"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους: Νέος επιστημονικός τόμος από το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ

 

Με αφορμή την επέτειο των 200ων ετών από την Επανάσταση του 1821, που σηματοδότησε την απαρχή του ελληνικού αστικού κράτους, το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ κυκλοφορεί μια εξαιρετική επιστημονική έκδοση, αφιερωμένη στη συγκεκριμένη περίοδο, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ράφι.
Το Τμήμα Ιστορίας αναφέρει σχετικά: Η ιστορική αποτίμηση της Επανάστασης του 1821, όπως και κάθε άλλου ιστορικού γεγονότος, εκκινεί από συγκεκριμένη ταξική οπτική, συνδέεται αντικειμενικά με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα κι επομένως αξιοποιείται και στη διαμόρφωση συγκεκριμένης συνείδησης αναφορικά με το επιθυμητό μέλλον. Διαχρονικά και ανεξάρτητα από την επάρκεια της ιστορικής τεκμηρίωσης, η ελληνική αστική τάξη και οι πολιτικοί και ιδεολογικοί της φορείς χρησιμοποιούν τις επετείους της Επανάστασης του 1821 προκειμένου να προωθήσουν το βασικό αστικό ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας». 

Με άλλα λόγια, ταυτίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού προκειμένου να προωθήσουν τις εκάστοτε προτεραιότητες της καπιταλιστικής εξουσίας. Συνεπώς, αποτελεί πρωταρχική ανάγκη και αναπόσπαστη πλευρά της σημερινής ιδεολογικής-πολιτικής και ταξικής πάλης και της αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας τόσο η αποδέσμευση της εργατικής τάξης και γενικά των λαϊκών στρωμάτων από το σύνολο των εκδοχών της αστικής ιστοριογραφίας όσο και η εξαγωγή χρήσιμων –από τη σκοπιά τους– ιστορικών συμπερασμάτων από την Επανάσταση του 1821. Η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας αποτελεί το βασικό λόγο έκδοσης της συγκεκριμένης συλλογής κειμένων, τα οποία διαλύουν πολλούς από τους μύθους της κυρίαρχης αστικής ιστοριογραφίας για το 1821 και τροφοδοτούν με ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα. 

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε φιλοδοξούν να εξαντλήσουν όλες τις ιστορικές πτυχές της Επανάστασης. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια μέσα από τα κείμενα ν’ αναδειχτεί η ουσία των ιστορικών γεγονότων, ώστε να διαμορφώσει ο αναγνώστης ταξικά κριτήρια για τη μελέτη της Ιστορίας, στο πλαίσιο μιας πιο ουσιαστικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική.

2 σχόλια:

  1. Ερχεται σε συνέχεια του 1ο Δοκίμιου ιστορίας 1918 1949 του 2018 που ξεκινάει απο το 1830. Ηταν Εθνικοδημοκρατική και Αστικοδημοκρατική η επανάσταση του 1821 για την ανατροπή της Φεουδαρχίας απο την Αστική τάξη όπως και έγινε απο το 1830 που έχουμε καπιταλισμό ο οποίος περνάει στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1912. Ενα πολύ σπουδαίο βιβλίο που πρέπει να μελετηθεί απο όλους μας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://gkagkarin.blogspot.com/2020/09/blog-post_829.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή