"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η εκτέλεση ενός Χίτη

Το παρακάτω περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Εύβοια  το 1947 στο χωριό Καμάρια και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της συμπεριφοράς του ΔΣΕ τόσο στους τοπικούς πληθυσμούς όσο και στους εχθρούς του.

Μετά την μάχη στον Αη Γιώργη το σώμα του ΔΣΕ ξεκίνησε για το χωριό Καμάρια για να ανεφοδιαστεί και να χτυπήσει και εκεί τον φασισμό. Όταν οι αντάρτες μπήκαν στο χωριό ο κόσμος τους υποδέχθηκε θερμά. Ήταν χωριό που είχε τραβήξει πολλά απο τους Χίτες και τα ΜΑΥ και τους έβλεπαν σαν λυτρωτές. Οι αντάρτες συναντήθηκαν αμέσως με τον πρόεδρο του χωριού στο καφενείο και τον ρώτησαν για το ποιος ήταν ο αρχηγός της Χ στο μέρος. Στο χωριό αυτό μάχες δεν έγιναν γιατί τα αντιδραστικά του στοιχεία είχαν από την προηγούμενη αποχωρήσει ή κρυφτεί. Όταν τους είπαν το όνομά του ο Καψής δέχθηκε και τον αδελφό του Χίτη και του είπε να πάει με δύο αντάρτες να του πει να παραδώσει τα όπλα και δεν θα πάθει τίποτα.

Όταν φτάσανε έξω από το σπίτι του Χίτη, οι αντάρτες του φώναξαν:

_ "Είμαστε αντάρτες και μας έστειλε ο αρχηγός μας παραδώσου και δεν θα σε πειράξουμε"

Εκείνος τρομοκρατημένος τους πέταξε μιά χειροβομβίδα από την οποία είχε όμως ξεχάσει να βγάλει την περόνη! Αμέσως του μίλησε ο αδελφός του προτρέποντάς τον να παραδοθεί, εκείνος άρχισε να ρίχνει στα τυφλά με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον ίδιο του τον αδελφό στο χέρι. Μετά από λίγο μιά μεγαλύτερη δύναμη ανταρτών έφθασε και αφού τον καθήλωσε με πυρά ξεκίνησε να βάζει φωτιά στο σπίτι. όταν ο Χίτης το είδε παραδόθηκε αμέσως και οι αντάρτες τον πήγαν στο καφενείο. Ο Καψής τον ρώτησε γιατί δεν παραδόθηκε αφού δεν θα τον πείραζαν και του παράγγειλε καφέ. Αργότερα και  αφού οι αντάρτες έψαξαν το σπίτι του βρήκαν χαρτιά με αναφορές για τα ύποπτα στοιχεία του χωριού. Η μοίρα του προδότη είχε σφραγιστεί . Ο Καψής είπε στους χωριάτες λίγα λόγια και τόνισε ότι ο δωσιλογισμός θα τιμωρούνταν στο εξής με θάνατο.

Ο Χίτης τουφεκίσθηκε ενώ οι νοσοκόμοι του ΔΣΕ έδεσαν το χέρι του αδελφού του. Το χωριό ανακουφισθηκε και με έρανο μάζεψε μεγάλες ποσότητες τροφίμων για τον ΔΣΕ. Τα τρόφιμα ήταν όλα απο το υστέρημα του φτωχού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου