"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Έφυγε ο Κώστας Μαραγκουδάκης


Με μεγάλη θλίψη, ο Κόκκινος Φάκελος αποχαιρετά τον αγωνιστή, κομμουνιστή και συγγραφέα Κώστα Μαραγκουδάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 20 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 95 ετών.



Ο σ. Κώστας Μαραγκουδάκης


Ο Κώστας Μαραγκουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και με τη σύζυγό του Βασιλική απέκτησε 2 παιδιά.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής, το 1943, και το υπηρέτησε από υπεύθυνες θέσεις, τόσο κομματικές, όσο και στο μαζικό κίνημα, στη νεολαία.

Την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης διετέλεσε γραμματέας του Τομέα Κηφισιάς της ΕΠΟΝ, του Τομέα Προαστίων και του Τομέα Κέντρου Αθήνας της ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου Επιτροπής Νέων ΕΔΑ και της Επιτροπής Πολιτικών Νεολαιών.

Για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε, συμπληρώνοντας πάνω από 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες σε Βούρλα, Αίγινα, Γυάρο, στο Μακρονήσι, όπου παρέμεινε για 1 χρόνο στο Λόχο Απομόνωσης. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρέθηκε και πάλι στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου.

Ήταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος, διατελώντας γενικός γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας (ΕΕΛΠ), μέλος της διοίκησης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), γενικός γραμματέας του Εθνικού Αντιδικτατορικού Συμβουλίου Εργαζομένων, γραμματέας και αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ.

Από το 13ο Συνέδριο (1991) έως και το 16ο Συνέδριο (2005) εκλεγόταν πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Από το 2003 έως το 2019 υπήρξε πρόεδρος στο "Σπίτι του Αγωνιστή".

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Σπάνιο ντοκουμέντο της Λευκής Τρομοκρατίας


Το παρακάτω φωτογραφικό τεκμήριο, έχει δημοσιευθεί μόνο μια φορά, στο βιβλίο του Νίκου Κυρίτση, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδα, από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Αποτυπώνει με τα μελανότερα χρώματα, το ζόφο της εμφυλιακής Ελλάδας και τα "έργα και τις ημέρες" του κράτους και του παρακράτους, ιδιαίτερα στην περίοδο 1945-1947. 

Η φωτογραφία έχει ληφθεί στη Φλώρινα, τον Ιούνιο του 1947 και απεικονίζει ενόπλους παρακρατικούς της περιοχής να φωτογραφίζονται πάνω από δεκάδες κομμένα κεφάλια αγροτών-αγωνιστών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η φωτογραφία έχει υποστεί σημαντικό ρετουσάρισμα, προφανώς μετά την εμφάνισή της πάνω στο φωτογραφικό χαρτί, με κάποιο πενάκι και τη χρήση μελάνης. Πρόκειται για ρετουσάρισμα που παρατηρείται σε αρκετές φωτογραφίες της περιόδου, με σκοπό τη διατήρηση της φωτογραφίας, δημιουργώντας δυστυχώς το αποτέλεσμα της αλλοίωσης των λεπτομερειών. Έτσι, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν τα εικονιζόμενα πρόσωπα, ο ρουχισμός, το είδος του οπλισμού κτλ.

Παρακαλούμε τους φίλους/ες αναγνώστες μας, εάν διαθέτουν πρόσθετα στοιχεία για τη φωτογραφία να μας τα αφήσουν σε σχόλιο.






Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Μορφές του ΔΣΕ μέσα από σπάνιες φωτογραφίες



Συπέρκος Παντελής (Πάντος): Γεννήθηκε στο χωριό Κρυσταλλοπηγή Καστοριάς, στις 10 Ιανουαρίου του 1921. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και στον Εμφύλιο υπήρξε διοικητής του επίλεκτου Τάγματος "Πάντου", του ΔΣΕ, το οποίο έδρασε με σειρά στρατιωτικών επιτυχιών στο Γράμμο και το Βίτσι. Ο Παντελής Συπέρκος έχασε τη ζωή του από βλήμα πυροβολικού στον Αη- Λια Φαλιάς της Καστοριάς, στις 17 Μαρτίου 1948. Έπεσε με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη πεζικού του ΔΣΕ.




Παντελής Συπέρκος



Ράμπης Κώστας: Γεννήθηκε το 1915 στη Βεύη της Φλώρινας. Οργανωμένος στο ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, η οποία συνέπεσε με τη Μεταξική Δικτατορίας, ο Κώστας Ράμπης στάλθηκε εξόριστος στον Αη- Στράτη και μετέπειτα στη Φολέγανδρο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής κρατήθηκε σε απάνθρωπες συνθήκες στο στρατόπεδο "Παύλος Μελάς" της Θεσσαλονίκης. Με την έναρξη του Εμφυλίου εντάχθηκε στο ΔΣΕ, όπου εκτέλεσε σειρά επικίνδυνων αποστολών στο νομό Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αποστολής, έπεσε σε ενέδρα στο χωριό Παπαγιάννης της Φλώρινας, όπου και έχασε τη ζωή του. Μετά θάνατον, οι διώκτες του έδεσαν το κορμί του πίσω από αυτοκίνητο και το έσυραν μέχρι την πόλη της Φλώρινας.



Κώστας Ράμπης


Κίζας Θανάσης: Γεννήθηκε στο χωριό Πολυπόταμος Φλώρινας το 1914. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμησε στο πλευρό του ΔΣΕ, με τον οποίο αναδείχθηκε σε λοχαγός. Υπήρξε χαρισματικός και ψύχραιμος στρατιωτικός. Σκοτώθηκε ηγούμενος του λόχου του, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ΔΣΕ στα Γρεβενά, στις 25 Ιουλίου του 1947. Το άψυχο σώμα του εκτέθηκε στην πλατεία της πόλης, μαζί με τα σώματα άλλων πεσόντων της μάχης, για την τρομοκράτηση των κατοίκων της πόλης.



Θανάσης Κίζας



Το κορμί του Θανάση Κίζα σε έκθεση, στην πλατεία των Γρεβενών


Πηγή: Νίκος Κυρίτσης, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2003.