"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ελεύθεροι σκοπευτές του ΔΣΕ - Νέα στοιχεία

Με τη συνδρομή αναγνώστη μας, του οποίου την ανωνυμία κρατούμε για λόγους ευγένειας και πρωτοκόλλου, ο Κόκκινος Φάκελος βρίσκεται σήμερα στην ευχάριστη θέση να αναρτήσει νέα συμπληρωματικά στοιχεία για τη δράση των ελεύθερων σκοπευτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα πλαίσια άρθρου-διηγήματος που παλαιότερα είχαμε δημοσιεύσει. 

Για τη δράση των ελευθέρων σκοπευτών Τσιτώτα, Κυρίτση και Κουλουφάκου έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Έχουμε όμως και το παρακάτω μαρτυριακό υλικό που τους αφορά:

Οι Αγγελος Τσιτώτας, Μιχ. Κυρίτσης, και Αιμ. Κουλουφάκος μπήκαν μαζί στην Λάρισα. Ο Κουλουφακος πιάστηκε στο κρεβάτι του και παραδόθηκε αμαχητί. Στην Κατοχή του βρέθηκε μόνο ένα μαχαίρι ... Λίγες ώρες πριν ο Τσιτωτας του είχε ζητήσει και του έδωσε το προσωπικό πιστόλι του με το οποίο αυτοκτόνησε τελικά .  

Νωρίτερα το ίδιο βράδυ είχαν προσπαθήσει και οι τρεις να βγουν από την Λάρισα αλλά η πόλη ήταν αποκλεισμένη από μπλόκα του Στρατού.

Ο Κουλουφάκος καταδικάστηκε και εκτελέστηκε σαν " καπετάνιος ανεξάρτητης ομάδας " ο Τσιτωτας αυτοκτόνησε και ο Κυριτσης σκοτώθηκε σε συμπλοκή λίγο μετά .Το πτώμα του εκτέθηκε πάνω σε μια παλιά πόρτα στην αυλή της Εκκλησίας του Προφήτη Ηλία.

Επιπροσθέτως δημοσιεύουμε για πρώτη φορά φωτογραφίες του Αιμίλιου Κουλουφάκου ήρωα και ελεύθερου σκοπευτή του ΔΣΕ:
Ο Αιμ. Κουλουφάκος με την στολή και το δίκοχο του ΕΛΑΣ μετά την Απελευθέρωση

Το πίσω μέρος της φωτογραφίας. Έτερη ίδια φωτογραφία αναφέρει Ενθυμιον κατά της Απελευθεροσεος από τους γερμ Λαρισα 1/3/45. Επίσης αναφέρονται οδηγίες προς την γυναίκα του για τοποθέτηση αυτής της φωτογραφίας στον τάφο του μετά θάνατον.

Ο Αιμ. Κουλουφάκος με τη σύζυγό του Στυλιανή.

Χειρόγραφες οδηγίες του Αιμ. Κουλουφάκου για αναπαραγωγή της φωτογραφίας.
Ο Κόκκινος Φάκελος διατηρεί τα νόμιμα δικαιώματα αναπαραγωγής του υλικού. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στο Αρχείο ΧΛΚ.

Ευχαριστούμε πολύ τον ανώνυμο φίλο για την βοήθειά του και το υλικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου