"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μιά μαρτυρία για την σφαγή των 300



 Το παρακάτω κείμενο που θα παρατεθεί εδώ σε πρώτο πρόσωπο, αποτελεί μιά σημαντικότατη μαρτυρία για την σφαγή των 300 μακρονησιοτών. Προέρχεται απο τον Μίμη Βροντομύτη καπετάνιου καϊκιού.

Εκείνη την εποχή το καΐκι μου το είχε επιτάξει για 8000 δρχ. τον μήνα ο στρατός και το χρησιμοποιούσε για διάφορες δουλειές του. Κουβαλούσαμε από το Λαύριο φαντάρους, κρατούμενους και βαρέλια νερό και τρόφιμα.

Την μέρα που έγινε το συμβάν είχε πλευρίσει ένα μεγάλο πολεμικό στο νησί. Ξαφνικά το ακούσαμε που έβαλε με πολυβόλα. Είχαν ξεχυθεί και οι αλήτες των Α.Μ. με τον Γιώργο Καρακάκης και τον ανθυπολοχαγό Μπαρούχη και σκότωναν χωρίς έλεος. Ο Μπαρούχης έμαθα αργότερα έμπαινε στις σκηνές των τραυματιών και τους εκτελούσε με πιστόλι. Το βράδυ με φώναξε ένας βαθμοφόρος ονόματι Σκαλουμπάκας και με υποχρέωσε να φορτώσω το καΐκι με νεκρούς. Το γεμίσαμε όσο πιο πολύ έπαιρνε, 185 νεκρούς βάλαμε μέσα. Τότε πιάνω τον υπεύθυνο και του λέω
_"Έχουμε πολύ βάρος στο αμπάρι "¨κι εκείνος μου απάντησε
_"Μη μιλάς καθόλου μην σε σκοτώσω κι εσένα"

Τους σκοτωμένους τους τακτοποιούσανε οι αλφαμίτες Χούμης και Δημήτρης Λαγός και τους μεταφέραμε μακριά στο Καβοντόρο στο νησάκι Σαν Τζιόρτζιο. Εκεί περίμενε ένα πολεμικό καράβι να τους παραλάβει. Τους πήραν μαζί με άλλους πολλούς νεκρούς και τους βάζανε σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στην θάλασσα οι ναύτες . 

Ήταν η χειρότερη περιπέτεια της ζωής μου...



2 σχόλια:

  1. είμαι καινούριο μέλος στο site και θα ήθελα να προσθέσω φωτογραφίες που έχω από τον πατέρα μου ο οποίος ήταν και εκείνος εξόριστος στην ΙΚΑΡΙΑ . παρακαλώ όποιος μπορεί να με βοηθήσει και να μου πεί πως μπορω να τις ανεβάσω στο siteευχαριστώ ... πολυ..


    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΟΥΖΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Βασίλη στείλτε μας το υλικό εάν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στο aastenu@gmail.com
    Για πιό επίσημο φορέα, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΠΕΚΑΜ που ενδιαφέρεται για φωτογραφικό υλικό εξορίστων (τηλ. 210.3247820)

    ΑπάντησηΔιαγραφή