"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Έφυγε ο «Βενιαμίν» … καβάλα στ’ άσπρο άλογό του.




Στις 21 Γενάρη 2018 έφυγε σε ηλικία 90 χρονών, ο τελευταίος – ίσως - από τους Επονίτες του έφιππου υποδειγματικού ουλαμού  του 3)7 Συντάγματος Ιππικού, του πολυθρύλιτου Ιππικού της Θεσσαλίας.

Ο Δημήτρης (Τάκης) Μπατάλης υπήρξε ο μικρότερος σε ηλικία ανάμεσα στους 28 καβαλάρηδες Επονίτες του υποδειγματικού ουλαμού και γι’ αυτό τον ονόμασαν «Βενιαμίν».
Αυτή του η ιδιότητα αποτέλεσε την αιτία να επιλέγεται για την προβολή του ουλαμού σε διάφορα όργανα, όπως η Β΄ Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας που έγινε στα Άγραφα. Αυτή άλλωστε την ανάμνηση, του άρεσε να την αφηγείται σε κάθε αναφορά εκείνης της περιόδου και να μας απαγγέλει την εισαγωγή της ομιλίας του:

«… Ζούμε σαν πραγματικά αδέρφια όλοι οι καβαλάρηδες του ουλαμού. Εμένα με φροντίζουν όλοι ξεχωριστά, σαν η μάνα το μικρό παιδί. Με λένε Βενιαμίν. Αχώριστοι σύντροφοι τα 28 κάτασπρα άλογα μας. Είναι άσπρα όπως η αγνή μας καρδιά και όπως τα λευκά ιδανικά της ΕΠΟΝ».

 Φωτογραφικά του στιγμιότυπα χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα έντυπα για λόγους προβολής. Στον «Ιερολοχίτη» 28.8.1944 έχει τμήμα της ομιλίας του, σκίτσο του Βενιαμίν, του Δημήτρη Μεγαλίδη, στο «Ρήγα» 20.7.1944, στο περιοδικό της ΕΠΟΝ, «Νέα Γενιά» 5.5.1944 φωτογραφία με το άλογο κ.ά.

Το σημαντικότερο αποτύπωμά του βρίσκεται στα Αναγνωστικό «ΤΑ ΑΕΤΟΠΟΥΛΑ» της γ΄ και δ΄ τάξης του Δημοτικού  που εξέδωσε η Π.Ε.Ε.Α. στον εκδοτικό «Ελεύθερη Ελλάδα» το1944 με ευθύνη της μεγάλης Ελληνίδας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτου.

Για χρόνια συνέβαλε στην ανάδειξη της μνήμης, στήνοντας ουσιαστικά μόνος του – με ελάχιστη βοήθεια -  το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα, που λειτούργησε για κάποια χρόνια, στον τελείως εγκαταλελειμμένο εκθεσιακό χώρο, που βρίσκεται κάτω από το Μνημείο Αντίστασης του Φιλόλαου Τλούπα, που δεσπόζει στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση με τους υπόλοιπους Επονίτες του ουλαμού και με τα «28 άσπρα άλογα», που έφιπποι πλέον και αχώριστοι, θα καλπάζετε για πάντα στις απέραντες πεδιάδες της Αθανασίας.

Πηγή: εδώ

4 σχόλια:

  1. ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κcάνοντας Ooρισμένες Σsκέψεις cos!

    «Πολλοί» κ. Επιτήδειοι εδώ και Χρόνια λένε σε σε όλες της Χώρες της Ευρώπης ότι είμαστε «Ευρωπαίοι Πολίτες»!

    Δηλαδή «Φτιάχνουν» μια «Καινούργια» Φυλή βάσει … Γεωγραφικής Τοποθεσίας! Το Ότι υπάρχουν Εθνοι Έλληνες Ιταλοί Γερμανοί Ισπανοί Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι ξεχωριστές Οντότητες με γλώσσα ήθοι Έθιμα Ιστορία Κουλτούρα ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ!

    Γιατί άραγε;;

    Πάντως Αυτή η «Αντίληψη» μας θυμίζει Έντονα την Βαθιά Ιδεολογική Αντίληψη Των Ναζοί! Η Διαφορά με Το «Σήμερα»;;; … Βιαζώντουσαν και γιαυτό κάναν απευθείας πολέμους! Και Τί βλέπουμε «Ξαφνικά» ως δια μαγείας;;; Σπόνζορας ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ/ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ είναι Το Κεφάλαιο/Καπιταλισμός στην πορεία Του προς Τον Ιμπεριαλισμό! Απλά εεεε;;;

    Η «Κινηση» Του Παγκόσμιου Κεφαλαίου ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΧΟΠΑΙΔΙ «περιττά βαρίδια» όπως ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιστορικές Ρίζες του Εκάστοτε Λαού! Αντιθέτως θέλει ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΞΙΩΝ που οι Δημιουργία Τους κράτησε εκατοντάδες/χιλιάδες Χρόνια!

    Το βλέπουμε ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ π.χ. Στα «Νέα» Εργασιακά Συστήματα που είναι Σταδιακή επιστροφή σε Μεσαιωνικές Καταστάσεις και μάλιστα στο … «Λίκνο Του Πολιτισμού» την … Ευρώπη! Το τί «Τρέχει» Αλλού «φοβάμαι» να μάθω και να ξέρω!!!!

    Μας Θέλουν ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ «ΠΡΟΣΩΠΟ»! ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ! Θέλουν Την … ΑΜΝΗΣΙΑ ΜΑΣ για να μην Θυμόμαστε Το Δολοφονικό Πρόσωπο Το Σατανικό Πρόσωπο Του Καπιταλισμού ανά Τους Αιώνες με ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ! ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΣΠΩΜΕΝΗ ΒΡΩΜΟΣΟΥΠΑ!!!

    Γιατί «Κάνω» Αυτές Τις Σκέψεις;;;

    Όλο Αυτό Το ΠΛΕΓΜΑ Το βλέπω στην Προσπάθεια Δημιουργίας μιας «ΝΕΑΣ» «ΦΥΛΗΣ» «ΓΛΩΣΣΑΣ» ΜΕ «ΚΡΑΤΟΣ» ΤΗΝ … ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με ή χωρίς … γεωγραφικούς προσδιορισμούς!!! Το Ότι «Εκεί» Ζούνε κατά … Πληοψηφεία Αλβανοί Αθίγγανοι Βούλγαροι Ρουμάνοι Σέρβοι Έλληνες και … Εξωγήινες Ράτσες ΔΕΝ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ! Τους βάζουμε ΟΛΟΥΣ σε ένα Καζάνι και Έτοιμη η Αχταρμαδόσουπα!!!

    Το Ότι Από Αυτήν Την Λασπόσουπα θα Δηλητηριαστούν Τρώγοντας Την πολλοί και άσχετοι Ακόμη ΔΕΝ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!


    … αλλά είναι … Σκέψεις … Καταστροφικές Σκέψεις με Φυσικομαθηματική Ακρίβεια!


    Απλά και Λακωνικά:

    ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για την γειτονική περιοχή!!!

    ΈΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΈΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ!!!

    Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!

    Η «Πραγματική» Αριστερά/Κουμμουνιστική ΛΕΕΙ: ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ/ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗ: ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!!!



    ΥΓ. ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΌΤΙ ΤΆΧΑΤΕΣ «ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ» ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 18 και …. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ/ΗΠΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 18 ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (Ασχέτως Παραγωγών και Παραγοντοποιήσεων Του Ονόματος!)!!!
    Σύμπτωση ΤΩΝ Συμπτώσεων Ώ Σύμπτωση!!!-;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Επαρχία του ΤΙΤΟ απο το 1949 μέχρι το 1992 λεγόταν Μακεδονία. Γιατί δεν μίλαγε κανένας απο τους Ελληναράδες τότε. Μήπως γιατί μετά το 1948... που τα έσπασε με την ΕΣΣΔ και χτυπουσε μαζί με τους Μοναρχοφασίστες τον ΔΣΕ τους Βόλευε αφανταστα.... Απλά και Λακωνικά. Ο Γείτονας μπορεί να λέγεται Σλαβομακεδόνας χωρίς να υπάρχουν αλυτρωτισμοί και απο τις δυο μεριές. Εξω απο την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Οσο για τον Καπιταλισμό είναι σχεδόν Παγκόσμια στο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ και στην Ελλάδα απο το 1911.... Εθνικισμός Ιμπεριαλισμός πάνε πακέτο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάτι ακόμα. Το 1910 η Μεγάλες Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενίσχυσαν τους Εθνικισμούς σε Πολωνία Τσεχοσλοβακία Γιουγκοσλαβία Βουλγαρία Ρουμανία Ελλάδα σαν ανάχωμα στις Προλεταριακές Επαναστάσεις που ερχόντουσαν. Ο Εθνικισμός Βόλευε οχι η Πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή