"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σπάνιο υλικό από την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε δύο εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες από την περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου που αφορούν στην λευκή τρομοκρατία όπου κράτος και παρακράτος διεξήγαγαν έναν δεύτερο σκιώδη πόλεμο, τόσο υλικό όσο και ψυχολογικό, σε όλη την ελληνική επικράτεια.


Φωτογραφία 1η 



"Αγαπημένο" φωτογραφικό θέμα των κυβερνητικών αρχών του Εμφυλίου υπήρξε όπως και αλλού έχουμε παρουσιάσει, η εικόνα των άψυχων σωμάτων των ιδεολογικών τους αντιπάλων. Η τακτική αυτή στόχευε σε δύο σημεία: Τρομοκρατούσε τον λαό προσπαθώντας να τον αποτρέψει από την υποβοήθηση των σωμάτων του ΔΣΕ. Όσο μεγαλύτερο το δέος για τον πολιτικό αντίπαλο, τόσο ευρύτερη ήταν και διαπόμπευσή του. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να βρίσκουμε ερευνώντας όλο και περισσότερες φωτογραφίες του Καπετάν Πέρδικα. Σε αυτή τη φωτογραφία το σώμα του Πέρδικα έχει αποκαθηλωθεί από τη σκάλα στην οποία είχε διαπομπευθεί. Κατά πάσα πιθανότητα είναι η τελευταία φωτογραφία ή μια από τις τελευταίες φωτογραφίες του σώματός του πριν ταφεί σε άγνωστη τοποθεσία. 


Φωτογραφία 2η 




Φρικτά γνωστή είναι στους μελετητές της εμφυλιακής ιστορίας και η φωτογραφία του Γεώργιου Ατζακλή με τα κεφάλια των επτά σκοτωμένων συντρόφων του. Λιγότερο γνωστή είναι η παραπάνω φωτογραφία που εικονίζει τα επτά κεφάλια ξεχωριστά και το άψυχο σώμα του Ατζακλή σε δρόμο ή πεζοδρόμιο πόλης. Ο Γεώργιος Ατζακλής και οι επτά σύντροφοί του μας είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν στις 5 Απρίλη του 1949 στη θέση Τσίλια του Βρονταμά. Η θέση αυτή βρίσκεται ορεινά σε δασωμένη έκταση. Ως εκ τούτου, η φωτογραφία αυτή του Ατζακλή έχει ληφθεί μεταγενέστερα και όχι στον τόπο του χαμού του, πιθανότατα κατά την διαπόμπευση του σώματός του. 

Η γνωστή φωτογραφία του Ατζακλή και των συντρόφων του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου