"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Πορτραίτα αγωνιστών του ΔΣΠ



Βασίλης Μπράβος


Γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας και αποφοίτησε προπολεμικά από τη Νομική Αθηνών. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε οργανωμένος στην ΟΚΝΕ και μετέπειτα στελεχώθηκε στο ΚΚΕ. Τον Ιούλιο του 1941 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της "Νέας Φιλικής Εταιρείας" στη βόρεια Μεσσηνία, αντιστασιακή οργάνωση που υπήρξε πρόδρομος του ΕΑΜ και συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς κατακτητές και στέλνεται σε ιταλικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τα οποία θα απλυθεί με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. 

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα καταταγεί στον ΕΛΑΣ, υπηρετώντας στο 9ο Σύνταγμα και αργότερα στο επιτελείο του ως γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της οργάνωσης του ΚΚΕ στο 9ο Σύνταγμα. Μετά την Απελευθέρωση βρέθηκε στη θέση του λαϊκού επιτρόπου του Ανταρτοδικείου Μεσσηνίας και το Σεπτέμβριο του 1944 δίκασε υποθέσεις συνεργατών των κατακτητών στην Καλαμάτα.


Βασίλης Μπράβος

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας καταδιώχθηκε απηνώς για την αντιστασιακή του δράση. Κατηγορήθηκε κυρίως για "φόνους" συνεργατών του εχθρού και για το λόγο αυτό πέρασε στην παρανομία, στη θέση του καθοδηγητή καταδιωκόμενων αγωνιστών της Μεσσηνίας. Με απόφαση του ΚΚΕ θα φύγει για τη Γιουγκοσλαβία και το Μπούλκες, όπου θα λάβει στρατιωτική εκπαίδευση. Θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην Πελοπόννησο, τον Ιανουάριο του 1944, μαζί με 15 ακόμα στελέχη του ΚΚΕ, που προορίζονταν για τη στελέχωση του ΔΣΠ, όμως θα χάσει τη ζωή του στο χωριό Πενταώριο Δωρίδας, στις 24/12/1947, σε ενέδρα της Χωροφυλακής. Ο Βασίλης Μπράβος θα πέσει από τα πυρά των χωροφυλάκων μαζί με τον Γκίκα Φράγκο. Οι θύτες τους έκοψαν τα κεφάλια τους και τα περιέφεραν στο χωριό Αγία Ευθυμία. Τα ακέφαλα σώματά τους τάφηκαν στο νεκροταφείο του ίδιου χωριού.


Θωμάς Αγγελάκος


Ο Θωμάς Αγγελάκος γεννήθηκε στο χωριό Πετρίνα Λακωνίας και προπολεμικά αποφοίτησε από τη Νομική της Θεσσαλονίκης.Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ από τα φοιτητικά του χρόνια, στη Θεσσαλονίκη και κατά την Κατοχή διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα πέρασε στην παρανομία και με τη συγκρότηση του ΔΣΠ τοποθετήθηκε στη θέση του πολιτικού επιτρόπου του Αρχηγείου Αχαΐας- Ηλείας, όντας μέλος και του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Εκτελέστηκε στις 08/02/1949, μετά από καταδίκη του, από το Στρατοδικείο Τρίπολης.



Κώστας Μουλόπουλος


Ο Κώστας Μουλόπουλος γεννήθηκε το 1915, στο χωριό Πέλαγος της Αρκαδίας και σπούδασε τη νομική επιστήμη προπολεμικά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ στην Πελοπόννησο. Μετά την Απελευθέρωση γνώρισε διώξεις από το κράτος και το παρακράτος της εποχής και βγήκε κυνηγημένος από τις παρακρατικές συμμορίες στην παρανομία. 



Κώστας Μουλόπουλος

Υπήρξε επιτελικός συνεργάτης του Νίκου Μπελογιάννη, κατά την παραμονή του τελευταίου στην Πελοπόννησο και το Φεβρουάριο του 1948 διετέλεσε μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και αντιπρόσωπος της ΠΔΚ στην Πελοπόννησο Στις 05/05/1949 αιχμαλωτίστηκε από τον κυβερνητικό στρατό και οδηγήθηκε στο Στρατοδικείο Τρίπολης, το οποίο τον καταδίκασε σε θάνατο. Η ποινή του εκτελέστηκε μερικές ημέρες μετά. Ο Μουλόπουλος έπεσε από το απόσπασμα με τη γροθιά υψωμένη και φωνάζοντας: "Ζήτω το ΚΚΕ". 


Γ. Ξενάκης


Ο Γ. Ξενάκης γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Μηλιά Μεσσηνίας και υπήρξε τσαγκάρης στο επάγγελμα. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά το Μεσοπόλεμο και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής, με το ΚΚΕ στις εκλογές του 1935. Επί Μεταξικής Δικτατορίας κλείστηκε στην Ακροναυπλία, από την οποία απέδρασε με την έναρξη της τριπλής Κατοχής. Στο διάστημα 1944-1946 διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και καταδιώχθηκε από τις μοναρχοφασιστικές συμμορίες. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εντάχθηκε στο ΔΣΕ και κατά την περίοδο 1948-1949 τοποθετήθηκε αντιπρόσωπος της ΠΔΚ στη Μεσσηνία.

Στις 18/09/1949 αιχμαλωτίστηκε από τις αστικές στρατιωτικές δυνάμεις και στις 19/09/1949 δολοφονήθηκε όντας αιχμάλωτος του 13ου ΕΤΠ του Εθνικού Στρατού δια λιθοβολισμού, στην πλατεία του χωριού Λαδά της Μεσσηνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου