"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η δράση κατά των γυναικών

Το έτος είναι 1947. Στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ στον Γράμμο καταφθάνει αντιπροσωπεία του ΟΗΕ για να λειτουργήσει ως εξεταστική επιτροπή στις συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα μας. Η επιτροπή αυτή που συντάχθηκε κάτω από την πίεση των σοσιαλιστικών δημοκρατιών λαμβάνει στα χέρια της το ματωμένο υπόμνημα των χιλιάδων περιστατικών βίας που το κράτος και το παρακράτος του μοναρχοφασισμού εξαπέλυσε στους αριστερούς και κομμουνιστές και δημοκράτες αντάρτες της Εθνικής Αντίστασης.

Το υπόμνημα αυτό, που στο σύνολό του απαρτίζεται από 350 σελίδες αναφέρει τα περιστατικά βίας που το ΕΑΜ και το ΚΚΕ κατάφερε να καταγράψει. Πρόκειται φυσικά για ένα μικρό στατιστικό δείγμα αφού πολλά από τα περιστατικά που συνέβησαν δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να καταγραφούν ή και να εξακριβωθούν. Στο σύνολό του το υπόμνημα αναφέρει ότι σε 16 πόλεις και 624 χωριά που μπόρεσαν να εξετασθούν συνέβησαν

·        1059 δολοφονίες
·        69 απόπειρες δολοφονιών
·        9809 βασανισμοί
·        10397 φυλακίσεις
·        2426 εξορίες ανδρών και γυναικών
·        211 βιασμοί γυναικών και μικρών κοριτσιών

Στο υπόμνημα παραλείπονται λόγω ελλιπών στοιχείων μεγάλες περιοχές της χώρας όπως η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Αιτωλοακαρνανία, η Αττική, η Πελοπόννησος και τα νησιά. Επιπροσθέτως τα υπό αναφορά περιστατικά συνέβησαν μέχρι τον Μάρτιο του 1947, συνεπώς τα περιστατικά που έλαβαν χώρα αργότερα δεν καταγράφονται πουθενά. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μέρος μονάχα της αναφοράς που καλύπτει την κακοποίηση των γυναικών.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Χωριό Βασιλειάδα: Στις 9 Απριλίου του 1945 βασανίστηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο οι δημοκράτισσες Ευδοξία Σουγκάρση, Βασιλική Μητροπούλου, Ελένη Λιοτίκα, Ελισάβετ Κοτόρη, Σουλτάνα Δούκα, Σοφία Δούκα, Ελένη Τύπου, Ελένη Σουλτάντση, Χρυσάνθη Σουλτάντση, Ελένη Γάου, Αγγελική Σπάντσιου, Βασιλική Πισμίρη, Ελευθερία Κιουτσούκη, Μαριάνθη Σταφάνου, Καλλιόπη Δούκα, Σοφία Σιδέρη, Όλγα Βαλατσάνη, Μαρία Παπαγρηγορίου. Βασανιστές τους ήταν νέγροι του Αγγλικού Στρατού και εθνοφύλακες.

Χωριό Οξυά: Βασανίστηκαν από αποσπάσματα οι Φ. Τράικου, Σ. Τσώλη, Π Κλάτση, Κ. Γιώβε, Β Στούμπα, Τ. Γώση, Ε Γώση, Κ Παπακωνσταντίνου, Ουρανία Μάρκου, Κ Ζαφείρη, Β Ζώλη Α Πισμίρη, Σ Ντέπου, Κ Γιούρα, και Α Τσιάλμου.

Χωριό Σταυροπόταμος: Βασανίστηκαν οι Αλεξάνδρα Βασιλείου, Καλλιόπη Παπακοσμά, Σουλτάνα Μέλιου και η Θεοδώρα Βάσκου με το τρίχρονο παιδί της.

Χωριό Πετροπουλάκι:  Βασανίστηκαν απάνθρωπα οι Σιδηρούλα Ξηκοπούλου, Ελευθερία Ζηκοπούλου, Ανδρομάχη Βαρσαμοπούλου, Ζωίτσα Μινοπούλου, Μαρία Δυάδη.

Χωριό Φτελιά:  Ατιμάστηκαν 30 γυναίκες και κορίτσια όπως η Σοφία Κύρκου κ. ά. Από ένοπλους παρακρατικούς μοναρχοφασίστες.

Χωριό Τσούκα:  Ξυλοκοπήθηκαν οι Σοφία Μητροπούλου, Δήμητρα Τζατζανοπούλου, Ευγενία Σισκοπούλου και η Βασιλική Τσέπα. Φυλακίστηκαν μετά από προβοκατόρικη ενέργεια οι δημοκράτισσες Σοφία Λαζοπούλου, Κατερίνα Λαζοπούλου, Σόνα Τζατζοπούλου, Δήμητρα Τζατζοπούλου, Όλγα Μητροπούλου, Σοφία Μητροπούλου, Ευανθία Στεφοπούλου, Βασιλική Τσέπα, Θωμαή Ρασκοπούλου, Περσεφόνη Κιμοπούλου, Ελένη Δεληοπούλου, Ελένη Αθήνα, Ευταξία και Ευγενία Σισκοπούλου.

Χωριό Λιθιά:  Ξυλοκοπήθηκαν άγρια οι Καλλιόπη Ντόβα 17 ετών, Στεφανή Δόβα 50 ετών, Αγνή Δόβα και Όλγα Δόβα μαζί με το μικρό της παιδί που έμεινε με ένα πόδι γιατί οι βασανιστές εθνοφύλακες το πήραν και το χτύπησαν κάτω. Επίσης οι Χρυσάνθη και Αναστασία Γαμβρόλα.

Χωριό Πεύκη: Βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν οι Ολυμπία Μπέζου, Ελισάβετ και Βασιλική Ζίζιου, Πολυξένη Αργυριάδου, Ευτέρπη Καψιμάλη, Παρασκευή Αλβανού, Τέλλη, Ελένη και Σοφία Σίσκου.

Χωριό Τειχιό:  Ατιμάστηκαν από ενόπλους μοναρχικούς οι Αναστασία Κούλου, Ευγενία Γκέζου και η Μαρία Γούλα.

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Το καλοκαίρι του 1946 τα όργανα της Χωροφυλακής κούρεψαν τις δύο κόρες του γιατρού Ιωαννίδη (η μια φοιτήτρια η άλλη μαθήτρια Γυμνασίου). Επίσης κούραψαν την Αλεξάνδρα Φωτεινού και αποπειράθηκαν να την βιάσουν. Βασάνισαν και φυλάκισαν τη Βικτωρία Κέντρου 50 ετών, Ακόμα κρατούσαν χωρίς αίτια και χωρίς δίκη στις φυλακές και τα στρατόπεδα της Φλώρινας 120 γυναίκες. Από αυτές 17 είχαν μικρά παιδιά, 12 ήταν ετοιμόγεννες και 4-5 γέννησαν μέσα στα κρατητήρια. Βασάνισαν φρικτά τις Μαρία Τσελίδου, Όλγα Κεβρεκίδου και την Κοκώνα Καμπερίδου. Την Σαραντούλα Παπαδάκη τριών χρονών παιδί, κόρη ελασίτισσας της έσπασαν από το ξύλο το ένα της χέρι τον Μάη του 1945 στις Άνω Κλεινές.

Χωριό Σφύκα:  Ο εθνικόφρων Κερίμης Φώτης και δύο χωροφύλακες τον Ιούνη του 1946 βίασαν τη γυναίκα του Τριανταφυλλίδη.

Χωριό Κόττα:  Τον Απρίλιο του 1945, οι χωροφύλακες Γιώργος και Καραφύλλης βίασαν την Ελένη Βασιλείου. Τον Ιούνη του 1946 χωροφύλακες βίασαν την Μαρία Νάτσιου.

Χωριό Σκοπό:  Τον Μάη του 1945 χίτες, χωροφύλακες και εθνοφύλακες βίασαν δύο αδελφές.

Χωριό Κέλλη: Τον Μάη του 1945 χωροφύλακες βίασαν δυο νύφες και λεηλάτησαν τα σπίτια τους.

Χωριό Μπούφι:  Τον Δεκέμβρη του 1945 χωροφύλακες βίασαν την γυναίκα του Βαγγέλη Μίρτσου.

Χωριό Άλωνα:  Τον Απρίλη του 1946, ο λοχαγός του Εθνικού Στρατού Δεληγιάννης βίασε την Χριστίνα Κιατίπη

Χωριό Παπαγιάννη: Ο μοναρχοφασίστας διεφθαρμένος πρόεδρος της κοινότητας Γ. Μοστάκης μαζί με εθνοφύλακες βίασαν, τον Μάη του 1945 3 γυναίκες.

Χωριό Τρίβουνο: Τον Ιούνη του 1946 χωροφύλακες βίασαν έξω από το χωριό μια κοπέλα.

Χωριό Πυξό: Το καλοκαίρι του 1946 χωροφύλακες βίασαν την Βασιλίτσα Γιαννοπούλου

Χωριό Μελίτη:  Το καλοκαίρι του 1946, εθνοφύλακες και χωροφύλακες βίασαν του Ευαγγελία Μούρτου.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΒΕΝΤΖΙΑ)

19-5-1946: Απόσπασμα χωροφυλακής με επικεφαλής τον ενωμοτάρχη Τσίγκα έδειρε τη Μαρία Παπαδοπούλου, που της είχαν βάλει το κεφάλι πάνω σε μια πέτρα και το πατούσαν με τα άρβυλα.
4-5-1946:  Χωροφύλακες έπιασαν τη Βιργινία Αποστολοπούλου από το χωριό Πυλωροί, την έδεσαν με τριχιά και την πήγαν στα χωράφια. Εκεί την έδειραν με τους υποκόπανους και την κλώτσαγαν με τα άρβυλα και όπως την κατάντησαν μισοπεθαμένη ασέλγησαν πάνω της.
29-9-1946: Απόσπασμα χωροφυλακής με επικεφαλής τον Γαλάνη έπιασε τη Μαρία Μπαλιακά από το χωριό Πυλωροί, την βασάνισαν, της έκοψαν τα μαλλιά με μαχαίρι και την έδειραν μέχρι αφασίας.
17-10-1946: Ο Καπετάν Μπεχλιβανίδης της ΠΑΟ με άλλους της οργάνωσης, έπιασαν τη γυναίκα και την ανιψιά του Γιάννη Πουτραχίδη, τις ξυλοκόπησαν, τις βίασαν και κατόπιν τις σκότωσαν.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ (ΝΟΤΙΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ)

Σε διάφορα χωριά της περιοχής έγιναν συνολικά 21 βιασμοί κοριτσιών και 15 γυναικών. Κούρεψαν 14 κορίτσια και 11 γυναίκες. Αυτά έγιναν από Σούρληδες, ΕΒΕΝίτες και από στρατιώτες της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας.

Στα χωριά Σφενδάμη και Μακρυγιαλός κυβερνητικά όργανα και συμμορίτες αποπειράθηκαν να βιάσουν 12 γυναίκες ανάμεσα στις οποίες ήταν και η αγωνίστρια του ΕΛΑΣ Χρύσα Γεωργιάδου.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Στο Μέτσοβο εθνοφύλακες βίασαν στις 15-6-1945 τη γυναίκα του γεωπόνου Γ. Θεοφάνου.

Στις Φιλιάτες στις 15-6-1945, ο υπολοχαγός Τσουκιάς βίασε την δασκάλα του χωριού. Τον Μάρτη του 1945 συμμορία του ΕΔΕΣ υπό την αρχηγεία του Γκάτσιου στις Φιλιάτες ατίμασε 30 γυναίκες τσάμικης καταγωγής.

Στις 5-6-1945, εθνοφύλακες εξετέλεσαν ύστερα από βασανιστήρια μέσα στην Αγιά του Νομού Λάρισας την δημοκράτισσα Δήμητρα Τσιμούκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου