"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ε όχι κύριε δήμαρχε



Σε ότι αφορά την μάχη της Αμφιλοχίας και την σημασίας της έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο, το συγκεκριμένο αρθράκι γράφεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα, κατά την γνώμη μας πάντα, παραχάραξης της ιστορίας, που επιχειρείται από την Δημαρχία Αμφιλοχίας.


Από το 1976 και μετά η μάχη της Αμφιλοχίας εορτάζεται τακτικά. Στον πρώτο εορτασμό, που πολλοί αγωνιστές που έλαβαν μέρος βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ο εορτασμός ήταν συγκινητικότατος. Ηλικιωμένοι πιά, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μπήκαν σε παράταξη παρέλασης, ο κάθε ένας στο σύνταγμα που ανήκε, και παρέλασαν στην πόλη. Πρώτα μπήκε το 2/39 Σύνταγμα από τον δρόμο του Αγρινίου, μετά το 3/40,σε παράταξη και αυτό, από τον δρόμο της Άρτας και έπειτα το 24ο Σύνταγμα από την μεριά της Λευκάδας. Τα 3 συντάγματα, όλα με το λάβαρό τους συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Δάκρυα και συγκίνηση για παλιούς συντρόφους που ξαναβρέθηκαν και για αυτούς που δεν βρίσκονταν πιά εκεί. Από τότε η ΠΕΑΕΑ εορτάζει τακτικά την μάχη.

Χαρακτηριστική είναι η παντελής απουσία της πολιτείας. Κανένα μνημείο δεν στήθηκε ποτέ εκ μέρους του δήμου και ούτε καν ένας χαιρετισμός δεν απεθύνθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν για την πατρίδα. Το μνημείο που υπάρχει στήθηκε από την ΠΕΑΕΑ.

Φέτος λοιπόν ο για τρίτη τετραετία δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Κοιμήσης δήλωσε τόσο στην κομματική οργάνωση του ΚΚΕ όσο και στην τοπική ΠΕΑΕΑ ότι φέτος ο εορτασμός θα γίνει χωρίς δική τους συμμετοχή. Ο λόγος είναι ακόμα πιό γελοίος: Η γιορτή κατά τον κύριο δήμαρχο, είναι πολύ κομμουνιστική και επειδή ο ΕΛΑΣ δεν ήταν του ΚΚΕ, θα οργανώσει φέτος μιά πιό απολιτίκ γιορτή.

Έχουμε να του πούμε κι εμείς δυο πράγματα :

1) Είναι μακριά η λίστα των μελών του ΚΚΕ τόσο στους μαχητές της Αμφιλοχίας όσο και στους μαχητές του ΕΛΑΣ γενικότερα
2) Δεν υπάρχει γιορτή ακόμα και σε λιγότερα σημαντικά γεγονότα, που να πετιούνται απ'έξω παλαίμαχοι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ (ΠΕΑΕΑ : Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης)
3) Οι μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν άνθρωποι που αγωνίζονταν για λαική δημοκρατία και λαική εξουσία στην βάση μιάς λαικής οικονομίας (σημείωση: Δείτε την Λευκή Βίβλο του ΕΑΜ). Αυτό είναι αδρά και το πρόγραμμα  του ΚΚΕ
4) Οι μαχητές του ΕΛΑΣ σίγουρα ΔΕΝ ήταν όλοι κομμουνιστές. Στα παραπάνω όμως συμφωνούσαν και πολεμούσαν για την επίτευξή τους.
5) Πως και με πιό δικαίωμα πετιούνται έξω από τον εορτασμό συνταξιούχοι που πολέμησαν για το βιός τους, από έναν τοπικό άρχοντα που η πολιτική τοποθέτηση του, στερεί σε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους την σύνταξη, και οδηγεί την χώρα στο μεσαίωνα των εργασιακών δικαιωμάτων.


Θα σηκωθούν και οι σκοτωμένοι κύριε Κοιμήση !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου