"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τιμήθηκε πραγματικά η επέτειος στην Τσαριτσάνη


Επεισοδιακή ήταν η σημερινή εκδήλωση  στην ανταρτομάνα Τσαριτσάνη για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της πόλης. Ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας της πρόθεσης του βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που έφτασε στο χώρο συνοδευόμενος από τρία τέσσερα άλλα μέλη-μπράβους του κόμματος του να καταθέσει στεφάνι στο ηρώο της πόλης.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί αλλά και οι φορείς της περιοχής καθώς και οι διοργανωτές της εκδήλωσης – Δήμος Ελασσόνας και Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης – απαίτησαν την απομάκρυνση των μελών της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Τσαριτσάνη και ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν την κατάθεση στεφανιού από τους συνεχιστές αυτών που ευθύνονται για το ολοκαύτωμα πριν από 70 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση αρχικά αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του εκ των διοργανωτών δήμου Ελασσόνας, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και τελικά πραγματοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο αφού προηγήθηκε η αποχώρηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Οι δημοτικές αρχές τίμησαν με τον τρόπο αυτό το ιστορικό παρελθόν της περιοχής τους, ενώ εξαναγκάστηκαν σε δηλώσεις αφού ο λαός της Τσαριτσάνης απάντησε έμπρακτα στον νεο-ναζισμό.

Στις 12 Μαρτίου 1943 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 45 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Τσαριτσάνη. Έναν χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν ακόμα 5 πατριώτες της Εθνικής Αντίστασης.

Σ' αυτήν την ημέρα μνήμης ενάντια στο φασισμό και τιμής στους νεκρούς, επέλεξαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής του N. Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τι επιθυμούσαν άραγε τα εγγόνια και τα παιδιά των Ταγμάτων Ασφαλείας; Τι άλλο από το να χλευάσουν και να ειρωνευτούν. Άλλωστε είναι αυτοί που με πλατιά χαμόγελα φωτογραφίζονταν στους φούρνους του Άουσβιτς και συναντούσαν τους απογόνους της χιτλερικής νεολαίας στη Βουλή των Ελλήνων.


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Σε ψήφισμά του ο Μ.Σ. Τσαριτσάνης στις 7 Μαρτίου επισήμανε:

«Στις 12 Μάρτη συμπληρώνονται 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Τσαριτσάνης, το στυγερό έγκλημα που διέπραξαν τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και ντόπιοι συνεργάτες τους. Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο, ο λαός της Τσαριτσάνης θυμάται τη θηριωδία των κατακτητών που πλιατσικολόγησαν, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το χωριό μας, και αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, στις 12 Μάρτη 1943 και τη μνήμη άλλων πέντε που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944.

Τιμή στη μνήμη των πεσόντων και στους ήρωες προγόνους μας που μέσα από το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης αντιπάλεψαν το ναζισμό και το φασισμό, είναι η στάση μας σήμερα, όπου ο φασισμός αρχίζει πάλι να απλώνει τα δίχτυα του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης καταγγέλλει σε όλα τα μέλη του και στο λαό της Τσαριτσάνης το χαρακτήρα και το ρόλο της νεοναζιστικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού, υμνητών του Μεταξά και της χούντας των συνταγματαρχών. Αποτελεί στημένο παρακρατικό μηχανισμό και γέννημα- θρέμμα του συστήματος, μιας κατάστασης που σήμερα γονατίζει και κάνει το λαό να υποφέρει. Τα τάγματα εφόδου της, δεν είναι τίποτα άλλο παρά θρασύδειλοι που τραμπουκίζουν, που κυνηγούν μετανάστες στις γειτονιές και που χτυπούν νέα παιδιά και εργαζόμενους. Αυτός είναι ο ρόλος τους, να καθηλώσουν το λαϊκό κίνημα, να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης. Συσκοτίζουν για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, σπέρνουν το μίσος , το ρατσισμό και τη διχόνοια. Τώρα με τα προγράμματα τους περί «Διάπλασης των Παίδων» επιχειρούν να χύσουν δηλητήριο στα μυαλά και τις ψυχές των παιδιών, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες.

Η δράση της οργάνωσης αυτής, είναι δράση ενάντια στον ανθρώπινο πολιτισμό, ενάντια στη μόρφωση και την παιδεία.

Ο Φασισμός δεν θα περάσει. Ο λαός της Τσαριτσάνης γνωρίζει και έχει μνήμη. Φασίστες, πολιτικοί πρόγονοι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, είναι αυτοί που εκδίωξαν και εξόρισαν τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Τσαριτσάνης το 1936, είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στην κατοχή, μαυραγορίτες και δοσίλογοι, που πρόδωσαν πατριώτες, που βασάνισαν γυναίκες και μικρά παιδιά, που έκλεψαν και ρήμαξαν το τόπο μας. Κατέστρεψαν και ξεκλήρισαν οικογένειες. Είναι αυτοί που βαρύνονται με τα εγκλήματα του Μάρτη του 1943 και του Αυγούστου του 1944. Είναι οι ίδιοι που στη Χούντα, βασάνιζαν, φυλάκιζαν, έθεταν υπό περιορισμό, φοβέριζαν συμπολίτες μας και άλλους τους έστελναν στην εξορία.

Η αντιμετώπιση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είναι ζήτημα πολιτισμού, και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης έχει χρέος και καθήκον να παλέψει γι’ αυτό. Καλούμε όλους τους Τσαριτσανιώτες, τη νεολαία του χωριού ιδιαίτερα, τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ, να συσπειρωθούμε και να τους απομονώσουμε. Να αναλάβουμε δράση ώστε τα νέα παιδιά να μην πέσουν στα δίχτυα τους. Να μπούμε εμπόδιο, να μην ανεχτούμε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και διακρίσεων και να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδια τους να τρομοκρατήσουν και να καθηλώσουν το λαό. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν έχει καμιά θέση στα τιμημένα χώματα της Τσαριτσάνης, είναι ανεπιθύμητη.

Όλοι και όλες, στις εκδηλώσεις μνήμης, την Κυριακή 10 Μάρτη στις 10.15 το πρωί στην πλατεία της Τσαριτσάνης».



Ανακοίνωσή της ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ:

«Η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ χαιρετίζει το λαό της Τσαριτσάνης, την εργατιά και την αγροτιά, τις γυναίκες και την νεολαία του χωριού, που στάθηκαν φραγμός στους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τον ηρωικό χώρο της εκτέλεσης των συμπατριωτών μας από τα φασιστικά κατοχικά στρατεύματα, το Μάρτη του 1943.

Παράλληλα καταγγέλλουμε τη Δημοτική αρχή για τη στάση της που προσκάλεσε το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, όπως και τους δημοτικούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που κράτησαν «σιγή ιχθύος», νομιμοποιώντας ουσιαστικά την παραμονή των φασιστοειδών στο χώρο και δίνοντας καταφύγιο στους νοσταλγούς των φρικαλεοτήτων του φασισμού.

Ο λαός της Τσαριτσάνης με τη στάση του απέδειξε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να σπάσει το φόβο και την τρομοκρατία, να οργανωθεί και να αντιμετωπίσει τη λυσσασμένη επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση των μονοπωλίων, χρησιμοποιώντας τα μαντρόσκυλα της Χρυσής Αυγής για το τσάκισμα του κινήματος.

Η ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής μας να διδαχτεί από τη μαζική οργανωμένη απάντηση των κατοίκων της Τσαριτσάνης, να απομονώσει τους Χρυσαυγίτες και να αντιπαλέψει την πολιτική του συστήματος που γέννημα - θρέμμα του είναι ο φασισμός».

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ελασσόνας, Δημήτρης Αβρανάς και Δημήτρης Παπαστερίου, σε δήλωσή τους τονίζουν:

«Οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης απέτρεψαν με αποφασιστικότητα τη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, να λερώσει τον αιματοβαμμένο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων αγωνιστών και πατριωτών από τους Ιταλούς φασίστες το Μάρτη του ’43.

Ήρθαν οι φασίστες να "τιμήσουν" τα θύματα του φασισμού. Φέρει τεράστια ευθύνη η Δημοτική αρχή και ο ίδιος ο Δήμαρχος της Ελασσόνας που έφτασε η πρόσκληση στα χέρια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που την επεδείκνυε και έλεγε πως προσκαλέστηκε. Δεν χωράει καμία δικαιολογία για το συγκεκριμένο γεγονός, ούτε η επίκληση των συνταγματικών θεσμών ούτε ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικό κόμμα που ισότιμα πρέπει να προσκαλείται σε όλες τις εκδηλώσεις.

Θυμίζουμε την ιστορία του ναζισμού. Το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ αναδείχθηκε και κυβέρνησε μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκλογές μέσα στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης του 1929 - 1932, με τη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων και την ανοχή της σοσιαλδημοκρατίας.

Ρωτάμε: μπορούν να αθωωθούν τα εγκλήματα του ναζισμού, οι θηριωδίες του Άουσβιτς και Νταχάου, στο όνομα του αστικού κοινοβουλευτισμού και των "δημοκρατικών διαδικασιών"; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τους ιδεολογικούς απογόνους του Χίτλερ ως ένα "κοινοβουλευτικό" κόμμα;

Καταγγέλλουμε στο λαό της περιοχής μας τη στάση της δημοτικής αρχής και καλούμε άμεσα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί απόφαση ώστε να μην καλεστεί ξανά εκπρόσωπος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Ο λαός της περιοχής μας να τους απομονώσει ώστε να μην μπορούν να σταθούν πουθενά και να χύνουν το δηλητήριό τους».




Προκήρυξη της Χρυσής Αυγής

Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής φωτογραφίζεται στη Βουλή με Γερμανούς νεοναζί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου