"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Μια εξαιρετική ταινία μικρού μήκους για τη Μακρόνησο


Τον Σεπτέμβριο του 2014 η κινηματογραφική κολεκτίβα «Λοκομοτίβα» σε συμπαραγωγή με το Εργατικό Κέντρο Λαύριου, πραγματοποίησε την no budget ταινία μικρού μήκους «Οι παλαιστές» σε σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου και Σήφη Στάμου. 

Ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε ιστορικά στην ελληνική πραγματικότητα, Εργατικό Κέντρο να είναι συμπαραγωγός σε κινηματογραφικό έργο μυθοπλασίας κι αυτό το γεγονός  μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους, αφού σκοπός ίδρυσης της «Λοκομοτίβα» ήταν και παραμένει αυτός: Η παράγωγη ταινιών που καταπιάνονται με την Εργατική Τάξη, το Κίνημα και  την Ιστορία του,  με κοινή  αντίληψη ότι η τέχνη μας πρέπει να υπηρετεί την ιστορικά χρήσιμη αλήθεια.

Το σχέδιο μας ήταν φιλόδοξο. Ένα ανέκδοτο διήγημα του Θωμά Νανόπουλου, που έγινε σενάριο, τοποθετούσε την ιστορία στην περίοδο των αρχών του εμφύλιου πολέμου 46-49. Δυο φίλοι, Επονίτες, συλλαμβάνονται από την στρατολογία και οδηγούνται στην Μακρόνησο αφού αρνούνται να υπογράψουν δήλωση κοινωνικών φρονημάτων.  Αυτή η μικρή ιστορία των δυο φίλων και συντρόφων ενέπνευσε εμάς, τον πρόεδρο και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Το θέμα ακουμπάει ιδιαίτερα τον λαό του Λαυρίου, αφού ο «νέος Παρθενώνας» είναι το πρώτο πράγμα που φωτίζει η ανατολή και που αντικρίζουν οι κάτοικοι της πόλης.  

Η αρωγή του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, θα μείνει χαραγμένη στα καρέ αυτής της ταινίας  και στην καρδιά μας . Μέλη του Εργατικού Κέντρου, για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, αποκτούσαν ειδικότητες που εκ των πραγμάτων, ο ανύπαρκτος προϋπολογισμός μας δεν μπορούσε να καλύψει. Όμως ποιές θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες βοηθοί ενδυματολόγου από δυο εργάτριες και ποιος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος ηλεκτρολόγος από έναν εργάτη ηλεκτρολόγο;

Έτσι, με τα πενιχρά μας μέσα αλλά με την βοήθεια πολύτιμων ανθρώπων, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε μια ταινία εποχής. Αναγνωρίζουμε τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει το αποτέλεσμα σε  ένα εγχείρημα που χρειάζεται λεφτά αλλά δεν τα έχει. Όμως δεν το μετανιώσαμε πότε, γιατί τα πρόσωπα που έλαμπαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα χαμόγελα τους, η πρωτοφανής ησυχία που γινόταν όταν ξεκίναγε η  λήψη, η αυτοθυσία των μελών του Εργατικού Κέντρου για να μας παρέχουν παραπάνω από τα απαραίτητα (τους χαρακτηρίζει σε όλες τις πτυχές της δράσης τους ), είναι από τα πράγματα που δεν θα ξεχάσουμε πότε…

Παραγωγή ομάδα “Λοκομοτίβα”, Χρήστος Γιάννου και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου | Σενάριο: Θωμάς Μανόπουλος | Φωτογραφία: Ακης Αποστολίδης | Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης | Ηχος: Γιώργος Μπιμπίκος | Μουσική: Τάσος Καρακατσάνης | Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Μπαλλούς | Σκηνικά, Κοστούμια: Αντα Γόντικα | Ερμηνευτές: Γιώργος Πέππας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Σαρδέλης, Γιάννης ΛιόκαρηςΔείτε την εδώΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου