"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η εξόντωση του Επιτελείου του Αρχηγείου Μαινάλου του ΔΣΠ


Το παρακάτω κείμενο που μαρτυρά σε λίγες γραμμές την φρικτή μοίρα των στελεχών του Αρχηγείου Μαινάλου του ΔΣΕ Πελοποννήσου, προέρχεται από μια σύντμηση των βιβλίων του Κώστα Παπακωνσταντίνου (Μπελά), Η νεκρή μεραρχία, το βιβλίο Οι Ανυπότακτοι, του Κώστα Μπρούσαλη και το βιβλίο του Γιάννη Λέφα, Χιλιάδες τέσσερις σταυροί στο μαρτυρικό Μοριά.

Από το Αρχηγείο Μαινάλου του ΔΣΠ, πρώτα αιχμαλωτίσθηκε ο Ντίνος Παναγόπουλος του Γιάννη,από το Τρίλοφο της Μεγαλόπολης, γεννηθείς το 1915. Σύμφωνα με τον αστικό τύπο σκοτώθηκε στην διάλυση του Αρχηγείου Μαινάλου. Ο Παναγόπουλος όμως γύρω στις 2 Μάρτη συνελήφθη και οδηγήθηκε στα Αχούρια. Κλείσθηκε στο υπόγειο μιας παταταποθήκης στην οποία ήταν κρατούμενη και η Ελένη Σκλιάμη από το Βυζίκι, στέλεχος και αυτή του ΔΣΕ Πελοποννήσου.

Η Ελένη με τον Ντίνο κατόρθωσαν να ανταλλάξουν λίγες κουβέντες. Την επομένη, στις 3 του Μάρτη τον πήραν οι δεσμοφύλακες. Η Ακρόπολη στις 5-3-1949 έγραψε ότι ο Παναγόπουλος εφονεύθη κατά την τριήμεον συμπλοκή. Η Ελένη Σκλιάμη όμως μας λέει ότι την ενημέρωσε εμπιστευτικά ένας στρατιώτης σκοπός ότι τον εξόντωσαν και μάλλον τον έκαψαν στην τοποθεσία Μουριές στα Αχούρια.

Μετά την διάλυση του Αρχηγείου Μαινάλου, 16 συναγωνιστές κατά τον Νίκο Τίτση, αδελφό του Βαγγέλη ή καμία εικοσαριά κατά τον Μπελά, με τον Παναγιώτη Αναστασόπουλο ή Βλάχο που ήταν επιτελής του Αρχηγείου Μαινάλου κατόρθωσαν να ανατρέψουν τον εχθρό από ένα ύψωμα στην κορυφογραμμή και να το πιάσουν αυτοί. Εκεί μαζεύτηκαν κι άλλοι, περίπου 35 μαχητές και στελέχη του ΔΣΠ.

Από εκεί πέρασαν στο Ανατολικό Μαίναλο, χωρίς τον Πέρδικα που με μια πενταμελή ομάδα είχε κατευθυνθεί στη περιοχή της Δάφνης (Στρέζοβα). Στη θέση Κλεισούρα πάνω από το Λεβίδι. Ένας χωρικός ο Βαγγέλης Τσεμετζής, αφού επεσήμανε τα ίχνη των ανταρτών πάνω στο χιόνι, ανέφερε το γεγονός στον Εθνικό Στρατό, ο οποίος μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και με οδηγό τον Τσεμετζή, το πρωί στις 8 Μάρτη αιφνιδίασε τα επιτελικά στελέχη του ΔΣΠ.

Μετά από συμπλοκή μισής ώρας εξοντώθηκαν σύμφωνα με την εφημερίδα Αλήθεια οι εξής:

1.Κώστας Κουτσικέλας Πολιτικός Επίτροπος.
2.Αθανάσιος Βασιλόπουλος.
3.Παναγιώτης Αναστασόπουλος ή Βλάχος Επιτελής.
4.Γιώργος Σπυρόπουλος ή Κάπας Διαφωτιστής.
5.Βασίλης Ζάκκας από τη Μεσσηνία.
6.Χρήστος Καμπέλος.

Η αλήθεια είναι παραποιημένη και εδώ.

Δεν σκοτώθηκαν όλοι στη μάχη.

Ο Παναγιώτης Γεωργιου Αναστασόπουλος ή Βλάχος από το Καρνάσιο (Τσιορωτά) αυτοκτόνησε.

Ο Αθανάσιος Αναστασίου Βασιλόπουλος (Τασιουκλής) από τη Μυγδαλία συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο της Τρίπολης .όπου καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

Αιχμαλωτίστηκαν επίσης οι Χρήστος Καμπέλος, ο Κώστας Κουτσικέλας από το χωριό Μαίναλο (Ζαράκωβα) καθηγητής μαθηματικών, έφεδρος Υπολοχαγός της Αλβανίας, Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Ταγματάρχης του ΔΣΕ και ο Γιώργος Νικολάου Σπυρόπουλος ή Κάπας από την Πύλο, πολιτικός επίτροπος του Αρχηγείου Μαινάλου.

Ο Κουτσουκέλας και ο Σπυρόπουλος μεταφέρθηκαν στα Αχούρια στο υπόγειο της παταταποθήκης που πριν από αυτούς είχε κλεισθεί και ο Ντίνος Παναγόπουλος.

Κατά την Ελένη Σκλιάμη το χαρακτηριστικό τους ήταν το υψηλό τους φρόνημα.

Ο στρατηγός του αστικού στρατού, Πετζόπουλος κάποια στιγμή αποκάλεσε τον Κάπα, Βούλγαρο και εκείνος του απάντησε: "Για κοίτα με έχω τίποτα βουλγάρικο πάνω μου που να μαρτυρά κάτι τέτοιο. Κοίταξε τον εαυτό σου, από κορδόνι μέχρι καπέλο είναι των καινούργιων αφεντικών σας, των Αμερικάνων".

Ο Πετζόπουλος έξαλλος διέταξε να τους δέσουν σε ένα δέντρο στη θέση Μουριές και να τους βασανίσουν.

Στο τέλος διέταξε να τους κάψουν ζωντανούς με βενζίνη...

2 σχόλια:

  1. Τι να φταίει η φουκαριάρα η μοίρα. Απο νικητές φτάσαμε σε αυτή την τραγική κατάσταση. Εκει βρίσκεται το πρόβλημα. Ο Ταξικός εχθρός έκανε με εκπληκτική Ταξική ακρίβεια την δουλειά του. ...ΕΜΕΙΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 29 Οκτώβρη του 1944 οι Αγγλοι απελευθέρωσαν 800 ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου και τους μετέφεραν στην Αθήνα. Οι Αστικές δυνάμεις ετοιμαζόντουσαν για την σφαγή του λαού σε Αθήνα Πειραιά. Τους είχε παραδώσει ο ΕΛΛΑΣ στην ...κυβέρνηση για να ...δικαστούν... αντι να είχαν εκτελεστεί επιτόπου. Μέχρι και η ...Μοίρα μας βαρέθηκε.... ΟΥΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή