"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η μάχη στο Κεφαλάρι Κηφισίας - 17-19/12/1944

Το παρακάτω άρθρο αφορά στη σχετικά άγνωστη, αλλά σημαντική μάχη του ΕΛΑΣ Αθήνας με τις βρετανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των Δεκεμβριανών συγκρούσεων του 1944. Πηγή του άρθρου αποτελεί το σημαντικό αυτοβιογραφικό βιβλίο του Κώστα Μαραγκουδάκη, 80 Χρόνια Αγώνες, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Εντός.

Στη μάχη του Κεφαλαρίου Κηφισιάς που διεξήχθη του βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου έως την 19η, έλαβαν για πρώτη φορά στην πολυτάραχη ζωή τους μέρος και τα τέσσερα αδέλφια Μαραγκουδάκη. Τα αδέλφια διέμεναν στην οδό Κύπρου 44, στην Κηφισιά και ήταν οργανωμένα στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, η οικογενειακή στέγη της οικογένειας Μαραγκουδάκη στέγαζε την παράνομη έδρα του 5ου Εφεδρικού Συντάγματος Βορείων Προαστίων του ΕΛΑΣ Αθήνας. Πολιτικός γραμματέας του συντάγματος ήταν ο γραμματέας της αχτίδας του ΚΚΕ, Μίμης Νομικός και επικεφαλής του συντάγματος, ο ΕΠΟΝίτης Ν. Καρράς, φοιτητής του Πολυτεχνείου. 

Το βράδυ της 17ης, πριν την έναρξη της μάχης στο Κεφαλάρι, όπου βρισκόταν όλο το αρχηγείο και η δύναμη της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας συγκεντρώθηκαν όλα τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ στο σπίτι Μαραγκουδάκη. Ο Μίμης Νομικός ανακοίνωσε την επικείμενη μάχη και έκανε μια μικρή παραινετική ομιλία. Αργότερα, τα στελέχη του συντάγματος πήγαν στο Δημαρχείο Κηφισιάς όπου εκφώνησε λόγο ο Χαρίλαος Φλωράκης της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και εξόπλισε τους μαχητές του Εφεδρικού Συντάγματος. Στόχος της μάχης ήταν η διάλυση των Βρετανικών δυνάμεων στο Κεφαλάρι και η απελευθέρωση 550 αιχμαλώτων των Βρετανών.

Τα μεσάνυχτα, το Εφεδρικό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ είχε λάβει κιόλας θέσεις στο Κεφαλάρι και ξεκίνησε την πρώτη του επίθεση ενάντια στις βρετανικές θέσεις. Σε αυτή την πρώτη έφοδο έπεσε και ο Μίμης Νομικός. Ο Γιάννης Μαραγκουδάκης κρατούσε τον τηλεβόα του συντάγματος και καλούσε τους Άγγλους να παραδοθούν, χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. Η μάχη εξελίχθηκε σε πόλεμο θέσεων, με τον ΕΛΑΣ να προσπαθεί να προωθηθεί διαρκώς. Τη λύση έδωσε ο Νίκος Μαραγκουδάκης, ο οποίος οδήγησε ένα μικρό τεθωρακισμένο, λάφυρο του ΕΛΑΣ ως τους τοίχους των ξενοδοχείων "Απέργης" και "Σεσίλ", βάλλοντας τις θέσεις των Άγγλων και γκρεμίζοντας τους τοίχους που τους έκρυβαν. Καθόλη τη διάρκεια της μάχης, ο Κώστας Μαραγκουδάκης είχε το ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στην πρώτη γραμμή πυρός και στο αρχηγείο του συντάγματος. 

Αμέσως μετά τη διάλυση των τοίχων των δύο ξενοδοχείων. Οι Άγγλοι ξεκίνησαν να παραδίδονται μαζικά. Ο Τάκης Μαραγκουδάκης και η ΕΠΟΝίτισσα Ρόζα Αϊβαλιώτη, συνόδευσαν, μαζί με άλλους ΕΠΟΝίτες τους Άγγλους αιχμαλώτους και τραυματίες στα δύο παρακείμενα ξενοδοχεία, προκειμένου να δεχτούν περίθαλψη. Ωστόσο, πουθενά στις βρετανικές θέσεις δεν βρέθηκαν οι 550 αιχμάλωτοι. 

Η μάχη στο Κεφαλάρι υπήρξε ζωτικής σημασίας γιατί πρακτικά ελευθέρωνε όλα τα Βόρεια Προάστια από την αγγλική κυριαρχία και έδινε ζωτικό χώρο στον ΕΛΑΣ Αθήνας.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ 550 Αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ δεν βρέθηκαν πουθενά στις γραμμές των Αγγλων Ιμπεριαλιστών. Στην συνέχεια ο ΕΛΑΣ δέχθηκε τα χτυπήματα της Αεροπορίας και έδωσε μάχη για μπορέσει να βγάλει απο την Αθήνα τους Αγγλους Αιχμαλώτους για να μη σκοτωθούν απο την δική τους Αεροπορία ΟΒΕΡ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή