"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Στα βήματα της Ιστορίας- Δουβλίνο: Κτήριο ταχυδρομείου και γύρω δρόμοι


Ο Κόκκινος Φάκελος ταξίδεψε στην Ιρλανδία και φέρνει μαζί του μια σειρά φωτογραφιών ιστορικού χαρακτήρα, ξεκινώντας από το Δουβλίνο και το κτήριο του ταχυδρομείου στην οδό Ο' Κόνελ. Από το κτήριο αυτό, το Πάσχα του 1916 ξεκίνησε η αιματηρή εξέγερση εναντίον του βρετανικού στέμματος, με την οποία ο ιρλανδικός λαός διεκδίκησε την ανεξαρτησία του. Στο κτήριο του ταχυδρομείου, οι ηγέτες της επανάστασης Patrick Pearse, Thomas MacDonagh, Thomas Clarke, Joseph Plunkett, William Pearse, Edward Daly and Michael O'Hanrahan, John MacBride, Éamonn Ceannt, Michael Mallin, Seán Heuston, Con Colbert, James Connolly και Seán Mac Diarmada διακήρυξαν την ανεξαρτησία του κράτους της Ιρλανδίας και ανακήρυξαν την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας. 

Παρά το γεγονός ότι η επανάσταση δεν είχε σαφές ταξικοανατρεπτικό πρόσημο, αλλά περισσότερο κινήθηκε στην εθνικοαπελευθερωτική γραμμή, μαζί της συστρατεύτηκαν συμπαγείς μάζες φτωχών εργατών και αγροτών. Παράλληλα, μεγάλη μερίδα της αστικής τάξης της χώρας, αλλά και κατάλοιπα των αριστοκρατικών στρωμάτων της χώρας στράφηκαν αναφανδόν ενάντια της, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς ήταν Ιρλανδοί. H επανάσταση πνίγηκε στο αίμα από το βρετανικό στρατό, ενώ μέσα σε 5 ημέρες το Δουβλίνο βρισκόταν ξανά κάτω από τη βρετανική κυριαρχία. Ένα μεγάλο μέρος του κέντρου είχε πυρποληθεί. Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των επαναστατών συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα. Δικάστηκαν χωρίς τη δυνατότητα υπεράσπισης, παρουσία μόνο στρατιωτικών δικαστών και εκτελέστηκαν συνοπτικά. Ο James Connolly βαριά τραυματισμένος από τις συγκρούσεις εκτελέστηκε μάλιστα δεμένος σε καρέκλα, καθώς δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Οι νεκροί της πενθήμερης αυτής εξέγερσης ήταν συνολικά 485, 260 από τους ήταν απλοί πολίτες.

Σήμερα, πολλές από τις πτυχές της σύγκρουσης σκιάζονται από τον καθολικισμό, την κρατική εκδοχή της σύγκρουσης που μιλά για ομοψυχία του ιρλανδικού έθνους και τον εθνικισμό που σταδιακά διείσδυσε στους ιρλανδικούς απελευθερωτικούς πυρήνες και στον ΙΡΑ. 

Στο Δουβλίνο σήμερα, το κτήριο του ταχυδρομείου παραμένει στη παλαιά του δόξα, πολλές παμπ και μαγαζιά έχουν στο διάκοσμό τους στοιχεία που παραπέμπουν στην εξέγερση του 1916, φωτογραφίες εποχής, ενώ η διακήρυξη της προσωρινής κυβέρνησης του 1916 τυπώνεται και σε καρτ ποστάλ. Παράλληλα, η ιστορία της εξέγερσης ταυτίζεται σχεδόν με την μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του ΙΡΑ και τις σύγχρονες συγκρούσεις.



Το ταχυδρομείο στην οδό Ο' Κόνελ.

Η διακήρυξη της προσωρινής κυβέρνησης του 1916.

H παμπ "Oval Bar" που υπάρχει στο Δουβλίνο από το 1820, σήμερα. 
H παμπ "Oval Bar" κατεστραμμένη από τις βρετανικές δυνάμεις το 1916.


Προτομές των ηγετών της εξέγερσης μέσα στην πάμπ.

Πορτραίτο του James Connolly στην παμπ "The Celt".

Ένας αξιοπερίεργος δίσκος στην παμπ "The Celt" με τίτλο "Όπλα και τραγούδια του ΙΡΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου