"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στα βήματα της Ιστορίας - Σκοπευτήριο

Στην ιστορική Καισαριανή στο Πάρκο ανάμεσα σε αυτήν και τον Βύρωνα βρίσκεται το ηρωικό σκοπευτήριο. Το σκοπευτήριο ιδρύθηκε ως χώρος της Σκοπευτικής Εταιρείας το 1914 και λειτούργησε μέχρι την Κατοχή για τις δραστηριότητές της. Με την επιβολή της τριπλής Κατοχής στην Ελλάδα, ο χώρος του Σκοπευτηρίου μετατράπηκε σε τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες πατριώτες. Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες των Γερμανών στην Αθήνα, στον χώρο αυτό πραγματοποιούνταν εκτελέσεις. Οι εκτελεσθέντες προέρχονταν από τις φυλακές Αβέρωφ, την Μπουμπουλίνας και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Οι εκτελέσεις διενεργούνταν για δύο λόγους. Είτε ως ποινή των γερμανικών αρχών σε πατριώτες και αγωνιστές που συλλαμβάνονταν και βασανίζονταν στην Μπουμπουλίνας, είτε ως αντίποινα για τον θάνατο Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών από την Εθνική Αντίσταση. Το μέτρο αυτό εφαρμόζονταν σε αναλογία ενός προς πενήντα εάν επρόκειτο για Γερμανό φαντάρο είτε σε αναλογία ενός προς εκατό εάν επρόκειτο για Γερμανό αξιωματικό.

Η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν η παρακάτω: Οι κρατούμενοι μεταφέρονταν στο Σκοπευτήριο με στρατιωτικά αυτοκίνητα και κάτω από αυστηρή φρουρά. Στον χώρο παρέμεναν αλυσοδεμένοι για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ετοιμασθεί το απόσπασμα. Το απόσπασμα αποτελούνταν είτε από τουφεκιοφόρους σε δύο δεκάδες είτε από ένα ή δύο μικρά πυροβόλα όπλα. Οι φυλακισμένοι γδύνονταν και έμεναν με το εσώρουχο και οδηγούνταν ανά πεντάδες ή δεκάδες στον τόπο εκτέλεσης. Εκεί τους διαβάζονταν ή εντολή εκτέλεσης και ακολουθούσε η διαδικασία του τουφεκισμού. Τα σώματα των πατριωτών πετάγονταν πίσω από τον τοίχο για να τα μαζέψουν οι συγγενείς τους που συνήθως περίμεναν απέξω.

Στην περίπτωση της εκτέλεσης των 200 του Μάη του 1944, ο Ναπολέων Σουκαντζίδης αρνήθηκε να γδυθεί αυτός ή οι σύντροφοί του. Είπε χαρακτηριστικά του εξής. «Είναι απαράδεκτο να γδυθούν μπροστά σας άνθρωποι που σε λίγο θα βρουν τον θάνατο. Μπορείτε είτε να το δεχτείτε είτε να περάσουμε όλοι την ημέρα με εσάς να κυνηγάτε εμάς γύρω γύρω μέχρι να μας πετύχετε.» Έτσι τελικά οι 200 κομμουνιστές εκτελέστηκαν με τα ρούχα τους και την γροθιά υψωμένη.


Σήμερα το Σκοπευτήριο βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση. Οι πλάκες με τα ονόματα βρίσκονται κλειδωμένες και μακριά από το κοινό ενώ οι τοίχοι σε διάφορα σημεία έχουν πέσει επιτρέποντας σε διάφορα μέλη της Χρυσής Αυγής να αμαυρώσουν τον χώρο με μπογιές και συνθήματα.


Γνωστοί ήρωες του Σκοπευτηρίου

  • Ναπολέων Σουκαντζίδης, μέλος του ΚΚΕ και απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής.
  • Κώστας Περρικός, μέλος της ΠΕΑΝ, αξιωματικός αεροπορίας
  • Ανδρέας Καραχάλιος, μέλος του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε στον τοίχο του Σκοπευτηρίου κατά τα Δεκεμβριανά από χίτες και Χωροφύλακες



Η πλάκα των νεκρών του Σκοπευτηρίου με τα μαραμένα στεφάνια


Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στο βάθος ο χώρος που έπεφταν τα σώματα των πατριωτών κατά την εκτέλεση

1 σχόλιο: