O Leslie Cole γεννήθηκε το 1910 στο Σουίντον της Βρετανίας. Σπούδασε λιθογραφία και τοιχογραφία σε ένα τοπικό κολέγιο και μετέπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Art. Εξέθεσε με την ομάδα λιθογράφων Senefelder Club το 1934 μια σειρά έργων του και το 1937 ξεκίνησε να διδάσκει στο Hull College of Art.
Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ο Cole υπηρέτησε στην RAF, αλλά έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του για ιατρικούς λόγους. Ο Cole εξακολουθεί να επιθυμεί να διδάξει, αλλά ο Sir Kenneth Clark και η συμβουλευτική επιτροπή πολεμικών καλλιτεχνών ζητούν τις υπηρεσίες του στα θέρετρα των επιχειρήσεων. Ο Cole ήδη επιτυχής το 1942 μετατίθεται στη Μάλτα, όπου είδε το τέλος της πολιορκίας της και το αποτύπωσε καλλιτεχνικά. Μετέπειτα μετατίθεται στη Βιρμανία, τη Μαλαισία, την Νορμανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Γιβραλτάρ. Κοντά στις βρετανικές δυνάμεις θα αποτυπώσει σκηνές πολέμου αλλά και αυτές της καθημερινής ζωής των στρατιωτών.
Το 1944 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως επίτιμος Αρχηγός των Royal Marines ώστε να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του. Αργότερα στο ίδιο έτος θα σταλεί στη Σιγκαπούρη για να καταγράψει την κατάσταση των αιχμαλώτων πολέμου εκεί και στη συνέχεια επιλέγεται με άλλους τρεις για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν- Μπέλσεν.
Το 1944 -1945 θα σταλεί στην Ελλάδα των Δεκεμβριανών όπου θα υπηρετήσει την εκεί βρετανική αποστολή. Τα έργα του αντικατοπτρίζουν μεν την βρετανική πολιτική, αποτυπώνουν δε όμορφα το κλίμα και την κατάσταση της χώρας εκείνη την εποχή. Παρά το γεγονός ότι η θεματολογία του Cole είναι εμφανώς επηρεασμένη από τον βρετανικό αντικομμουνισμό και τα μοτίβα είναι σαφώς ιδωμένα μέσα από την σκοπιά του βρετανικού επιτελείου, ωστόσο οι πίνακές του αποτελούν έξοχα έργα αποτύπωσης της ατμόσφαιρας μιας εποχής
|
Ηλικιωμένη γυναίκα σαβανώνει ιερέα 1945 |
|
Πρησμένα σώματα νεκρών από τις συμπλοκές του 1944 μέσα σε λάκκο |
|
Ταφή θυμάτων των κομμουνιστών κατά τα Δεκεμβριανά 1945 |
|
Βρετανοί γιατροί εφαρμόζουν αγωγή κατά της ψώρας σε παιδί. 1944 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου