"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση: Το ημερολόγιο του Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή) - Σελίδες από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας


"Ώρα 2. Εχθρός αυχένα Βίγλα Μαρμάρων μας αντιλαμβάνεται και βάζει. Εξαναγκαζόμαστε ελιχθούμε από δεξιό ύψωμα ανάμεσα Μάρμαρα αυχένα. Ανεβαίνουμε ύψωμα, δεν κατέχεται. Φτιάχνουμε δυο ομάδες και ξεκινάμε. Κατεύθυνση Παύλιανης. Κάποιος φασίστας φωνάζει: Απόψε δε θα περάσετε. Βάζουν. Εμείς περνάμε."

Το βιβλίο αυτό, παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες της ζωής του αγωνιστή και επιτελικού στελέχου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή). 

Ο Γιάννης Αλεξάνδρου, γεννήθηκε στην Κάτω Αγόριανη Παρνασσού το 1917, οργανώθηκε μαθητής στην ΟΚΝΕ και ως φοιτητής στη Νομική έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συνελήφθη επί Μεταξά, πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Το 1944, πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας και κατόπιν διωκόμενος σχημάτισε στο Παρνασσό μια από τις πρώτες ομάδες ενόπλων, συμμετέχοντας έκτοτε στο ΔΣΕ σε επιτελικές θέσεις. Κομμουνιστής, μαχητής, πολιτικός καθοδηγητής αλλά και στρατιωτικός νους, είναι μια από εκείνες τις εξέχουσες φωτεινές μορφές στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και ειδικά της εποποιίας του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ , τέτοια που όχι μόνο αξίζει αλλά είναι και ανάγκη στις μέρες μας η αναφορά και η τιμή στην πορεία και την προσφορά τους. 

Θεωρήθηκε μετά θάνατον από πολλούς συναγωνιστές του ως πρότυπο πολεμικού ηγέτη, ενώ αρκετοί στρατιωτικοί αντίπαλοι αναγνώρισαν και γραπτώς στα απομνημονεύματα τους την αξία του. 

Η εκδοτική ομάδα "Κόκκινη Βιβλιοθήκη" παραδίδει στο κοινό μια αξιολογότατη δουλειά, ένα πραγματικό ντοκουμέντο, που σκιαγραφεί όχι μόνο τη δράση και την ποιότητα των στελεχών του ΔΣΕ, αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα του Αλεξάνδρου, για τον οποίο τόσο λίγα είναι γνωστά. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις τακτικές, το ηθικό και τη σύνθεση του ΔΣΕ της Ρούμελης, αλλά και οι δυσκολίες και τα προβλήματα των μαχητών του, που πέρασαν κυριολεκτικά μέσα από φωτιά και σίδερο αγωνιζόμενοι για μια καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία. 

Εύκολο στην ανάγνωση, το βιβλίο σε κρατά καθηλωμένο, επιτρέποντάς σου να περπατήσεις σε κάθε ράχη και λαγκαδιά, μαζί με τους μαχητές του ΔΣΕ. 

Μην παραλείψετε να το διαβάσετε!

Το βιβλίο διατίθεται σε κάθε βιβλιοπωλείο άμεσα ή κατόπιν παραγγελίας. Στη δεύτερη περίπτωση, το βιβλίο έρχεται στο βιβλιοπωλείο που το παραγγείλατε σε 2-3 εργάσιμες ημέρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου