"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Εκδήλωση στην Μακρόνησο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Πανελλήνιας Επιτροπής Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) στο μαρτυρικό νησί. Η εκδήλωση που συγκέντρωσε πάνω από 400 επισκέπτες, είχε ως σκοπό την ανάδειξη του μνημείου της Μακρονήσου και την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον ιστορικό αυτό τόπο όπου βασανίσθηκαν και έχασαν την ζωή τους χιλιάδες αγωνιστές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στο άγαλμα του αγωνιστή μακρονησιώτη στο Α΄ Τάγμα (ΑΕΤΟ), που έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη και πρόεδρο του ΠΕΚΑΜ κ. Ριζόπουλο. Εκεί αναγνώσθηκαν τμηματικά, μαρτυρίες από κρατούμενους στο νησί και έγινε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Μακρονήσου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ζωντανή μουσική από τον συνθέτη και μέλος του ΠΕΚΑΜ, Σωτήρη Κάσσο καθώς και με ποιητικά αποσπάσματα με θέμα την Μακρόνησο. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η προσοχή εστιάσθηκε στην εγκατάλειψη από πλευράς πολιτείας, του ιστορικού αυτού χώρου, καθώς αναδείχθηκε και το πρόβλημα της παράνομης οικοπεδοποίησής του. Την εκδήλωση χαιρέτησε το εργατικό κέντρο Λαυρίου, που υποσχέθηκε την πολύτιμη συνδρομή του για την αναστήλωση πολλών υπό κατάρρευση κτισμάτων.

Ιδιαίτερα βαθιά ήταν η ομιλία της κ. Γαβριηλίδου, αδελφής του Κώστα Γαβριηλίδη, που ήταν κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Μακρονήσου, καθώς και το προσκλητήριο νεκρών που έκλεισε με την μουσική της φυσαρμόνικας ενός παλιού κρατουμένου αγωνιστή ...

Η επίσκεψη στην Μακρόνησο συνεχίσθηκε με μια ξενάγηση στο Α΄ Τάγμα και το κτίριο των αρτοκλιβάνων, όπου κρατούμενοι αγωνιστές αφηγήθηκαν τα γεγονότα της σφαγής των 300 σκαπανέων.

Τέλος, σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι το ΠΕΚΑΜ κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην εκμετάλλευση του ιστορικού χώρου της Μακρονήσου, πράγμα που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό και από τον παρευρισκόμενο κόσμο.



Το πλοίο φθάνει στο νησί

Η μακριά ουρά του κόσμου πηγαίνει προς το άγαλμα του μακρονησιώτη για το άνοιγμα της εκδήλωσης...


Η εκδήλωση ξεκινά


Στο βήμα η πολιτιστική ομάδα και το προεδρείο του ΠΕΚΑΜ


Στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΕΚΑΜ κ Ριζόπουλος


Πλάνα από την εκδήλωση

Πλάνα από την εκδήλωση


Ο κόσμος μαζεύεται για την συνέχεια της εκδήλωσης στον χώρο των αρτοκλιβάνων

Στο παρακάτω λινκ θα βρείτε την μουσική που συνέθεσε ο συνθέτης Σωτήρης Κάσσος για την Μακρόνησο. Μέρος της ακούστηκε στην εκδήλωση:


Οι πίνακες του βίντεο ανήκουν στον ζωγράφο κ. Σκουρτέλη, που και εκείνος είχε συγγενείς στην Μακρόνησο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου