"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η περίπτωση του "Φον" Γιοσμά

Με αφορμή τον ντόρο που προκάλεσε διαδικτυακά η δημοσίευση στον "Κόκκινο Φάκελο" μιας δήθεν ρατσιστικής αφίσας του ΕΑΜ από μέλη του ΝΕ.Ο.Σ. συζητήσαμε και είπαμε να σκαλίσουμε λίγο τα ιστορικά μας αρχεία και να φέρουμε στο φως μιά μάλλον ξεχασμένη υπόθεση. Την υπόθεση Φον Γιοσμά... Ο αναγνώστης μας θα αναρωτηθεί εύλογα για ποιά υπόθεση μιλάμε, σύντομα όμως θα καταλάβει...

Πρόσφατα είχαμε αναρωτηθεί εάν ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ στην περιοχή Ροδόπης που ονομάζεται Γιοσμάς είχε κάποια σχέση με τον γνωστό από την δολοφονία Λαμπράκη Φον Γιοσμά. Αργότερα άνακαλύψαμε πως και μιά αρκετά γνωστή τοπική δημοσιογράφος είχε αναρωτηθεί το ίδιο. Η απάντηση είναι πως όντως είχε. Το εν λόγο πρόσωπο είναι γιος του και η απορία της δημοσιογράφου επιβεβαιώθηκε. Ποιός όμως ήταν ο κύριος "Φον" Γιοσμάς? Στο πρόσωπο του Φον Γιοσμά μπορεί κανείς να συνθέσει κομμάτι κομμάτι την ιστορική εξέλιξη του δεξιού δοσιλογιμού σε όλα τα μαύρα της στάδια από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά μέχρι την δολοφονία Λαμπράκη.

Περνώντας απο τα SS της ΕΟΝ του Μεταξά, ο Φον Γιοσμάς, βρέθηκε, το 1943, στις Αντικομμουνιστικές Ομάδες Ασφαλείας, που δημιουργήθηκαν και οπλίσθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές. Ο σκοπός των ομάδων αυτών παροποίαζε αυτό των Ταγμάτων Ασφαλέιας: Κυνηγητό πολιτών, βασανισμοί, χαφιεδισμός, δίοξη αριστερών και δημοκρατικών πολιτών και πάνω από όλα υποταγή στον Φύρερ...  Η δράση του Γιοσμά έγινε δίκην αντάρτικου με το ψευδώνυμο "καπετάν Παρμενίων" και ήταν τέτοια που του εξασφάλισε μιά άξια θέση στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων που υποχωρούσαν στην Γερμανία το 1944. Τρία χρόνια έζησε με πολλούς άλλους δωσίλογους στη Γερμανία, ενώ από το 1945 είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα ερήμην σε θάνατο.


 Μεσούντος του εμφυλίου πολέμου ο Γιοσμάς κρίνει οτι το έδαφος είναι πρόσφορο ξανά και το 1947 επιστρέφει στην Ελλάδα. Εκεί ακολουθεί την δοξασμένη πορεία και των άλλων ταγματαλητών του είδους του.  Όχι μόνο δεν εκτελείται αλλά και σύντομα αποφυλακίζεται με χάρη του παλατιού και μέσα σε τρία χρόνια στελεχώνεται ως πρόεδρος της σχολικής εφορείας στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ιδρύει ομάδα με τραμπουκική παρακρατική δράση που φέρει τον τίτλο " Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης". Το έμβλημα της οργάνωσης είναι ο σιδηρούν σταυρός των ναζί και ο ρόλος τους, όπως μας λέει ο Βασίλης Βασιλικός είναι αυτός των "αγανακτισμένων πολιτών" που δέρνουν τα μέλη της ΕΔΑ  στις διαδηλώσεις. Η οργάνωση αυτή ιδρύει αργότερα και συνεταιρισμό οικδομικό, που διεκδικεί μάλιστα και οικόπεδα στην Τούμπα. Στον σύλλογο έχουν προστεθεί πιά και νέα εκλεκτά μέλη όπως ο Γκοτζαμάνης τον οποίο ο Γιοσμάς είχε βοηθήσει να ξεπληρώσει και το τρίκυκλο της δολοφονίας Λαμπράκη. Τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν σε αυτή είτε μέσα απο εκβιασμούς του Γιοσμά και της Χωροφυλακής έιτε με ένα κάποιο "χαρτζιλίκι". Οι σχέσεις του Γιοσμά με το επίσημο κράτος ήταν τέτοιες που –όπως λέει ο Στράτος Δορδανάς– εκλήθη το 1963 από τον αρχηγό της Χωροφυλακής Μήτσου να βοηθήσει αυτός και οι άντρες του στα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό συμφωνεί και το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού.


Μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, ο Γιοσμάς συνελήφθη με εντολή του Χρήστου Σαρτζετάκη αλλά στη δίκη δεν στοιχειοθετήθηκε εις βάρος του άλλη κατηγορία πέραν της «διατάραξης της κοινής ειρήνης». Πέθανε το 1975 στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης.


Τo εύλογo ερώτημα που προκύπτει απο το θέμα είναι:


Υποδεικνύει κάτι από όλα όσα αναφέρθηκαν για τον υποψήφιο του ΛΑΟΣ? Με σιγουριά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε έναν άνθρωπο για τα όσα έκαναν οι γονείς του. Όμως αναρωτιόμαστε δεν υπάρχει ιστορική μνήμη στο κόμμα αυτό ή υπάρχει και είναι αυτή που θεωρεί τον ταγματασφαλιτισμό ηρωική πράξη?  Μάλλον λοιπόν ισχύει το δεύτερο αν θυμηθούμε κι εκείνη την φρενισμένη γριά που στο συνέδριό τους βροντοφώναζε: "Εγώ ήμουνα στην ΕΟΝ, δεν ξέρω εγώ για εθνική αντίσταση και κουραφέξαλα..."

6 σχόλια:

  1. POLY KALO.

    DE MOY LETE,MANGES.

    GIATI DEN PSAXNETE TO GENEALOGIKO DENTRO
    1. TOY MPOUMPOYKOY
    2.TOY KARATZAFUHRER?

    OLO KAI KATI THA BRHTE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήταν ενδιαφέρον ... Αλλά οι ίδιες οι δηλώσεις τους για ποινικοποίηση των απεργιών και απέλαση των μεταναστών μας καλύπτουν ... Εάν ενδιαφέρεσαι πάντως θα ετοιμασθεί κάτι και για τον κ. Βορίδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο το αρθρο σου ,γνωστα ειναι αυτα ,υπηρχαν πολλοι φον τοτε χωρις αμφιβολια. Δεν θα μου αρεσε ομως τα παιδια ολων αυτων να στοχοποιουνται η να φερουν ευθυνες για το τι εκαναν οι δικοι τους .
    Δηλ. οτι εκανε το μετεμφυλιακο κρατος στα παιδια ολων εκεινων που αντισταθηκαν στα SS kai στους συνεργατες τους ταγματασφαλητες.
    Ολοι αυτοι ως γνωστον μετεπειτα εστησαν την φαμπρικα των φακελλων που ειναι γνωστη η ιστορια τους.
    Δεν αντιλαμβανομαοι λοιπον τι σημασια θα ειχε το γενεαλογικο δεντρο του οιονδηποτε , καθ οσον αυτο εκανε μετεπειτα το μετεμφυλιακο κρατος και αν τυχον ηταν ο πατερας σου στην Αντισταση η η μαννα σου τοτε ολα τα παιδια πληρωναν πολυ ακριβα απο αυτο το στημενο κρατος των δοσιλογων τοτε . Ιδιως η αριστερα ανενταχτη η ενταγμενη πρεπει πιστευω να ειναι μακρυα απο τετοιες θεωριες ..γενεαλογικων δεντρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εις μνήμην
    ============

    ΠΟΡΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ

    Δεν είμαι ο κατάλληλος εγώ,
    ως αθλητή,ή ως γιατρό,για να τον κρίνω.
    Τη λεβεντιά,ενός ανθρώπου,ιστορώ,
    κι ευλαβικά,εμπρός σ' αυτή,το γόνυ κλείνω.

    Είδε,τα βάσανα,η μάνα,που τραβά,
    και τη χαρά που δοκιμάζει σα γεννήσει,
    και σκεύτηκε,πως είν' αποκοτιά,
    ο πόλεμος,το γιό να της στερήσει.

    Ο πόλεμος,ανθρώπινο χτικιό.
    Απάτης λάβαρα,πατρίδες και θρησκείες.
    Να διαφωτίσει,προσπαθούσε,το λαό,
    και ήταν πρώτος στης ειρήνης τις πορείες.

    Τον είπαν άθεο,τρελό κουμουνιστή.
    Ατρόμητο τον εύρησκαν μπροστά τους.
    [- Να σκοτωθεί!Ομως..τροχαίο να φανεί.]
    Κινήσαν,τον εσμό του παρακράτους.

    Αισχροί κιοτήδες,την αντρεία λοιδορούν.
    Με θάρρος,προχωρεί το παληκάρι.
    Απότομα,με τρίκυκλο ορμούν,
    και του συντρίβουν το κρανίο,με λοστάρι.

    Στο ίδιο του το αίμα κολυμπά.
    Στο άκουσμα,βουβός ο κόσμος στέκει.
    Αλλος,σε αναθέματα ξεσπά,
    κι άλλος,με προσευχές,συμπαραστέκει.

    Αντρες,τον κλαίνε σαν ανήλικα παιδιά.
    Γυναίκες,σαν παιδί τους τον θρηνούνε.
    Αντρεία,τόλμη,αρετή και λεβεντιά,
    το φέρετρο,στους ώμους τους,κρατούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με τα όσα γράφηκαν για γενεαλογικ'α δέντρα από κάποιο φίλο μας, θέλω να πώ τα εξής:

    1) Δεν στοχοποιήσαμε κανέναν με αυτό το άρθρο απλά και μόνο λόγω των καταβολών του. Θέτω όμως το έυλογο ερώτημα και στον εαυτό μου, έχει πέσει άραγε το μήλο κάτω από την μηλιά ? Το τελευταίο ερώτημα του άρθρου, ξεκαθαρίζει την παρεξήγηση

    2) Δεν πιστεύω σε ιστορικές αναγκαιότητες όμως δεν είναι και όλα τυχαία στην ζωή. Ο γιός ενός αγωνιστή του ΕΛΑΣ ( όπως ο υποφαινόμενος) έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσει τα ίδια βήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω φίλε ποιός είσαι αλλά έχεις απόλυτο δίκιο, συνήθως ο γιός του ταγματαλήτη, ταγματαλήτης γίνεται. Βέπε χριστοφοράκος, γιοσμάς, πλεύρης ... όλα αυτά τα ζώα δεν έπρεπε και δεν πρέπει να έχουν κανενώς είδους βήμα για να μας εκθέτουν τις αποψάρες τους... σφάξιμο από την κούνια να ξεβρομίσει ο τόπος. θα κάνεις πολύ καλά να κοινοποιήσεις στο πανελλήνιο ποιος είναι ο κύριος Μειμαράκης, ο κύριος Βορίδης το φασιστοειδές αλητόφατσα και νυν βουλευτής ΝΔ προχώρα στο μπλογκ σου, κάνεις πολύ καλή δουλειά οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουν την πρόσφατη ιστορία τους. Αν θέλεις γράψε ακόμα και για το ποιός ήταν ο Γιαννόπουλος ξέρεις για ποιόν Γιαννόπουλο λέω, ποιός ήταν ο γέρος της "δημοκρατίας" και πολλοί ων ουκ έστι αριθμός δοσίλογοι μαυραγορίτες που χρόνια τώρα ξεπουλάνε την πατρίδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή