"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Η δολοφονία του Γιώργη ΠουλίδηΟ Γιώργης Πουλίδης δεν ήταν κομμουνιστής. Υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους δικηγόρους της εποχής του Εμφυλίου στην Αθήνα και σε πολλές περιπτώσεις αναλάμβανε δωρεάν την υπεράσπιση κομμουνιστών και διωκόμενων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Η περίπτωση της δολοφονίας του αποδεικνύει έμπρακτα την ισχύ και τον φανατισμό του εμφυλιακού παρακράτους γνωστού για τις δολοφονίες χιλιάδων πολιτών.

Στις 25/01/1948 ο Γιώργης Πουλίδης έφθασε στην Τρίπολη από την Αθήνα για να αναλάβει την υπεράσπιση 12 στρατιωτών του κυβερνητικού στρατού που είχαν παραπεμφθεί στο Στρατοδικείο Τριπόλεως για "σοβαρές υποψίες συνεργασίας με τους αντάρτες". Ο Πουλίδης διέμενε στο ξενοδοχείο "Μαίναλο". Μιλώντας με τους κατηγορούμενους και διαβάζοντας τη δικογραφία, ο Πουλίδης διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κανένα σοβαρό ή συγκεκριμένο στοιχείο για τις κατηγορίες που τους απεύθυναν. 

Σύμφωνα με το βιβλίο "Η νεκρή Μεραρχία", ο Πουλίδης καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής του στην Τρίπολη δέχονταν σοβαρές πιέσεις να μην αναλάβει την υπόθεση από πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες της πόλης, αλλά δεν ενέδιδε. Η δίκη ξεκίνησε στις 29/01/1948 και το αστήρικτο της υπόθεσης φαίνονταν από την αρχή αφού οι ψευδομάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν στο Στρατοδικείο ανέφεραν αντιφατικά στοιχεία, ενώ ένας εξ αυτών είπε: "Εσείς οι κομμουνιστές και από μακριά, με ματιές, μπορείτε να σκαρώσετε συνωμοσίες".

Σε αυτό ο Πουλίδης του απάντησε: "Ντροπή σας κύριε μάρτυς, να θέλετε να στηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα ένας στρατιώτης με υπόνοιες ότι συνωμοτούσε με τις ματιές τους!

Μετά από την τοποθέτηση αυτή του Πουλίδη το Στρατοδικείο διέκοψε για την επόμενη. Αργότερα, ο Πουλίδης ξεκίνησε να επιστρέφει στο ξενοδοχείο του περνώντας από την κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Εκεί πυροβολήθηκε από αγνώστους μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών και εξέπνευσε επί τόπου. 

Την άλλη ημέρα η δίκη συνεχίστηκε η δίκη των οπλιτών, χωρίς να τους δοθεί δικηγόρος, αφού ο συνάδελφος του Πουλίδη που τον συνόδευε αρνήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση μετά τη δολοφονία Πουλίδη και αποχώρησε για την Αθήνα. Το Στρατοδικείο εκείνη τη μέρα καταδίκασε σε θάνατο τους στρατιώτες Ηλία Μονέδα, Γιάννη Μονέδα, Γιάννη Αναστασάκο, Γιδάκο και Καραμούζη, οι οποίοι εκτελέστηκαν στις 05/02/1948. Ακόμα 7 στρατιώτες καταδικάστηκαν σε ισόβια. 

Η υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργη Πουλίδη δεν διερευνήθηκε ποτέ, δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες και δεν βρέθηκαν ποτέ ένοχοι, παρά το γεγονός ότι έγινε μέρα μεσημέρι, σε κεντρικότατο σημείο της Τρίπολης και μπροστά σε δεκάδες μάρτυρες. 


5 σχόλια:

 1. Αθάνατοι όλοι μαζί και ο Δικηγόρος που δεν ήτανε Κομμουνιστής. Δεν φταίνε αυτοί που εκτελούσανε το ΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥΣ καθήκον με απόλυτη ακρίβεια. Το Ζήτημα είναι την κάναμε ....εμεις..... Σεπτέμβρη Οκτώβρη του 1944 την στιγμή που απχωρούσανε οι Γερμανοι Ιμπεριαλιστές ο Κόκκινος Στρατός ήτανε στα Βαλκάνια και οι ΑγγλοΑμερικάνοι έχωντας αβαντάρει τον Χίτλερ στο να Συντρίψει την ΕΣΣΔ τώρα τρέχανε προς το Βερολίνο να σώσουνε οτι προλάβουνε για τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Εδω είναι το ζήτημα Σύντροφε στα ....ΠΑΙΔΙΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είναι σπάνιο, ακόμα και σήμερα, να βγάζουμε κομμουνιστή όποιον μας βολεύει. Η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ενισχύεται όταν βλέπουμε τους διάφορους που αυτοαποκαλούνται κομμουνιστές: από τον Κατρούγκαλο μέχρι τον Κουτσούμπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παλιό το κόλπο αλλά δεν τσιμπάει κανείς. ΟΙ Κατρούγκαλος Τσίπρας Λαφαζάνης Αλαβάνος Χάγιος και άλλοι όχι μόνο δεν έχουνε καμμία σχέση με τον Κομμουνισμό αλλα πρόκειται για 5ο Φαλαγγίτες Ορντινάτζες του Καπιταλισμού. Αντίθετα ΑΛΕΚΑ ΜΑΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΜΠΕΛΛΟΥ και πάρα πολλοι άλλοι επωνυμοι και Ανώνυμοι σώσανε το ΚΚΕ απο την καταστροφή το 1991 απο τον Αθλιο ...φαράκο.... και την ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ. Και το Βασικότερο. Μελετήσαμε την Ιστορία βγάλαμε Πολύτιμα Συμπεράσματα και αποκαταστήσαμε τα Επαναστατικά χαραχτηριστικά. Καταργήσαμε στο 15ο Συνέδριο το 1996 την αιτία της καταστροφής τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ και τα Στάδια..... Ετσι όταν η Αστική τάξη το 2012 έπαιξε το καλύτερο της χαρτί την ΑΡΙΣΤΕΡΑ το ΚΚΕ δεν έπεσε σε αυτό τον ΒΟΘΡΟ. Ετσι σήμερα ο λαός βλέπει τον ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Μπροστά του. Το σφάζει Αδίστακτα. Τα ίδια και στην Βενεζουέλα με 19 χρόνια ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ χωρίς Ευρώ και Ε.Ε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Στην Αβυσσο θα πάτε χωρίς το ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
  2. Οπότε καλύτερα να σκεφτείς κάτι άλλο. Λαική Συμμαχία που μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ μακριά απο διασπαστικούς διαχωρισμούς δεξιός αριστερός. Μέσα στον Καθημερινό αγώνα για Προσωρινά μέτρα ανακούφισης γίνεται και η Διαπάλη των Απόψεων και οι Κομμουνιστές προβάλουμε την δική μας. Η Ζωή τα ξεκαθαρίζει όλα. Οποιος έχει τα Κότσια εδω είμαστε. Υπάρχει και το Βιβλίο του Μπελογιάννη για το Ξένο Κεφάλαιο που μιλάει για Ελληνικό Βουλγαρικό Σερβικό ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ το 1911.... και την Σφαγή των Εθνοτήτων στην Μακεδονία που ζήσανε για Αιώνες εκεί. Μάλλον θα ήτανε ...τροτσκιστής.... ο Μπελογιάννης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 3. Oberoh. Σύντροφε δεν είναι Κομμουνιστής ο Κουτσούμπας ούτε η Αλέκα και ο Καπετάν Γιώτης. Οπότε έχω μια πρόταση. Για τον Φαράκο.... η τον Δραγασάκη τι θα έλεγες... Θα είχαμε μπει και σε Κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού θα είχε γίνει και το ΚΚΕ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ μέσα στον Οπορτουνιστικό Βόθρο με τα Σκατά οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα θα ήτανε ...κομμουνιστές.... Αλέκα Κουτσούμπας και Χαρίλαος και τα ....παιδιά.... ήρεμα. Πως το βλέπεις.....ΟΥΦΦΦΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή