"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Μικρές ιστορίες από το βουνό - Πώς αποκτήθηκε το πρώτο οπλοπολυβόλοΗ στήλη Μικρές ιστορίες από το βουνό, που θα ενημερώνεται τακτικά από το blog μας παρουσιάζει περιστατικά από την δράση των πρώτων ανταρτομάδων του ΕΛΑΣ κατά τα πρώτα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για μαρτυριακό-βιωματικό υλικό αγωνιστών που έζησαν εκείνα τα πρώτα γεγονότα


Πώς αποκτήθηκε το πρώτο οπλοπολυβόλο

Το μαρτυριακό υλικό αυτό αναφέρεται στην δράση της ΚΟΒ Κάτω Αγόριανης και στα ένοπλα τμήματα που αυτή δημιούργησε.

Με την υποχώρηση των φαντάρων από το αλβανικό μέτωπο, μετά τη συνθηκολόγηση, άφησαν στον Αστυνομικό Σταθμό της Σουβάλας ένα οπλοπολυβόλο. Ο τότε ενωμοτάρχης στα μέσα Μαρτίου 1942 ζήτησε να το παραδώσει στον Τάσο Μούκα. Ο Μούκας εκείνη την εποχή εργάζονταν ως κρεοπώλης και ήταν μέλος της κομματικής οργάνωσης του χωριού. Ο ενωμοτάρχης του ζητούσε τακτικά να τον εξυπηρετεί προμηθεύοντάς του κρέας, δυσεύρετο τότε, και άλλα είδη επισιτισμού. Ο Μούκας, γνωστός στην Αστυνομία, αρνήθηκε να δεχτεί την πρόταση του ενωμοτάρχη, επειδή φοβόταν παγίδα. Τότε διαμείφθηκε ο εξής διάλογος: "Βρε Μούκα, έλα πάρε το το οπλοπολυβόλο, εγώ ξέρω ποιος είσαι, εσύ δεν ξέρεις ποιος είμαι."

Ο Μούκας μερικές ημέρες μετά το γνωστοποίησε στο κομματικό γραφείο κι αμέσως πάρθηκε η απόφαση να πάρουν οπωσδήποτε το όπλο, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο ο Μούκας. Σε επόμενη συνάντηση των δύο, ο Μούκας λέει στον ενωμοτάρχη: "Βλέπω κυρ-αστυνόμε επιμένεις. Βέβαια εσύ, όπως ισχυρίζεσαι κάτι ξέρεις. Λοιπόν για να παραδώσεις το οπλοπολυβόλο, θα σε παρακαλέσω να το φέρεις ο ίδιος στο νεκροταφείο της Σουβάλας." Ο ενωμοτάρχης δέχτηκε τους όρους του Μούκα και ορίστηκε μέρα και ώρα συνάντησης. 

Οι Γιάννης Αλεξάνδρου (ο γνωστός καπετάν-Διαμαντής), ο Νίκος Ράπτης κι ο Τάσος Μούκας από την οργάνωση της Αγόριανης και ο Μήτσος Τσατήρας από την οργάνωση της Σουβάλας συμφώνησαν να είναι το βράδυ της παράδοσης στην άκρη της Σουβάλας γύρω στα μεσάνυχτα. Οι Τσατήρας και Αλεξάνδρου ήταν ήδη ένοπλοι στο βουνό με μια μικρή ομάδα αγωνιστών. Ο Τσατήρας θα έφερνε μαζί του έναν φακό για να κάνει σήμα στους άλλους ότι ο ενωμοτάρχης έρχονταν μόνος του στο ραντεβού. Στο ενδιάμεσο του δρόμου θα βρίσκονταν ο Αλεξάνδρου και στο νεκροταφείο θα περίμενε ο Μούκας με τον Ράπτη. 

Πράγματι ο ενωμοτάρχης ήρθε μόνος του στο ραντεβού, προχώρησε μέσα στο νεκροταφείο με το οπλοπολυβόλο και το παρέδωσε. Έτσι η οργάνωση Κάτω Αγόριανης απέκτησε το πρώτο της οπλοπολυβόλο μαζί με αρκετές δεσμίδες σφαίρες. 

Αυτό ήταν το οπλοπολυβόλο της 8ης Ομάδας ΕΛΑΣ Παρνασσού.

Πηγή: Γιώργος Ματζώρος, Ο Καπετάν Διαμαντής, Αυτοέκδοση, Αθήνα 1994, σ. 28-29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου