"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Η μάχη στο Γεράκι Λακωνίας



Το Νοέμβριο του 1947, ο Δημοκρατικός Στρατός Πελοποννήσου αποφάσισε να διενεργήσει επίθεση στο χωριό Γεράκι της Λακωνίας, στο οποίο είχαν σταθμεύσει σχετικά μεγάλες δυνάμεις της Χωροφυλακής, παρέχοντας κάλυψη και ελευθερία δράσης σε ντόπιους παρακρατικούς συμμορίτες. Η επιχείρηση αυτή στόχευε στη διάλυση των δυνάμεων αυτών, την επιμελητειακή εκμετάλλευση του σταθμού Χωροφυλακής και τον εξοπλισμό των τμημάτων του ΔΣΠ.

Στις 23 Νοεμβρίου του 1947, ισχυρή δύναμη του ΔΣΠ, αποτελούμενη από το 1ο και το 2ο Συγκρότημα Ταϋγέτου και έχοντας επικεφαλής τους Θεόδωρο Πρεκεζέ και Γιώργη Κονταλώνη, προχώρησαν σε επίθεση κατά του Γερακιού Λακωνίας. Η εκεί δύναμη της Χωροφυλακής, υπό το διοικητή Δ. Μπρατίτσα, αριθμούσε περίπου 250 άνδρες. Το κτήριο της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής βρισκόταν οχυρωμένο πίσω από διπλές γραμμές άμυνας και βρισκόταν στο κέντρο της αμυντικής διάταξης του χωριού. Ο ίδιος ο χώρος του Γερακιού ήταν άρτια οχυρωμένος με τσιμεντένια αλληλοϋποστηριζόμενα πολυβολεία, ενώ η δύναμη της Χωροφυλακής διέθετε έναν βαρύ καναδικό όλμο και δύο ατομικούς όλμους μικρότερου διαμετρήματος.

Ο ΔΣΠ διενέργησε τις πρώτες πρωινές ώρες μετωπική επίθεση σε τρία κομβικά σημεία της αμυντικής διάταξης του χωριού, ενώ μικροομάδες ανταρτών, που είχαν λάβει ειδική εκπαίδευση διείσδυσαν γρήγορα στο εσωτερικό της γραμμής άμυνας του αντιπάλου και έκοψαν τα καλώδια επικοινωνίας των φυλακίων με το κτήριο της Υποδιοίκησης, προκαλώντας σύγχυση στον αντίπαλο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η πρώτη γραμμή άμυνας της πόλης είχε καταρρεύσει και σύντομα την τύχη της ακολούθησε και η δεύτερη, με τους αντάρτες να ανατινάζουν πολυβολεία με τη χρήση αντιαρματικών όπλων. Η μάχη είχε πια περιοριστεί γύρω από το διοικητήριο.

Η πολυορκία του κτηρίου της Χωροφυλακής συνεχίστηκε για τέσσερις ώρες, οπότε και παρήλθε το ωφέλημο του χρόνου της επιχείρησης. Παράλληλα, τα τμήματα πλαγιοφυλακής του ΔΣΠ είχαν εμπλακεί σε σύγκρουση με κυβερνητικές δυνάμεις, επικεφαλής των οποίων ήταν οι Ι. Παυλάκος και Στ. Αραπαντώνης, στην περιοχή του Έλους Λακωνίας. Έτσι, διατάχθηκε υποχώρηση των ανταρτών και απεμπλοκή από την περιοχή.

Η μάχη του Γερακιού Λακωνίας υπήρξε έως τότε το μεγαλύτερο συγκεντρωτικό χτύπημα μεγάλου εχθρικού στόχου σε κατοικημένη περιοχή της Πελοποννήσου, μετά από την επιχείρηση εναντίον της Σπάρτης, το Φεβρουάριο του 1947.

Οι απώλειες της Χωροφυλακής στο Γεράκι ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, καθώς στο πεδίο της μάχης έπεσαν 35 χωροφύλακες, 36 τραυματίστηκαν και 4 αιχμαλωτίστηκαν. Ο ΔΣΠ είχε 5 νεκρούς και 12 τραυματίες. Ανάμεσα στους πεσόντες ήταν και ο ηρωικός διοικητής του 2ου Λόχου και μέλος του ΚΚΕ, Θωμάς Λεουτσάκος.


Θωμάς Λεουτσάκος (σύντομο βιογραφικό)

Ο Θωμάς Λεουτσάκος γεννήθηκε στο χωριό Αγριλιά της Μάνης. Δάσκαλος στο επάγγελμα και έφεδρος ανθυπολοχαγός του προπολεμικού στρατού. Έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρείας. Μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές πρωτοστάτησε στη δημιουργία ΕΑΜικών οργανώσεων στην περιοχή της Μάνης και στη συγκρότηση του ΕΛΑΣ, στον οποίο υπηρέτησε ως διοικητής λόχου πολυβόλων, στο 2ο τάγμα του 8ου Συντάγματος του μόνιμου ΕΛΑΣ. 

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των κατακτητών και διακρίθηκε για την παλικαριά του και για τις διοικητικές του ικανότητες. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας καταδιώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση στην περίοδο της κατοχής και ανγκάστηκε να καταφύγει στον Πάρνωνα. Υπηρέτησε στο Δημοκρατικό Στρατό ως διοικητής του 2ου λόχου του 1ου Τάγματος του συγκροτήματος Ταϋγέτου. Με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου  του ΔΣΕ ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ . Στις 23/11/1947 σκοτώθηκε στο Γεράκι Λακωνίας .


Το Γεράκι Λακωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου