"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ημερολόγια Εμφυλίου 1946

Το άρθρο αποτελεί ημερολογιακή καταγραφή των σπουδαιότερων περιστατικών του εμφυλίου για τους μήνες Απρίλιος-Μάης-Ιούνης και το έτος 1946. Θα ακολουθήσουν και άλλες καταγραφές για τα έτη 1947, 1948, 1949.


Απρίλιος 1946


5 Απριλίου: Μετά τις εκλογές που διενεργούνται κάτω από συνθήκες βίας και τρομοκρατίας και με την αποχή να ξεπερνά το 55%, ορκίζεται η κυβέρνηση Τσαλδάρη-Θεοτόκη-Μαυρομιχάλη με πρωθυπουργό τον Πολίτσα.

12 Απριλίου: Σε ακτίφ στελεχών της ΚΟΘ μιλάει ο Νίκος Ζαχαριάδης με θέμα: "Η κατάσταση στην Ν/Α Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας". Ανάμεσα σε άλλα τονίζει " Η χώρα μας θα βρει τον εαυτό της μονάχα όταν φύγουν οι Άγγλοι

17 Απριλίου: Παραιτείται η κυβέρνηση Πολίτσα. Στην Νάουσα δολοφονείται ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γ. Βουτυράς.

19 Απριλίου: Σχηματίζεται νέα μοναρχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσαλδάρη

26 Απριλίου: Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωση της καταγγέλλει στην παγκόσμια κοινή γνώμη την μοναρχική τρομοκρατία. Υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των αγγλικών στρατευμάτων, σχηματισμού ενιαίας δημοκρατικής κυβέρνησης με πλήρη ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων.


Μάης 1946


2 Μάη: Η κυβέρνηση που βγήκε από τις εκλογές επαναφέρει σε ισχύ τους νόμους της 4ης Αυγούστου για τις επιτροπές ασφαλείας.

5 Μάη: Η αστυνομία κλείνει τα γραφεία της ΚΟΑ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης

8 Μάη: Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με διάβημα στον πρωθυπουργό Τσαλδάρη, δηλώνει ότι εφόσον δεν αφοπλίζει τις μοναρχικές συμμορίες και η κατάσταση χειροτερεύει, ο λαός θα υπερασπιστεί μόνος του την ζωή του. Η ευθύνη για ότι συμβεί θα βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

16 Μάη: Η μοναρχική συμμορία Μαγγανά μπαίνει στην Πύλο, καταλύει τις αρχές και απαγάγει από το αστυνομικό τμήμα 4 δημοκράτες κρατούμενους, τους εκτελεί μπροστά στους χωροφύλακες και με στρατιωτικά αυτοκίνητα αποχωρεί ανενόχλητη.

26-29 Μάη: Στην Αθήνα συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών. Εκλέγεται το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γυναικών


Ιούνιος 1946


5 Ιούνη: Αντάρτικες ομάδες χτυπούν σε ενέδρα στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς λόχο του κυβερνητικού στρατού. Καταλαμβάνονται εφόδια και οπλισμός και 40 νέοι ενώνονται με τις δυνάμεις των ανταρτών.

7 Ιούνη: Οι επιτροπές ασφάλειας στέλνουν κατά εκατοντάδες τους δημοκρατικούς πολίτες σε ξερονήσια. Η κυβέρνηση Τσαλδάρη καταθέτει στην Βουλή το φασιστικό Γ' Ψήφισμα περί μέτρων τάξης, το οποίο καταργεί και το τελευταίο ίχνος δημοκρατικών ελευθεριών, απαγορεύει τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, καταργεί το οικογενειακό άσυλο, την ελευθεροτυπία και αντικαθιστά τα τακτικά δικαστήρια με έκτακτα στρατοδικεία.

15 Ιούνη: Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργάτες σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο Γ Ψήφισμα.

17 Ιούνη: Εκατοντάδες επιτροπές σωματεία συνοικιών και οργανώσεων της Αθήνας διαδηλώνουν στη Βουλή ενάντια στο Γ Ψ'ηφισμα. Η αστυνομία συλλαμβάνει 50 άτομα και τραυματίζει 100 σε πογκρόμ βίας ενάντια στους διαδηλωτές. Η Βουλη ψηφίζει το φασιστικό Γ Ψήφισμα.

18 Ιούνη: Πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία για το Γ Ψήφισμα.

27 Ιούνη: Η διάσκεψη των 4 υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Βρετανίας και Γαλλίας, αποφασίζει ομόφωνα ύστερα από πρόταση του Μολότοφ (ΕΣΣΔ) για απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου