"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ο άγνωστος ήρωας Σίλας Λουλές


Ο Αγησίλαος (Σίλας) Λουλές γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1922 στον Τύρναβο στους κόλπους μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Επηρεασμένος από τα μεγαλύτερα αδέρφια του που ήταν μέλη του ΚΚΕ, ο Σίλας Λουλές εντάχθηκε ήδη από τα 15 του χρόνια, και ενώ ήταν μαθητής Γυμνασίου, στην ΟΚΝΕ.

Ο Σίλας ανέπτυξε σύντομα πλούσια δράση στο σχολείο και εντός των αγροτών της περιοχής του και σύντομα μπήκε στη λίστα παρακολουθήσεων της Χωροφυλακής. Κατά τη Μεταξική Δικτατορία, ο Σίλας συλλαμβάνεται μαζί με άλλους συμμαθητές του, τον Φλεβάρη του 1938 και αποβάλλεται άπαξ και δια παντός από όλα τα δημόσια Γυμνάσια. Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σίλας Λουλές εργάζεται και φοιτά σε ιδιωτικό Γυμνάσιο της Αθήνας, το οποίο και ολοκληρώνει το 1940. 

Κατά την Κατοχή, εντάσσεται στο ΕΑΜ και αναπτύσσει πλούσια δράση. Θα συλληφθεί στον Τύρναβο από τις Ιταλικές αρχές, όμως θα αφεθεί αργότερα ελεύθερος και θα συνεχίσει τη δράση του. Το 1944 έχει ήδη αναδειχθεί σε γραμματέα του ΕΑΜ της περιοχής του. 

Μετά τη Βάρκιζα και ενώ η λευκή τρομοκρατία οργιάζει, ο Σίλας Λουλές συλλαμβάνεται το 1947 και οδηγείται στην Ασφάλεια της Λάρισας. Επί ολόκληρες εβδομάδες βασανίζεται απάνθρωπα. Τα χέρια  και τα πόδια του έχουν κυριολεκτικά θρυμματιστεί από το ξύλο με σίδερα. Είναι 25 ετών, όταν θα ξεψυχήσει μόνος σε κάποιο κελί της Ασφάλειας Λάρισας. Το σώμα του εξαφανίστηκε και δεν δόθηκε πίσω στην οικογένειά του. Έως σήμερα είναι άγνωστο το μέρος που τάφηκε. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου