί στην Λαμία. Εκτελέστηκε το 1949. Οι κυβερνητικές εφημερίδες τον παρουσίασαν ως μετανοήσαντα.


Σε συνομιλία του με τον Κώστα Πεντεδέκα ο Διαμαντής του αναφέρει με λύπη: "Την τακτοποίησα και την άλλη μου αδερφή Κώστα..." Ο Διαμαντής εννουούσε ότι την βρήκαν νεκρή ακι την έθαψαν. Η οικογένεια Αλεξάνδρου είχε λοιπόν και δύο κόρες που ήταν κατά τα φαινόμενα μαχήτριες και αυτές του ΔΣΕ. Από την οικογένεια τους δεν έζησε κανείς.



Ο αδελφός του Διαμαντή Ευθύμης Αλεξάνδρου στην φυλακή της Λαμίας







1 σχόλιο: