"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Ο άλλος Τσακαλώτος



Για το Θρασύβουλο Τσακαλώτο πολλά έχουν γραφεί, τα περισσότερα εκ των οποίων από τον ίδιο, σε ένα ωραιοποιημένο βιβλίο, που στην εποχή του "κοσμούσε" τις βιβλιοθήκες πολλών αστικών οικογενειών που καρπώθηκαν τεράστια ποσά από το Σχέδιο Μάρσαλ και που πολλές εξ αυτών έκρυβαν συστηματικά και στα βαθύτερα ντουλάπια τους, το δωσιλογικό τους παρελθόν. Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος είναι αδιαμφισβήτητα ο στρατηγός του αστικού στρατού, που κέρδισε τον Ελληνικό Εμφύλιο.

Υπήρξε παράλληλα ο στρατηγός που προέτρεψε τους στρατιώτες του να εκτελούν άνευ δίκης τους κομμουνιστές των Κέντρων Πληροφοριών, τους τροφοδότες του ΔΣΕ και εκτόπισε περίπου 5000 αθώους πολίτες από την Πελοπόννησο, στέλνοντάς τους στην κόλαση της Μακρονήσου, ως "συμπαθούντες", προκειμένου να εφαρμόσει τη μέθοδου του Ιμπραήμ, για δεύτερη φορά στην Πελοπόννησο.

Ωστόσο, εδώ δεν θα αναφερθούμε σε αυτόν, αλλά στον "άλλο" Τσακαλώτο, το στήριγμα του ελληνικού λαού της Πρέβεζας. 


Ο Αντώνης Τσακαλώτος.


Ο Αντώνης Τσακαλώτος, ανηψιός του Θρασύβουλου Τσακαλώτου, γεννήθηκε στην Πρέβεζα στους κόλπους μιας πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας. Τελείωσε το Σχολαρχείο και σπούδασε οικονομικά, για να διοριστεί αργότερα στην Εθνική Τράπεζα Πρεβέζης. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ και υπηρέτησε το λαό της πόλης πιστά και με γενναιότητα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους λακέδες τους. Μετά την Απελευθέρωση υπερσπίστηκε γενναία το λαό της Πρέβεζας ενάντια στους δολοφόνους του ΕΔΕΣ και μετέπειτα ενάντια στις αυθαιρεσίες των Βρετανών στην πόλη. 

Το μετάλλιο τιμής που του απένειμε η πατρίδα για τις υπηρεσίες του στο λαό της, ήταν η σύλληψη και εκτόπισή του στη Μακρόνησο, όπου βρέθηκε αρχικά στο σύρμα της ΣΦΑ και μετέπειτα στο Β΄ΕΤΟ. Στο Β΄ΕΤΟ τοποθετήθηκε στη χαράδρα των "αμετανόητων" υπό την επίβλεψη του εφέδρου ανθυπολοχαγού Γιανιά. Με το Γιανιά, ο Αντώνης Τσακαλώτος συνδεόταν με πολύχρονη φιλία. Ωστόσο, ο Γιανιάς δεν βοήθησε ούτε στο ελάχιστο τον παλιό του φίλο, ενώ ήταν στην απόλυτη δικαιοδοσία και δυνατότητά του, η προφύλαξη του παλιού του φίλου.

Αντιθέτως, ο Γιανιάς επέτρεψε στους ΑΜίτες, Καραφώτη και Κωτσκολιό να σακατέψουν με καδρόνια και άλλα βασανιστήρια τον Τσακαλώτο, σε σημείου αναισθησίας. Ήταν τέτοια τα τραύματά του, που διατάχθηκε να μεταφερθεί στο αναρρωτήριο, "πολυτέλεια" σπάνια για εξόριστους της Μακρονήσου, όπου και παρέμεινε κληνήρης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο Τσακαλώτος ήταν περήφανος άνθρωπος και ουδέποτε ζήτησε κάτι ή έστω απεύθυνε λόγο στο Γιανιά.

Απολύθηκε από τη Μακρόνησο, το Φεβρουάριο του 1951. 

Πηγή: Γιάνης Βασιλάς, Μακρονήσι, Φοίβος, Αθήνα 1982, 62-63.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου