"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Κυβερνητικό υλικό για τη Μακρόνησο

Το παρακάτω υλικό αφορά τον τόπο εξορίας της Μακρονήσου. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται είτε από τον κυβερνητικό τύπο της εποχής, είτε από της μακρονησιώτικη εφημερίδα "Σκαπανεύς" η οποία εκδίδονταν μεν στη Μακρόνησο, διανέμονταν δε κυρίως στην Αθήνα. Το υλικό αυτό προέρχεται κατά κύριο λόγο από σκηνοθετημένες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο νησί επί τη ευκαιρία επισκέψεων δημοσίων προσώπων και κατά τις οποίες η δημόσια εικόνα του ελληνικού Νταχάου "σουλουπώνονταν", με τους εκατοντάδες ανάπηρους, βασανισμένους και τρελούς να κρύβονται επιμελώς στις χαράδρες του νησιού. Η προσπάθεια αυτή του κυβερνητικού τύπου γίνονταν σε απάντηση του διεθνούς δημοκρατικού τύπου που δημοσίευε διαρκώς εκκλήσεις οικογενειών και καταγγελίες για τα βασανιστήρια που λάμβαναν χώρα στο νησί.


Ο διοικητής του Γ Τάγματος αντισυνταγματάρχης Σπύρος Χειμαριώτης αναφωνεί τον λόγο για την 28η Οκτωβρίου το 1947. Πίσω του βρίσκεται ολόκληρο το επιτελείο του στρατοπέδου. Τέρμα δεξιά διακρίνεται ένας εκ των δημίων ο υποδιοικητής λοχαγός Σκαλούμπακας

Από την εφημερίδα Ακρόπολις. Στρατιώτες κουβαλούν στους ώμους τους τον επικεφαλής του ΓΕΣ στρατηγό Βεντήρη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο νησί. Οι σκαπανείς είναι χαρακτηριστικό ότι τραγουδούν ή φωνάζουν συνθήματα και φορούν ατσαλάκωτα στρατιωτικά ρούχα, πράγμα που δεν ήταν ακθόλου ο κανόνας των κρατουμένων στο νησί. 

Νοέμβριος 1947, ο βουλευτής Πειραιά Μαντούβαλος εκφράζει τον "υπέρτατο θαυμασμό" του για το συντελούμενο εθνικό έργο. Μπροστά του ο οπλίτης και στέλεχος της Ασφάλειας και του γραφείου Ηθικής Αγωγής Μάκης Δόγκας υπόσχεται στον βουλευτή "ταχεία απολύμανσιν των παραπλανηθέντων" 

Ο δήμιος λοχαγός Σκαλούμπακας ανάμεσα σε πλήθος ανανηψάντων οπλιτών συνοδέυει την "Μάνα του στρατιώτη" κατά την επίσκεψή της στην Μακρόνησο το 1948Η μια και μοναδική διασωζόμενη έγχρωμη φωτογραφία της εποχής από το νησί. Παρουσιάζει τη δύναμη ανανηψάντων του 1ου Λόχου του Β' Τάγματος Οπλιτών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου