"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ανοίγει τις πύλες του το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με ιστορικό περίπτερο.

 

Σε δύο μια ημέρα ανοίγουν οι πύλες της κόκκινης πολιτείας του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον.

Μια πολιτεία που χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο μεγάλη, προκειμένου να φιλοξενήσει την πλειάδα πολύμορφων πολιτικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και τους χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας που την κατακλύζουν.

Ενδιαφέρουσα προσθήκη του φετινού φεστιβάλ αποτελεί η προσθήκη ιστορικού περίπτερου, όπου θα εκτεθούν υλικά και ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ και ιστορικές εκδόσεις. 

Την Παρασεκυή, στο περίπτερο θα φιλοξενηθεί κεντρική ομιλία με θέμα την προσπάθεια διάσωσης του Αρχείου του ΚΚΕ, από τον Παναγιώτη Μαυραντώνη και τη Γιώτα Κονταξιδάκη.




Το αναλυτικό πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ

Η είσοδος στο φεστιβάλ γίνεται με συμβολικό κουπόνι, των 5 ευρώ.

Η πρόσβαση γίνεται ως εξής:

  • Από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας
  • Από τη Λεωφόρο Φυλής.
  • Από τις Εργατικές Κατοικίες (οδός Σπύρου Μουστακλή).

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο και συγκοινωνίες

Η πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση μπορεί να γίνει ως εξής:

Με λεωφορείο:

Α10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί, στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

Β12 Μάρνη - Άνω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική, στη στάση «6η Χασιάς».

420 Πειραιάς - Άγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Άγιοι Ανάργυροι, στη στάση «Τέρμα».

Οδικώς:

Από την Αττική Οδό, στον κόμβο 7 που οδηγεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και στον κόμβο 6 που οδηγεί στη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής).

Από την Εθνική Οδό, στην έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ίλιον («Τρεις Γέφυρες»).

Με τον Προαστιακό:

Στη στάση «Πύργος Βασιλίσσης».


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Φινάλε χωρίς encore για το μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

 

Σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος συνθέτης του κινήματος και ένας από τους τελευταίους της δρακογενιάς της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Κόκκινος Φάκελος δηλώνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους τους, αποχαιρετώντας τον όπως του αρμόζει, ως άνθρωπο, αγωνιστή και συνθέτη, που πέρασε στο Πάνθεον της Εθνικής Αντίστασης και της Μουσικής. 




Ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: “να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη”.

Εμείς τον αποχαιρετούμε με το νοητό σάλπισμα της τρομπέτας του ΕΛΑΣ, στο τελευταίο προσκλητήριο, και μια από τις προσωπικά αγαπημένες του συνθέσεις, το Canto General


https://www.youtube.com/watch?v=wGliDjpkzZ0&ab_channel=FMRecords