Ο Παναγιώτης Ζάρας γεννήθηκε στη Χιλιαδού Δομοκού και οργανώθηκε το 1943 στην ΕΠΟΝ της περιοχής του. Σύντομα αναδείχθηκε στη θέση του ομαδάρχη και στη συνέχεια μπήκε στο Επαρχειακό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ. Το 1944, λίγο πριν την Απελευθέρωση, ο Παναγιώτης Ζάρας βρέθηκε στη θέση του διοικητή της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Λαμίας. Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, ο Παναγιώτης Ζάρας και η οικογένειά του γνώρισαν το όργιο της παρακρατικής τρομοκρατίας του αστικού κράτους της εποχής και το Μάιο του 1945, αναγκάστηκε να ξαναβγει ένοπλος στο βουνό. Εντάχθηκε στην ομάδα ανταρτών του Όθρυ και το 1946 έλαβε το βαθμό του διμοιρίτη.
Λίγο αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του Νάκου Μπελλή και πέρασε στη Δυτική Φθιώτιδα. Το 1946-1947 παίρνει μέρος σε πολλές μάχες που διεξάγει το Αρχηγείο Ρούμελης του ΔΣΕ και το Δεκέμβρη του 1947, με το βαθμό του λοχαγού μετατίθεται, μαζί με τη Φάλαγγα Τριανταφύλλου στο μέτωπο του Γράμμου. Εκεί θα λάβει μέρος σε δεκάδες μάχες, όπως και στο Βίτσι και το 1948 θα λάβει το βαθμό του ταγματάρχη του ΔΣΕ, με το τάγμα του να λαμβάνει τον τίτλο του "επίλεκτου".
Αργότερα θα λάβει το βαθμό του συνταγματάρχη και διοικητή της 108ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Το Φλεβάρη του 1949 παίρνει μέρος στη μάχη της Φλώρινας, όπου θα καταλάβει το ύψωμα Σκόπια και θα κατορθώσει να διασπάσει διπλό κλοιό των κυβερνητικών δυνάμεων, αιχμαλωτίζοντας παράλληλα 30 οπλίτες και αξιωματικούς του κυβερνητικού στρατού. Για τη δράση του αυτή θα τιμηθεί με το μετάλλιο στρατιωτικής αξίας Α΄ Τάξης.
Το Φλεβάρη-Μάρτη του 1949 θα συμμετάσχει στην απελευθέρωση του Δυτικού Γράμμου και τον Απρίλη- Ιούνη του ίδιου έτους θα πάρει μέρος στη μάχη στα Πατώματα του Γράμμου, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες. Στις 10 Ιουλίου 1949, το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ θα ορίσει τον Παναγιώτη Ζάρα στη θέση του διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, μετά το θάνατο του Διαμαντή. Κατά την πορεία του προς τη Ρούμελη για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, θα σκοτωθεί σε συμπλοκή στο Σαραντάπορο, στις 24/07/1949.
Στις 01/08/1949, η 108η Ταξιαρχία του ΔΣΕ ονομάζεται Ταξιαρχία "Παναγιώτη Ζάρα" κι ο ίδιος ονομάζεται υποστράτηγος του ΔΣΕ και τιμημένος νεκρός.
Ο Παναγιώτης Ζάρας |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου