"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

H δολοφονία Μακρή


Ο Λεωνίδας Μακρής από το χωριό Παραβόλα Αγρινίου υπήρξε δεξιό στοιχείο που δρούσε την περίοδο 1945-1947 στην περιοχή Αγρινίου-Ευρυτανίας μαζί με την παρακρατική ομάδα του παρενοχλώντας του αντάρτες του ΔΣΕ. Εκτός από την δράση του σε μικροσυμπλοκές, ο Μακρής και οι δικοί του επιδίδονταν σε βιασμούς βασανισμούς και δολοφονίες κομμουνιστών και δημοκρατικών πολιτών σε όλη την περιοχή. Παράλληλα, η συμμορία του είχε πολλές φορές επιδοθεί σε ζωοκλοπές, κλοπές σπιτιών και άλλες αξιόποινες πράξεις που όμως πέρναγαν απαρατήρητες από την χωροφυλακή αφού η δράση του τους εξυπηρετούσε.

Το 1947, τμήμα του ΔΣΕ έδωσε μικρής κλίμακας μάχη με την συμμορία Μακρή έξω από το Μικρό Χωριό στο Καρπενήσι. Εκεί ο Μακρής εμφανίστηκε αλλά εγκατέλειψε το πεδίο αφού η κατάσταση χειροτέρεψε. Έτσι η διοίκηση του ΔΣΕ αποφασίζει να τελειώσει μια και καλή με τον Μακρή και τους δικούς του. Το χτύπημα ορίζεται εντός του μήνα και ο μηχανισμός των ΚΠ της περιοχής μπαίνει σε λειτουργία. Επιθυμούν να χτυπήσουν τον Μακρή μέσα στο χωριό του και συλλέγουν πληροφορίες εντατικά. Μαθαίνουν ποιο απόσπασμα χωροφυλακής και από πόσα άτομα, περνά από το χωριό. Σε ποιο καφενείο συχνάζει ο Μακρής, τι ώρες κτλ. Για την επιχείρηση μαζεύονται κλιμάκια του ΔΣΕ Ευρυτανίας και Ναυπακτίας. Το χωριό παρακολουθείται στενά για τρεις ημέρες.

Την ημέρα της επιχείρησης αντάρτες καταλαμβάνουν τον δρόμο που συνδέει το χωριό με το Αγρίνιο και τον άλλο δρόμο που συνεχίζει ανατολικά. Οι αντάρτες εφοδιασμένοι με μολότοφ ναρκοθετούν την περιοχή με νάρκες τελερμάιν. Η επιχείρηση ξεκινά. Προς το απόγευμα δύο λοχαγοί του ΔΣΕ ντυμένοι με χακί στολές χωροφυλάκων με ραμμένα κορόνες και σιρίτια εισέρχονται στην Παραβόλα. Ακολουθούνται από μια μικρή ομάδα ανταρτών που φορούν και αυτοί πολιτικά και δύο από αυτούς στολές χωροφυλάκων. Το σύνολο της ομάδας ανέρχεται στους 8 άνδρες. Οι δύο λοχαγοί-χωροφύλακες μπαίνουν στο καφενείο στην πλατεία του χωριού και ζητούν τον Μακρή «διά υπόθεσίν του». Επίσης ζητούν τον υπαρχηγό του «Γιώργαρο». Οι αντάρτες ετοιμάζουν τα αυτόματα και πιάνουν τραπέζι δίπλα στην πόρτα. Πρώτος μπαίνει ο Μακρής και πίσω ο άλλος. Μια ριπή ξαπλώνει τον Μακρή νεκρό επί τόπου ενώ ο υπαρχηγός του τραυματίζεται βαριά στην κοιλιά και τρέχει στο κατώι παρακείμενου σπιτιού. Οι αντάρτες των ψάχνουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα για μια ώρα περίπου οπότε και λαμβάνουν την ειδοποίηση ότι ένα στρατιωτικό τζιπ με τέσσερις χωροφύλακες έρχεται προς την Παραβόλα. Το τζιπ χτυπά σε νάρκη η οποία όμως δεν σκάει αλλά την δουλειά ολοκληρώνουν οι μολότοφ. Δεν ζει κανείς από τους χωροφύλακες. Οι αντάρτες αρχίζουν να συμπτύσσονται προς βορρά όταν ένα τανκ πλησιάζει από το Αγρίνιο την Παραβόλα. Πέφτουν οι πρώτες φωτοβολίδες και το μυδράλιο του τανκ χτυπά το χωριό. Παρόλα αυτά το τανκ προχωρά με επιφύλαξη και έτσι οι αντάρτες συνεχίζουν να υποχωρούν χωρίς απώλειες.

Έτσι έληξε η επιχείρηση στην Παραβόλα απαλλάσσοντας τον τόπο από την σκιά του παρακράτους…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου