"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Στα βήματα της Ιστορίας-Βάργιανη

Το χωριό Βάργιανη βρίσκεται ίσως σε ένα από τα πιό όμορφα φυσικά "μπαλκόνια" του Παρνασσού. Με θέα από την μια τις ψηλές κορφές του Παρνασσού και από την άλλη την Γκιώνα το βλέμμα σταματά και πέφτει στο μνημείο της κεντρικής πλατέιας του χωριού.

Το μνημείο των πεσόντων του χωριού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αχταρμαδισμού της ιστορίας. Καταρχήν δεν αναφέρονται αντάρτες του χωριού κατά την Κατοχή πράγμα που μας κάνει να υποθέτουμε εύκολα σε ποιά μεριά του αντάρτικού κατατάχτηκαν. Κατά δεύτερον, αναφέρονται τσουβαλιασμένα τέσσερα ονόματα νεκρών του εμφυλίου πολέμου χωρίς βέβαια να αναφέρεται το σε ποιά παράταξη βρίσκονταν οι νεκροί. Παρόλα αυτά τα δύο ίδια επίθετα, των Ανδρέα και Νικόλαου Μάνδαλου, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μάλλον υπήρξαν αντάρτες αφού συνήθως στο βουνά αναγκάστηκαν να ξαναβγούν ολόκληρες οικογένειες ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας για να αποφύγουν τις διώξεις.

Αξίζει επίσης να παρατηρήσει κανείς ότι η Κοντολάτη Αναστασία του Σπύρου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ίσως έχει συγγένεια με τον Κοντλάτη Σπύρο (πιθανόν πατέρας της) που σκοτώθηκε στον εμφύλιο. Υπήρξε άραγε αντάρτης του ΔΣΕ και του ΕΛΑΣ που του εκτέλεσαν την κόρη ως αντίποινα ?


Η πανέμορφη πλατέια της Βάργιανης
Τα θύματα της Βάργιανης κατά την κατοχή
Τα θύματα του εμφυλίου. Καμιά αρχή δεν μπήκε στον κόπο να συμπληρώσει τα κενά στην ιστορία των νεκρών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου