"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μια οικογένεια στον αγώνα


Κοντά στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας βρίσκεται το προσήλιο χωριό Μαυράτο. Εκεί γεννήθηκε και δημιούργησε οικογένεια ο Δημήτριος Τσερεμέγκας, ο οποίος παντρεύτηκε την Αργυρώ, το γένος Μουγιάννη. Ο Δημήτρης Τσερεμέγκας μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1916, εργάστηκε στους σιδηροδρόμους και εκεί πέθανε. 

Η γυναίκα του πέθανε στα 1969. Απέκτησαν 6 παιδιά τα οποία εντάχθηκαν όλα στο κομμουνιστικό κίνημα. Αναφέρουμε συνοπτικά τα βιογραφικά στοιχεία όλων των παιδιών της οικογένειας Τσερεμέγκα.

Τσερεμέγκας Νικόλαος. Γεννήθηκε στα 1897, πήγε στις ΗΠΑ στα 1916, όπου και εντάσσεται στο κομμουνιστικό κίνημα εκεί. Το 1954, μετά από σειρά απεργιών, θα απελαθεί με τον αντικομμουνιστικό νόμο Μακάρθι. Μαζί με πολλούς άλλους αγωνιστές πέρασαν στη Λαϊκή Δημοκρατία Πολωνίας. Πέθανε το 1974 στην Βαρσοβία. 

Τσερεμέγκας Στεφανής. Γεννήθηκε το 1902 στην Ικαρία κι έφυγε στις ΗΠΑ το 1925. Εκεί οργανώνεται στο ΚΚ ΗΠΑ το 1930. Από τους πρώτους που εντάχθηκε, εθελοντικά σε τμήμα της Διεθνούς Ταξιαρχίας, έφυγε το 1936 για να πολεμήσει με τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Ισπανία. Εντάχθηκε στην ταξιαρχία υπό την εποπτεία του Πολωνού κομμουνιστή Κάρολ Σβιρτσέφσκι. Τραυματίζεται σε μάχη στον Ρίο Έβρο και με τη λήξη του Ισπανικού Εμφυλίου επιστρέφει στις ΗΠΑ. Το 1954 πιάστηκε από την Ασφάλεια των ΗΠΑ και απελάθηκε με το νόμο Μακάρθι. Πέρασε ακολούθως στη Λαϊκή Δημοκρατία Πολωνίας. Πέθανε το 1992 στην Βαρσοβία. 

Τσερεμέγκα Λεμονιά. Γεννήθηκε το 1908 στην Ικαρία. Το 1938 πήγε με τον άνδρα της στις ΗΠΑ. Σε μια γιάφκα, φιλοξένησε και προστάτεψε πολλούς αγωνιστές διαφόρων εθνοτήτων που διώκονταν από τον Μακαρθισμό. Πέθανε το 1996 στη Σάμο.

Τσερεμέγκα Βασιλική. Γεννήθηκε το 1909 στην Ικαρία. Το 1946 απέκτησε το γιο της Μιχάλη, ενώ το 1949 συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια και κλείνεται στο στρατόπεδο του Αγίου Κήρυκου. Ακολουθεί εκτοπισμός της στη Μακρόνησο ενώ οι διώξεις συνεχίζονται και μετά τον Εμφύλιο. Ο Αδελφός της Γιάννης στο ΔΣΕ κρύβονταν στα βουνά της Ικαρίας έως το 1955. Έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής στις 11/11 2009 και μέχρι σήμερα ζει οργανωμένη στα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. 

Τσερεμέγκας Μιχάλης. Γεννήθηκε το 1912 στην Ικαρία. Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και στη συνέχεια στις γραμμές του ΚΚΕ. Είχε αναπτύξει μεγάλη και έντονη δράση σε όλη την Ικαρία. Για τη δράση του συλλαμβάνεται από το μεταξικό καθεστώς το 1937, και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Οι ελληνικές κατοχικές αρχές τον παραδίδουν στους Γερμανούς. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Χαΐδαρίου και εκτελέστηκε το 1944 με τους 200 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. 

Τσερεμέγκας Γιάννης. Γεννήθηκε το 1915 στην Ικαρία. Εντάχθηκε την περίοδο της Κατοχής στο ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα εντάσσεται στον ΔΣΕ Ικαρίας και παραμένει κυνηγημένος στα βουνά της έως το 1955, οπότε τον Οκτώβριο καταφέρνει να φύγει από το νησί και να περάσει στην Αλβανία και μετά στη Ρουμανία. Ο Γιάννης Τσερεμέγκας έφθασε το 1956 στην Λαϊκή Δημοκρατία Πολωνίας, όπου μετά από χρόνια αντάμωσε με τα αδέρφια του, Νικόλαο και Στεφανή. Το 1962 παντρεύεται την Ντανούτα. Πέθανε το 1998 στην Ικαρία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου