"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Νέα σημαντικά πρωτότυπα ντοκουμέντα για τους εκτελεσμένους στην Τρίπολη

Η επιτροπή (διαχείρισης) του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ παρέλαβε και ενέταξε στο Αρχείο ορισμένα σημαντικά ντοκουμέντα, που αφορούν ήρωες συντρόφους μαχητές του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949 και τους οποίους πρόσφατα τίμησε το Κόμμα, με την ανέγερση μνημείου και μεγάλη εκδήλωση.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

Το πρωτότυπο τελευταίο γράμμα του Ασημακόπουλου Βασίλη του Θεόδωρου (Περικλής ή Σπουργίτης), μαχητή του ΔΣΕ, 34 ετών, λογιστή, από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας, που εκτελέστηκε στις 20 Γενάρη του 1949. Η επιστολή είναι συγκλονιστική, την έγραψε ως μελλοθάνατος, λίγες μέρες πριν τον εκτελέσουν, προς την αδελφή του Κική. Το περιεχόμενό της φανερώνει τη μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον για τους δικούς του, καθώς οδηγείται με σεμνότητα και θάρρος προς τη θυσία. Ανάμεσα σε άλλα, γράφει προς την αδελφή του: «...Θα είσουνα η καλύτερη αδερφή αν έλεγες της μητέρας κανένα παραμύθι πως δραπέτευσα και γύρευε πόσα χρόνια θα κρύβουμαι, ώστε να ζει με την ελπίδα πως θα με δει τη λίγη ζωή που της απομένει...».


Μια πρωτότυπη φωτογραφία και ένα δελτάριο του Δημητρακά Παναγιώτη του Αθανασίου, μαχητή του ΔΣΕ, γεωργού από την Αμυγδαλιά Γορτυνίας, 34 ετών, που εκτελέστηκε στις 11 Ιούλη του 1949. Το δελτάριο το έστειλε προς τον αδελφό του από τις φυλακές της Τρίπολης.

Ενα φωτοαντίγραφο της ειδοποίησης που έλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας του Βυζικίου Γορτυνίας από το ληξίαρχο της Τρίπολης, με το οποίο τον ενημερώνει ότι στις 22 Ιούλη του 1949 εκτελέστηκε ο Παπανικολάου Νικόλαος του Πολυχρόνη, 34 ετών, δάσκαλος από το Βυζίκι.

Η επιτροπή ευχαριστεί τους συγγενείς για την προσφορά τους προς το ΚΚΕ αυτών των εγγράφων, που έχουν μεγάλη συναισθηματική μα και ιστορική σημασία και αξία. Τους διαβεβαιώνουμε ότι καταρχάς θα συντηρηθούν, ώστε να προστατευτούν από τη φθορά, θα ψηφιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν ποικιλόμορφα. Ο εμπλουτισμός του αρχείου με τέτοια ντοκουμέντα τροφοδοτεί με υλικό την ιστορική έρευνα και προσφέρει απτά πειστήρια που διδάσκουν και εμπνέουν τις νέες γενιές κομμουνιστών και αγωνιστών. Η συλλογή, η προστασία και η ανάδειξη των γραπτών, των μηνυμάτων, άλλων υλικών που αφήσανε οι χιλιάδες αλύγιστοι κομμουνιστές, οι οποίοι με το αίμα τους και με την υπέρτατη θυσία τους συνέβαλαν να διαμορφωθεί η μεγαλειώδης ιστορική διαδρομή των αγώνων, των θυσιών και της προσφοράς του ΚΚΕ για το λαό και το σοσιαλισμό, αποτελεί ιδιαίτερο και ιερό καθήκον για τους κομμουνιστές του σήμερα και για όλους εκείνους που συναισθάνονται τη μεγάλη ιστορική τους αξία. Ο πολύμορφος εορτασμός των 100 χρόνων αναδεικνύει την ανάγκη, μα και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου