"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Oι δολοφονίες στην Στερεά Ελλάδα (μέρος 2)



Επιστρέφουμε στην ιστορική αναδρομή των δολοφονιών της λευκής τρομοκρατίας στην Στερεά Ελλάδα.





Στο χωριό Πεντάλοφος

Στις 25 Σεπτέμβρη 1945, οι κτηνάνθρωποι της Χ Μίχας Πιτσινέλης, Γιώργος Τσούκας, Χρήστος Πετρονικολός, Γεράσιμος Μπίκας, βασάνισαν άγρια τον Γιώργο Παν. Κορδόση. Πατούσαν συνεχώς τα γεννητικά του όργανα μέχρι να ξεψυχήσει. Από το ξύλο έκανε αιμόπτυση ο Χρήστος Καραπάνος. Ξυλοκόπησαν ανελέητα τον άλλωτε δικό τους Γιώργο Πετρονικολό επειδή ροστάτεψε μέλος του ΕΑΜ. Μερικές ημέρες αργότερα κούρεψαν τις αγωνίστριες του ΕΑΜ όλγα Κατωπόδη, Ελένη Καπώνη. Την Ελένη την έδεσαν σε έναν γαίδαρο και την πότιζαν ουζο και την εξευτέλιζαν στα γύρω χωριά. Επίσης κούρεψαν τη Μαρία Καλαμάτα και βίασαν την 20 χρονη Βασιλική Μίρα. Επίσης βίασαν την 15χρονη Παρασκευή Αλεξοπούλου και την γυναίκα του Ξενοφώντα Μωραίτη. Ένας από τους βιαστές ήταν ο Γιώργος Καραίσκος (Κάπρος). (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949)


Στην Αμφιλοχία

Η επίσημη παρακρατική εξουσία της Αμφιλοχίας έχει ως κεντρική της φυσιγνωμία τον διοικητή της εθνοφυλακής, ταγματάρχη του ΕΔΕΣ Μαγγίνα από τον Αστακό Ξηρομέρου. Στο επιτελείο του των τραμπούκων "υπηρετούν" ο γιός του ταγματάρχη Αριστείδη Αρσένη, που κυκλοφορούσε με το μαστίγιο στο χέρι και ο Μάρκος Χατζάρας μικροοπλαρχηγός του Χούτα. Ο εν λόγω κανιβαλος καυχιότανε ότι σκότωσε με το ίδιο του το χερι τον ιερέα αντάρτη του ΕΛΑΣ Παπακουμπούρα. Τον Παπακουμπούρα τον λιάνισαν με μαχαίρια και ξεψύχησε κατακομματιασμένος έχοντας βασανιστέι περισσότερο κι από τον Χριστό. Το εν λόγω επιτελείο έστειλε στο απόσπασμα με κατηγορίες ψευδείς που τις πιστοποιούσαν πόρνες του Αγρινίου, τον αγωνιστή Νίκο Παπαζέκο και έκλεισαν στην φυλακή τον Βασίλη Τσούνη.

Η επίσημη εξουσία των τραμπούκων και των παρακρατικών του Μαγγίνα δεν σταμάτησε εκεί. Οι τρομοκράτες του Μαγγίνα Θύμιος και Φώτης Φλώρος με τους ομοιδεάτες τους Καράτσαλο, Χαρδαλιά, Π Σκυλοδήμο και τον Δήμο Σταμούλη σκότωσαν, βασάνισαν, έκλεισαν στις φυλακές , έστειλαν σε εξορίες και λεηλάτησαν περιουσίες αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949)



Στο Νεοχώρι Τυμφρηστού


Οι συμμοριτες του Οικονόμου και του Μάκα- Κωστορίζου το 1945 έδειραν τους χωρικούς Πάνο Αγγελόπουλο, την γυναίκα του και τον ανάπηρο μυλωνά Βασίλη Μαργιώτη. Ο Μάκας έβαζε τις κοπέλες να του φιλούν το χέρι για να μην τις κουρέψει. Ο ληστοσυμμορίτης αυτός κατάγονταν από την Φραγκίστα Ευρυτανίας και βγήκε στο κλαρί γιατι είχε σκοτώσει το παιδί του αδερφού του και όχι για πολιτικούς λόγους. Η δολοφονία είχε γίνει για ένα πλάτανο που σταλίζαν τα πρόβατα. (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949)


Στο Παλιόκαστρο Φθιώτιδας


Η συμμορία του αρχιτρομοκράτη Βουρλάκη έκανε όργια στο Παλιόκαστρο Φθιώτιδας. Σκότωσε τον 17χρονο ΕΠΟΝίτη Νεοπτόλεμο Βαρλάμη, γιο του Κατσιώτα και εξαφάνισαν και τον πατέρα. Πολλούς κατοίκους του χωριού τους έδεσαν στον στυλο του αλωνιού και τους χτυπούσαν με ξύλα και καδρώνια για να αλωνίσουν σαν ήταν και αυτοί ζώα. (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949)


Στο χωριό Λάσπη

Στο χωριό Λάσπη, Αη-Νικόλα,  η ίδια συμμορία του Βουρλάκη προέβη σε άγριους ξυλοδαρμούς και βιαιότητες. Σκοτώσαν 2 αντιστασιακούς μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από τις αρχές του Καρπενησίου. Μάλιστα ο κτηνάνθρωπος Βουρλάκης έκατσε πάνω στο νεκρό κορμί του αγωνιστή Πρέντζα για να πιεί τον βαρύ-γλυκό του... (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949)


Στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας

Στο χωριό αυτό έγιναν βίαιοι ξυλοδαρμοί στελεχών του ΕΑΜ όπως αυτός του γέρου Ράντζου Γιώργου, απόστρατου αξιωματικού του ιππικού και μέλους του ΕΑΜ. Έκαψαν ζωντανούς τον γέρο ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Ξενοφώντα Σκουρδιανό μαζί με την γυναίκα του. Επίσης βίασαν και εκτέλεσαν μετά τον βιασμό την 18χρονη Παρσήτσα. (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949, Β Αποστολόπουλος: Το χρονικό μιας Εποποιίας)



Στην Βελίτσα Λοκρίδας


Το Φθηνόπωρο του 1945, οι Χίτες σκότωσαν τον Χαρίση, γραμματέα της εκεί κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ. (Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949)


Επίσης διαπράχθησαν τα παρακάτω γνωστά εγκλήματα:


Ο Φώτης Τσίγκας, δικηγόρος, πολεμιστής του αλβανικού και κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΕΕΑ στην Παρνασσίδα εξοντώθηκε με  φρικτά βασανιστήρια σε σχεδιασμένη ενέδρα έξω από την Αράχοβα. Η ομάδα των δημίων του αποτελούνταν από παρακρατικούς και χωροφύλακες.

Δολοφονείται με ρόπαλα το στέλεχος της ΕΠΟΝ Γιάννης Δεδουσόπουλος. Τα φασιστικά κτήνη του πολτοποίησαν όλο του το σώμα.

Δολοφονείται ο δάσκαλος από την Αγια Θυμιά, Θύμιος Καραχάλιος. Οι τραμπούκοι της δεξιάς τον πήραν βράδυ από το σπίτι του και τον δολοφόνησαν στην Ιτέα μπροστά στις αρχές.

(Πηγή: Αριστείδης Θεοχάρης: Στην Στερεά Ελλάδα με τον ΔΣΕ 1945-1949, Γιώργος Κουτρούκης: Εν ψυχρώ )


     
     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου