"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μάρκος Βαφειάδης - Θρασυβουλος Τσακαλώτος

Το 1949 ο ΔΣΕ υποχωρεί και περνά τα σύνορα με την Βουλγαρία και την Αλβανία. Ο Νίκος Ζαχαριάδης στην θέση του Μάρκου Βαφειάδη περνά και αυτός με τις εναπομείναντες δυνάμεις ανταρτών. Που είναι όμως ο Μάρκος ?

Έχοντας δεύτερες σκέψεις σχετικά με την πορεία του πολέμου (ο Τίτο είχε κλείσει τα σύνορα), ο Μάρκος αρρωσταίνει. Ο ίδιος ισχυρίζεται οτι παθαίνει τακτικά κρίσεις επιληψίας και ο Ζαχαριάδης τον στέλνει πίσω στην ΕΣΣΔ. Πολλοί θα ισχυριστούν οτι ο Μάρκος απλά επιθυμούσε να απεμπλακεί απο την θέση του και η δική μας γνώμη τείνει να συμφωνήσει. Αργότερα όταν ο εμφύλιος θα έχει τελειώσει o Mάρκος θα διαγραφεί και απο το ΚΚΕ στο οποίο θα επανέλθει πάλι το 1952 και θα ξαναφύγει το 1961.


Το 1983 ο Μάρκος Βαφειάδης επιστρέφει στην Ελλάδα. Απο την αρχή της επιστροφής του ξεκινά να συγγράφει τα απομνημονεύματά του και να έρχεται σε επαφή με κύκλους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Λίγο μετά την επιστορφή του και σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Πέτρο Μακρή οργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείας για την επιστροφή του. Απο εδώ ξεκινά και ο μετέπειτα ξεπεσμός του μεγάλου Μαρκου Βαφειάδη. Μετά την συγκέντρωση αυτή, ο Μάρκος Βαφειάδης πηγαίνει με τον Μακρή στο σπίτι του Θρασύβουλου Τσακαλώτου και εκεί σε απευθείας μετάδωση δίνουν τα χέρια και αγκαλίαζονται. Αργότερα ο Μάρκος Βαφειάδης θα εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Το γεγονός της χειραψίας δεν είναι κατά βάση αυτο που θεωρούμε ως ξεπεσμό του Μάρκου Βαφειάδη. Το γεγονός οτι ο ίδιος πήγε σαν ζητιάνος στο σπίτι του Τσακαλώτου (θα μπορούσαν να πάνε και οι δύο σε ένα στούντιο) καθώς και οτι μίλησε απολογητικά και μετανιωμένα για τον εμφύλιο είναι που ξέφτισαν την εικόνα του Μάρκου που ήταν στο στόμα κάθε μαχητή του ΔΣΕ. Επίσης η συμμετοχή του σε ένα ξεπουλημένο και καιροσκοπικό κόμμα που κατέντησε την Ελλάδα εκεί που είναι σήμερα, συμπληρώνει την εικόνα της ηθικής πτώσης.

Ο Μάρκος ισχυρίζονταν οτι και ως μέλος του ΠΑΣΟΚ ήταν κομμουνιστής. Κάτι τέτοιο ασφαλώς είναι ανυπόστατο. Το ίδιο υποστήριξαν τότε και εκατοντάδες παλιοί μαχητές του ΔΣΕ που έπεσαν απο τα σύννεφα με την απαράδεκτη επιλογή του. Παρόλα αυτά επειδή ο αγώνας ενός λαού είναι κάτι ενιαίο δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να βγάλουμε απο αυτόν τον Μάρκο Βαφειάδη, όσο λυπητερή κι αν ήταν η κατάληξή του....




Η χειραψία του Μάρκου


29 σχόλια:

  1. Πιστευω οτι μαλλον πρεπει να μελετησεις πιο αντικειμενικα και περισοτερο τον Μαρκο Βαφειαδη .Θα ηθελες δηλαδη επιστρεφοντας ο Μαρκος απο την εξορια που τον ειχΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ αρχικα να σπαζει παγακια , να ερθει και να εχει το οπλο παραποδα ?

    Φιλε ο Μαρκος ηταν πολυ Μεγαλος για να του δωσουν πιστοποιητικα ποιοι ? η ..ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΙ ?
    Ποιοι να δωσουν πιστοποιητικα στον Μαρκο ? εκεινοι που ζητουσαν απο το ΚΚΣΕ να τον κρατησουν στην εξορια ακομα γιατι θα κανει κακο στο κομμα ερχομενος στην Ελλαδα ?
    Σε ποιο κομμα φιλε μου ?

    Φιλε ο Μαρκος περασε απο φωτια και σιδερο για να καθονται καποιοι στους καναπεδες τους η στα ζεστα γραφειακια τους να τον κρινουν .
    Ο μαρκος εχει γραψει την δικη του Ιστορια, Μαλλον πρεπει να ξαναδειτε τα πραγματα πολυ προσεκτικα, αλλοι ειχαν ξεφυγει απο το κομμα πολυ πριν. Απο την βαρκιζα και απο τοτε που βγαλανε τον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ουτε λιγο ουτε πολυ προδοτη. Δυστυχως φιλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το επιχείρημά σου βασίζεται λανθασμένα σε ένα μονάχα άξονα, ο οποίος στην βάση του είναι σαθρός: Το οτι το Κομμα τον έστειλε στην εξορία. Ο Μάρκος βαφειάδης όπως και τα λοιπά στελέχη και μαχητές του ΔΣΕ ΔΕΝ βρίσκονταν σε εξορία. Βρίσκονταν κάτω από τον επιβεβλημένο από την ελληνική κυβέρνηση εκπατρισμό τους σε χώρες του σοσιαλιστικού κόσμου. Ο λόγος που δεν γύρναγαν στην Ελλάδα ήταν οτι τους περίμενε η Μακρόνησος και η Λέρος. Απατάσαι εάν πιστεύεις οτι εδώ τότε υπήρχε ΚΚΕ που τους είχε εξορίσει. Τα μέλη του ΚΚΕ βρίσκονταν εκεί μαζί με τους μαχητές του ΔΣΕ...

    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω από που πηγάζει οτι ο Μάρκος είχε προδοθεί απο το ΚΚΕ ? Αν δεις φεύγει και έρχεται στο Κόμμα σε τακτά χρονικά διαστήματα ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία σαν διάττοντας αστέρας.

    Από που προκύπτει οτι το ΚΚΕ ζήταγε να κρατήσουν τον Μαρκο εξορία? Οι ξενητεμένοι μαχητές του ΔΣΕ δεν ήταν σε φυλακές είχαν διαβατήριο, δουλειά και σπίτι, ποιός λοιπόν θα κράταγε τον Μάρκο από το να έρθει στην Ελλάδα ??? Η KGB ???


    Tέλος είδα οτι ξεκινάς το κείμενο με το ερώτημα τι να είχε κάνει ο Μάρκος όταν ήρθε. Θα σου πω λοιπόν απέναντι στην υστεροφημία του τι όφειλε να κάνει. Οτι κάνανε πολλοί , πάμπολλοι μαχητές του ΔΣΕ: Παρέμειναν αγνοί και δεν ξεπουλήθηκαν, είπαν οτι είχαν να πουν σε βιβλία, κάνανε την κριτική τους και την αυτοκριτική τους και μετά κάτσανε σπιτάκι τους και ζήσανε , και ζούνε, με αξιοπρέπεια.

    Ο Μάρκος ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΕ στον αστικό κόσμο που τον πέρασε από φωτιά και σίδερο. ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΕ απέναντι σε αυτούς που εκτελούσαν παιδάκια στα κρατητήρια, που κοβαν κεφάλια σε πλατείες, που βιαζαν και ξεκοιλιάζαν στα χωριά και τις πολεις και που βάλανε στην πλατη της Ελλάδας τον ζυγό του Αμερικάνου τον οποίο πολλαπλώς πληρώνεις ακόμα....

    Αυτά τα ολίγα φίλε μου, περιμένω πιό εμπεριστατωμένη απαντηση ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μιλαω οτι το Κομμα απο εδω τον εστειλε εξορια, ισως δεν το τοποθετησα σωστα και δικαιολογημενα δεν το καταλαβες . Σε απομωνοση τον εβαλε η κοματικη νομενκλατουρα.
    Τον εξορισε η κοματικη νομενκλατουρα του ζαχαριαδη στην άλλη ακρη της ρωσσιας .
    Ο μαρκος κατ αρχας ουτε αρωστος ηταν οπως αναφερεις καπου αλλου ουτε τιποτα ,απλα κατα τον ζαχαριαδη... αρρωστησε και επρεπε να παει σε κλινικη να συνελθει στα… μυαλα του..καθ οσον δεν συμφωνουσε με την γραμμη του ζαχαριαδη ,ετσι λοιπον τον εθεσαν στην απομονωση καθ οσον συν τοις αλλοις .....ηταν πρακτορας της.... ιντελιτζενσ σερβις και της ασφαλειας ... κατα τον ζαχαριαδη και το κογκλαβιο ,και δεν ηταν ο μονος φυσικα παντα κατα το κογκλαβιο της κοματικης τοτε ηγεσιας.
    Ειναι δοξα τον θεο γνωστα ολα αυτα , στην Αλβανια τον εθεσαν στην απομονωση αυτα δεν εχουν ειπωθει μονο απο τον Μαρκο αλλα και απο συντροφους του ,ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΑΝ ΣΚΥΛΙ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕ φρουρουμενο .Κυταξε φιλε δεν υπαρχει λογος να αποκρυπτονται πλεον τα τρομερα σφαλματα της ηγεσιας ΚΚΕ τοτε και των μεθοδων που μεταχειριστηκε εναντιον των αγωνιστων ,αυτα ειναι κατατιθεμενα απο αγωνιστες της αντιστασης και οχι βεβαια απο την γραφειοκρατια του κοματικου μηχανισμου , και θα ηταν ευχης εργο αυτο το περιφημο αρχειο του ΚΚΕ να ανοιξει επιτελους ,ξερω μην μου πεις οτι ειχαν βραχει τα αρχεια και ακομα στεγνωνουν , η αργει να γινει το κτιριο ,αλλα δεν το βλεπω, εξ αλλου αρκετα είναι γνωστα απο προσωπικες αφηγησεις .
    Αλλα κατα τα αλλα το αρχειο του ΚΚΕ εχει καταντησει σαν το αρχειο του βατικανου ρε φιλε μου και δεν ειναι καθολου ευχαριστο αυτο.Τωρα οποτε βγαλει τι θα βγαλει δεν εχω αμφιβολια ότι θα περασει αυστηρη λογοκρισια ,αλλα θα μπερδευτουνε στο τελος διοτι πολλα εχουν ηδη δημοσιοποιηθει από αλλους .
    Εξ αλλου αυτο το αρχειο δεν ηταν ποτε και δεν ειναι ιδιοκτησια της κοματικης νομενκλλατουρας του ΚΚΕ ειναι ιδιοκτησια ολων εκεινων που εδωσαν την ζωη τους
    και για το κομα τοτε και τον αγωνα που εκαναν και πιστευαν ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ φωναζοντας ζητω το ΚΚΕ και ο αγωνας του , για να ερχονται οι χαρτογιακαδες της κοματικης νομεκλατουρας να θεωρητικολογουν με μπουρδες με μπουρδες.
    Μην πεις τιποτα επανω σε αυτο φιλε γιατι εχω ανθρωπους που ηταν διωκομενοι και φυλακισμενοι χρονια πολλα, διοτι πιστευαν στον αγωνα για εθνικη ανεξαρτησια κτλ κτλ .
    Δεν με εκπλησει ,μετα λυπης μου βεβαια για την λασπη που πεταχθηκε στον Μαρκο επειδη συναντηθηκε με τον τσακαλωτο, οπως δεν με εκπλησει ...συγνωμη τα σκατα που πεταξανε οι χρυσαυγιτες στην πορτα του τσακαλωτου επειδη συναντησε τον Μαρκο οταν επεστρεψε απο την ΜΟΣΧΑ. Και ηταν μια ιστορικη συναντησι , αν για το ΚΚΕ δεν ηταν οκ ,το κομμα παντα ξερει τι κανει ,παντα ηξερε τι εκανε εξ αλλου παντα.Δυστυχως .
    Τετοια ταυτιση αποψεων ΧΡΥΣΗς ΑΥΓΗς ΚΑΙ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΛΙΒΕΡΗ .
    Να αναρωτηθει ολος ο αριστερος κοσμος εαν σημερα η Αριστερα μπορουσε η οχι να ηταν εξουσια στην Ελλαδα , σημερα ιδιως αλλα βλεπεις ετσι δεν γινεται απλα εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γινει γκρουπουσκολο η αριστερα και το κομουνιστικο κινημα , γιατι με τα μυαλα που κουβαλανε δυστυχως δεν μπορουν να ειναι οι εγγυητες των ελπιδων για ενα νεο ξεκινημα το οποιο σημερα θα μπορουσε να ηταν κυβερνησι και να ρυθμιζε καταστασεις . Αλλα με ποιους φιλε μου ?
    Με εκεινους που ξεσκονιζουν τα αγαλματα του Σταλιν ? Μην τρελαθουμε τελικα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KATEBSTE TIS VLAKEIES TOU TYPOY GIA TON ZAXARIADI OYTE TI LEEI DEN XERI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΑΣΕ ΤΟΝ ΦΟΥΚΑΡΑ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟΝ ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ , ΟΤΙ ΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΑΝΕ ΠΟΤΕ ... ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Afiste tonniko zaxariadi ton iroa stis dafnes toy kai ton vafeiadi sto reziliki to diko toy kai min lete vlakeies...Sto boulkes den eginan ta osa kataggeleis filarako mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KALA RE MOSXARI SYGRINEIS KKE KAI XRISI AVGI ??? KICK RE KICK APO TO BLOG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O ανθρωπος ειναι ασχετος απο ιστορια καθεστε εσεις τωρα και διαβαζετε τις κουταμαρες του καθε ενός ... Οχι φιλε στο Μπουλκες εγινε σφαγή χιλιαδων , μονο 5-6αφησε ο Ζαχαριαδης, την μανα του, την θεια του και τρια ανιψακια τον χιουι τον λιουι και τον ντιουι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αντιλαμβανουμε την συγχησι σας και την κατανοω
    αλλα ισως πρεπει να ανατρεξετε σε αρχεια να βρειτε πραγματα που μπορει να σας ανοιξουνε τα ματια, μεχρι τοτε να μας πειτε για ποια αριστερα μιλατε εδω?

    Του περισου ? Αναφερθηκα στο μπουλκεσ επειδη ηταν στην συνεντευξη του Μαρκου οχι για αλλον λογο.
    Αλλα εφ οσον λετε παιδια οτι δεν εγιναν αυτα στο μπουλκες τι να πω εγω ? Εκεινοι που γυρισαν απο εκει τα κατηγγειλαν και ηταν αρκετοι ετσι λοιπον δεν τα λεω εγω, αν δεν σας αρεσουν αντιλαμβανομε το μεγεθος πως ειναι δυνατον να μιλαει κανεις για την αριστερα αγνοωντας την ιστορια,και να μην διδασκεται απο αυτην ετσι ωστε να προχωρησει μπροστα. . Τα ειπαν εκεινοι που γυρισαν απο εκει και ειναι αρκετοι και τα εγραψαν επισης.

    Θα μπορουσατε να πειτε οτι ναι εγιναν τρομερα λαθη και σφαλματα που στοιχισαν ζωες ,δεν αφησε ο πατερας σου η ο θειος σου τα κοκαλακια του στο Μπουλκες προς χαριν της κοματικης σταλινικης νομεκλατουρας ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ρε φιλε .
    Η ταυτιση πλεον με την χρυση αυγη των αποψεων του ΚΚΕ για την συναντησι Βαφειαδη τσακαλωτου δεν αφηνει περιθωρια πλεον ΝΑ
    κΑΤΑΛΑΒΩ για ποια αριστερα μιλατε εδω , να την χαιροσαστε παιδια. Ευχαριστουμε δεν θα παρουμε απλα ηρεμηστε και κοιμηθειτε αγαπητοι φιλοι και συντροφοι αν μπορω να σας αποκαλω ετσι τον υπνο του δικαιου.Ευχομαι να δειτε ωραια ονειρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.marxists.org/ellinika/odmaaa/apokatastasi_170588.htm

    ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ....ΑΓΓΛΩΝ ...Η ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΙΛΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. ΨΑΧΤΕ ΤΟ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ....ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΙ ΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποσους ΕΦΑΓΕ στο ΜΠΟΥΛΚΕΣ Η ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ ?

    Τους είδε με τα μάτια του ο Αλέκος Κουτσούκαλης, σύντροφός τους, καπετάνιος του Β΄ τάγματος του Συντάγματος του ΕΛΑΣ Άρτας και υπεύθυνος, ύστερα, της διαφώτισης του «Δημοκρατικού Στρατού» στη Μουργκάνα και γράφει στο βιβλίο του «Το χρονικό μιας τραγωδίας, 1945-1949» (Εκδόσεις Ιωλκός):

    Χαραγμένα τα κορμιά τους με χοντρά μαστίγια, αναμμένα τσιγάρα, σπασμένα πλευρά, ξεριζωμένα μαλλιά από τα κεφάλια τους …».
    Οι κρατούμενοι του Μπούλκες, περίπου 300, ζούσαν σε ειδικό χώρο και ο στρατοπεδάρχης Χάρης είπε στον Κουτσούκαλη γι’ αυτούς:
    «Εδώ αυτοί ζουν χειρότερα από τα ζώα. Τα ζώα έχουν κάποια αξία. Αυτοί δεν έχουν καμμιά απολύτως αξία. Είναι σαν τους λεπρούς».
    Και αναρωτιέται ο Αλέκος Κουτσούκαλης:
    «Κι εμείς πολεμήσαμε γι αυτή τη λευτεριά. Για να φτιάχνουμε στρατόπεδα χιτλερικού τύπου, να βασανίζουμε και να σκοτώνουμε τους αγωνιστές που πολέμησαν για τη λευτεριά; Καλύτερα να μην είχα γεννηθεί!».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενα ωραιο βιβλιο ειναι του γιωργου χουλιαρα-ΠΕΡΙΚΛΗΣ


    Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΩΤΟΣ

    εκδοσεις οιωνος
    ΕΛΑΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟς ΣΤΡΑΤΟΣ Πολωνια 1941-1958

    εχει αρκετα ιστορικα στοιχεια μεσα χρησιμα για καθε σκεπτομενο ανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η Συγκριση ΚΚΕ -ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ειναι μονο ως προς το κοματι της ταυτισης αποψεων ακριβως και των δυο ως προς την συναντησι ΜΑΡΚΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ Φιλε απολυτη ταυτιση αποψεων,καθ οσον και η χρυση αυγη δεν συμφωνουσε και αυτη με την συναντησι και θυμωσε πολυ οπως και ο περισος επισης ετσι πηγαν και πεταξαν ...σκατα στην πορτα του τσακαλωτου.
    ΤΟ αν ξερω η οχι για τον ζαχαριαδη θα ηθελα να σου επαναλαβω αυτα που εγραψα δεν ειναι δικα μου σου ειπα τις πηγες φιλε , αν εσυ πιστευεις οτι ο Μαρκος Βαφειαδης και τα απομνημονευματα του δεν ειναι πηγη αξιοπιστη αυτο ειναι ενα αλλο πραγμα που εχει σχεσι με την επιλεκτικοτητα των δικων σου πηγων κυριε, αν η επιλεκτικοτητα των δικων σου πηγων πρεπει να περναει μεσα απο το κογκλαβιο του περισου αυτο ειναι θεμα που αφορα εσενα οχι εμενα .
    Συγκρισι ως προς τσακαλωτο μαρκο , αλλα αν θελεις μπορουμε να συγκρινουμε και το ΚΚΕ με τους αγαπημενους των χρυσαυγιτων ναζιστες, το Μπουλγκες δεν απηχε και πολυ μακρυα απο ναζιστικο στρατοπεδο ,ετσι για την ιστορια δηλαδη.
    Διαβασε λιγακι φιλε γιατι αριστερα με τετοια μυαλα ειναι χαμενη απο χερι σιγουρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.youtube.com/watch?v=jaH-p9CVlMQ

    ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΜΠΟΥΛΚΕΣ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ , ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα πρέπει για αρχή να τονίσω οτι με χαρα βλέπω οτι το άρθρο έχει προκαλέσει την συζήτηση αλλά θα παρακαλούσα όπως αυτή διεξάγεται σε ένα τόνο λίγο πιό επιστημονικό και λίγο λιγότερο οξυμένο.

    Σε οτι αφορά αναγνώστες μας που χρησιμοποίησαν απρεπή γλώσσα, θέλω να πω οτι κάτι τέτοιο δεν θα γίνεται στο εξής αποδεκτό από τον Κόκκινο Φάκελο και τα σχόλια θα αφαιρούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σχετικά με την δολοφονία του Ζευγού και τα όσα ακούσθηκαν για πρόταση στον Μάρκο Βαφειάδη να την κάνει παραθέτω πηγή που αποδεικνύει το αντίθετο :

    Στις 3 Απρίλη 1947, δημοσιεύεται στο "Ρ" γράμμα του Νίκου Σιδηρόπουλου, ενός από την παρέα του δολοφόνου και δραπέτη επίσης από το Μπούλκες, ο οποίος αποκαλύπτει, ότι η δολοφονία οργανώθηκε από τις "εθνικόφρονες οργανώσεις", το Α2 και την ΕΣΑ του Γ` Σώματος Στρατού, υπό την υψηλή εποπτεία του υπουργού τότε Δημόσιας Τάξης, Ναπ. Ζέρβα. Αλλωστε, δεν ήταν καθόλου τυχαίο, ότι βρίσκονταν τις ημέρες εκείνες στη Θεσσαλονίκη ολόκληρο κυβερνητικό κλιμάκιο, από τους Ν. Ζέρβα και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Βόρειας Ελλάδας, Αλεξανδρή και Ροδόπουλο αντίστοιχα. Ο Ν. Σιδηρόπουλος αποκάλυψε, επίσης, ότι το σχέδιο ήταν ευρύτερο, αφού περιελάμβανε και τις δολοφονίες των: Γ. Πασαλίδη (μετέπειτα προέδρου της ΕΔΑ) και Αλέξ. Σακελαρόπουλου (μετέπειτα προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών).

    Ο δολοφόνος του Γ. Ζέβγου καταδικάστηκε - για τα μάτια - σε δύο χρόνια φυλακή, το 1948. Πολύ γρήγορα, όμως, τον απελευθερώνουν και τον φυγαδεύουν στην Αργεντινή. Χώρα, την οποία... προτιμούσαν ιδιαίτερα τότε οι απανταχού φασίστες. Μετά από αρκετά χρόνια γυρίζει στην Ελλάδα και στις 20 Σεπτέμβρη του 1981, ως τρόφιμος του ψυχιατρείου της Λέρου πλέον, δίνει μια συνέντευξη στην "Ακρόπολη της Κυριακής", όπου ομολογεί και τα εξής: "Ολη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στην πατρίδα, στους συμμάχους... Εγώ δούλευα για την ελληνική και τη συμμαχική αντικατασκοπία, πολεμούσα τους κομμουνιστές και τους Τούρκους... Ετσι, εκτέλεσα και την εντολή που πήρα από τους ανωτέρους μου, να σκοτώσω τον Γιάννη Ζέβγο. Εγώ έτρεξα. Επρεπε να υπακούσω. Η πατρίδα κινδύνευε, έπρεπε να την καθαρίσω από τους κομμουνιστές και τους Τούρκους... Και τον Σουλτάνο του ΚΚΕ έπρεπε να τον σκοτώσω".

    Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω μερικά πράγματα

    1) Ιστορική πηγή δεν είναι τι γράφει καποιος σε ένα βιβλίο και ιδιαίτερα αυτοβιγραφικό. Έχουμε εδώ μπροστά μας την αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαφειάδη. Καταθέτει κάποια πράγματα που κατά την γνώμη μας δεν αποτελούν τεκμήριο για του εξής λόγους: Δεν έχουν πηγές, δεν υποστήρίζονται από κανένα γνωστό υπαρκτό ιστορικόστοιχείο.

    2) Ο Κοκκινος Φάκελος δεν έιναι όργανο του ΚΚΕ, είναι blog ιστορίας και καταγράφει πράγματα στηριζόμενος σε τουλάχιστον επιβεβαιωμένες ιστορικές πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Μάρκος Βαφειάδης ισχυρίζεται οτι στο Μπουλκές γινόντουσαν σφαγές. Αυτό δεν καθιστά από μόνο του τον ισχυρισμό αυτό ιστορικό στοιχείο. Ανατρέξατε στα κομματικά έγγραφα του ΚΚΕ (Επίσημα έγγραφα ΚΚΕ εκδ. Συγχρονη Εποχή) και στο Ιστορικό Αρχείο του Χαρίλαου Φλωράκη και θα δείτε ένα άλλο Μπουλκές απο όσα γράφει ο Βαφειάδης.

    Τα έγγραφα που θα βρείτε στο Ε.Κ.Χ.Φ. σχετικά με το Μπουλκές είναι τα παρακάτω: (Είναι όλα έγγραφα πρωτότυπα)

    Α4.1.36.1 Αγωνιστής (Κομματικές Οργανώσεις ΚΚΕ στα Βαλκάνια 1945)
    Α4.1.36.2 Ενότητα (Ρουμπίκ - Αλβανία 1945)
    Α4.1.36.3 Εξόρμηση (Ρουμπίκ - Αλβανία 1945)
    Α4.1.36.4 Λαϊκή Αγωνίστρια (Μπούλκες 1946-1947)
    Α4.1.36.5 Πρωτοπόροι ΕΠΟΝ (Μπούλκες) 1946
    Α4.1.36.6 Ταξιαρχίτης (Εργατική ταξιαρχία «Γ. Σιάντος», Γιουγκοσλαβία 1947)
    Α4.1.36.7 Ταξιαρχίτισσα (Γυναίκες ταξιαρχίας «Ρ. Φεραίος», Δυρράχιο 1947)
    Α4.1.36.8 Φωνή της Ομάδας (Μπούλκες 1945)
    Α4.1.36.9 Φωνή του Μπούλκες (1947-1949)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Μπουλκές δυστυχώς έγιναν πράγματα και θαύματα πχ η δολοφονία των 30 στον Δούναβη όπως την αναφέρει ο Α Κουτσούκαλης στο βιβλίο "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ".

      Διαγραφή
    2. Φίλε pluton στο Μπούλκες όντως υπήρξαν ζητήματα σοβαρά, εμπλέκονται πολλές μυστικές υπηρεσίες και το ζήτημα των 30 θέλει πολλή συζήτηση. Τα γράφει κι ο Μαργαρίτης

      Διαγραφή
  19. Το αρχείο του ΕΚΧΦ είναι ανοικτό για το κοινό σε ώρες εργασίας.


    Σχετικά με το στρατόπεδο του Μπουλκές τώρα θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα:


    1) Το οτι καποιος κύριος μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του γα βασανισμούς και εκτελέσεις, σε ένα βίντεο δεν είναι ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις διαστρέβλωσης εσκεμμένης ή όχι της ιστορίας που παρουσιάζοτναι ως "μαρτυρίες". Με πιό τρανταχτό παράδειγμα το Κατίν.

    2) Γνωρίζουμε οτι το Μπουλκές βρίσκονταν σε ξενο έδαφος και οτι σε αυτό το έδαφος δικαιοδοσία έιχε ένα άλλο κράτος. Άρα μάλλον περίργο θα ήταν να λειτουργεί ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης 300 ατόμων, εκεί και να το ανέχονται οι τοπικές αρχές...

    3) Πιό σημαντικό στοιχείο για το οτι όσα λέγονται για το Μπουλκές έιναι ΜΥΘΕΎΜΑΤΑ και μάλιστα της προπαγάνδας της εποχής 49 - 50 αποτελεί η επίσκεψη του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στο Μπουλκές για να εξετάσει τέκνα και γυναίκες των εκεί προσφύγων. Η επιτροπή αυτή δεν καταγράφει τέτοια πράγματα και δεν φαντάζομαι να ισχυριστεί κανένας οτι ο Ερυθρός Σταυρός υποκινούνταν από τον Στάλιν. Τα επιχειρήματα περί κρυμμένων στρατοπέδων του θανάτου, θα τα απορρίψουμε από τώρα γιατί ο Ερυθρός Σταυρός θα είχε ακούσει έστω και μιά φήμη ή μιά καταγγελία.

    4) Παραθέτω άρθρο του Ηλία Αρμάγου που δημοσιεύθηκε στις 25.08.97, στον Ρ. Δείτε τι γράφει για τό Μπουλκές.

    Οτι φαγώθηκε ο Αρης από την τότε ηγεσία (Σιάντου - Ζαχαριάδη) γιατί δε συμμετείχε στις κομματικές ραδιουργίες τους, όπως αργότερα φαγώθηκαν ο Σαμαρινιώτης, ο Σαράφης, ο Πλουμπίδης, ο Πελοπίδας, ο Χρυσαϊδης! Σε ποιες ραδιουργίες πήρε μέρος ο Ζαχαριάδης κατά του Αρη, όταν ήταν εν ζωή; Ποιες κατά των Σαράφη, Σαμαρινιώτη, Πελοπίδα, Χρυσαϊδη (Σπύρου Τσιλιγιάννη - καπετάν Λευτέρη); Ο Σαμαρινιώτης πέθανε φυσιολογικά στην πολιτική προσφυγιά. Τον Σαράφη τον δολοφόνησαν οι Αγγλοι σαν κομμουνιστή βουλευτή της ΕΔΑ. Ο Πελοπίδας (Παντελής Λιάσκος) σκοτώθηκε σε μάχη στις 20.10.48 σαν διοικητής Τάγματος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) στο μοναστήρι της Δαύλειας. Το ίδιο και ο Χρυσαϊδης (καπετάν Λευτέρης) σκοτώθηκε στο ΔΣΕ πολεμώντας τους νέους κατακτητές. Και όχι όπως γράφουν ορισμένοι (Κ. Παπακόγκος) τον Σαμαρινιώτη τον έριξε το ΚΚΕ στα καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Μπούλκες. Στο στρατόπεδο του Μπούλκες ήταν κυνηγημένοι αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ από τους νεοκατακτητές του Αγγλου Σκόμπι και των Γ. Παπανδρέου και Ν. Πλαστήρα, των ακροδεξιών συμμοριών συνεργατών των Γερμανών κατακτητών. Αυτοί οι αγωνιστές αργότερα πήραν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο, από τις γραμμές του ΔΣΕ, πολέμησαν για τη λευτεριά της πατρίδας κατά των Αγγλοαμερικάνων κατακτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τέλος ας πούμε και μερικά ακόμα πράγματα σχετικά με τον ΔΣΕ, το Μπουλκές και τον Ζαχαριάδη:

    1) Με την ήττα του ΔΣΕ, τόσο στην Τασκένδη όσο και σε άλλα μέρη που βρίσκονταν αντάρτες του ΔΣΕ και εξόριστα στελέχη. Σημειώθηκαν αναταραχές. Κυριότερη απο αυτές έγινε στην Τασκένδη. Η σύγκρουση αφορούσε τμήμα των Ελλήνων που είχε ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Ζαχαριαδη και τμήμα των Ελλήνων που βρίσκονταν στο πλευρό του Κολιγιάννη. Οι συγκρούσεις έλαβαν μέγεθος εξέγερσης και σταμάτησαν με την επέμβαση του Κόκκινου Στρατού. Ο λόγος ήταν ο εξής: Το 20 συνέδριο του ΚΚΣΕ είχε ξεκινήσει την αποσταλινοποίηση και αυτή βρήκε τους εκφραστές της και στο ΚΚΕ, που στραφηκαν κατά του Νίκου Ζαχαριάδη. Ο Ζαχαριάδης διαγράφηκε απο τους υμνητές του Χρουτσόφ και των θιασώτων της σοσιαλιστικής ανατροπής του 1991. Το ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριό του κάνει την κριτική του για τον σοσιαλισμό και την αυτοκριτική του για την στάση που κρατήθηκε τότε.

    Αχιλλέας Παπαϊωάννου, Η Απαγορευμένη Εικόνα - Διώκτες και Ιεροκτόνοι του Νίκου Ζαχαριάδη, Φιλίστωρ, Αθήνα, 2001

    Εάν στο Μπουλκές έγιναν ταραχές δεν το γνωρίζω, πάντως σε αυτές το χεράκι του δεν το είχε βάλει ο Ζαχαριάδης


    2) Γιατί εάν ο Ζαχαριάδης εκτελούσε και έσφαζε στο Μπουλκές το ΚΚΕ (που τον είχε αποκυρήξει υποτιθεται για σταλινισμό και αυθαιρεσίες) τον κάλεσε πίσω το 1973 ?

    3) Τέλος θα αναρρωτηθούμε: Στο Μπουλκές αποκλείεται να γίνανε εκτελέσεις απο τον ΔΣΕ ?

    Αν και κατι τέτοιο δεν προκύπτει απο ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, (αλλά από βίντεο στο youtube). O ΔΣΕ οπως και Ο Ε.Σ. ήταν στρατός. Ο στρατός έχει στρατιωτικό νόμο και στρατοδικεία. Λειτουργεί στα όρια της επιβίωσης και εκτελέι μέλη του για παραβάσεις και αυθαιρεσίες. Ο Ε.Σ. έκανε εκτελέσεις, το ίδιο και ο ΔΣΕ (ιδιαίτερα πλιατσικολόγων στις τάξεις του). Δεν αποκλείουμε στο Μπουλκές να τουφεκίσθηκαν άνθρωποι για στρατιωτικές παραβάσεις, αποκλείουμε να υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλα τέτοια που κινούνται στα όρια του μύθου και των γκουλαγκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. o anthropos exei 1000 dikia epeidi egrapse 5 vlakeiew o vafeiadis simenei oti einai istoria? emena sto xorio mou lene oti oi elasites viazane gynekes kai ti egine einai stadar alitheia?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. oberon
    εληφθησαν ολα ευχαριστω για τα στοιχεία που θέτεις.
    Αντιλαμβάνομαι ότι εδώ είναι ένα μπλοκ και τίποτα άλλο δεν είχα διαφορετική εντύπωση.
    Και είδες ? είναι ευχάριστο να ανοίγονται θέματα , δεν προσδοκά ιδιαίτερο κέρδος κανείς , εγώ τουλάχιστον δεν ανήκω σε κανέναν κομματικό σχηματισμό είμαι άνευ παντιέρας που λένε , εντελώς ανέντακτος στον χώρο ας πούμε της Αριστεράς (την οποία βέβαια δεν βλέπω πουθενά ) εξ άλλου έχουν δημιουργηθεί τόσες αριστερές που σε κάνουν να προβληματίζεσαι. Και ειλικρινά δεν είμαι ο μόνος .
    Κατ αρχας Oberon δεν σου εβαλα το βιντεο you tube σαν ιστορικο ντοκουμεντο η σαν τετοιο στοιχειο , απλα ειναι 5 λογια που ειπε ενας καπετανιος απο τα λιγα που λέει αντιλαμβανεται κανεις περισοτερα , δεν μπορουμε να χαρακτηρισουμε τους ελασιτες καπετάνιους σαν προπαγάνδα του αντίπαλου.
    Ειναι πολλλοι αυτοι που εχουν γραψει αναλυτικα στοιχεια , το θεμα ειναι να τα δει κανεις και να διερωτηθη και οχι να αποκλεισει οτι αυτα ειναι πχ μπουρδες κτλ κτλ εγω δεν λεω να τα δεχθει καποιος, απλα να πει ρε ολοι αυτοι ηταν καπετανιοι στον ΕΛΑΣ περασανε από φωτια και σιδερο , πως μπορουμε σημερα να τους χαρακτηριζουμε σαν ...προδοτες, της ιντελιτζενς σερβι , προβοκατορες κτλ κτλ κατι που πολυ ευκολα οι ηγεσιες του ΚΚΕ τοτε καθολου δεν το σκεπτοντουσαν , δηλ οι μισοι ηταν πρακτορες ξενων δυναμεων ρε γαμωτο επειδη δεν συμφωνουσαν με τις κοματικες γραμμές ?
    Και επρεπε να αποκηρυχτούν όπως ο Άρης ?
    Επισης θα μπορεσεις να βρεις αρκετα στοιχεια για μπουλκες απο τις προσωπικες αφηγησεις πχ του Περικλη τι παιζοτανε στ ην αλλη ακρη και την πολωνια και τι συνθηκες επικρατούσαν . Οσο για τον Ερυθρο Σταυρο δεν εχω καμια αντιρησι ότι όλα μπορει να τα βρηκε τελεια , αυτό είναι ένα άλλο θεμα.
    Και εδώ όταν πηγαινε η Φρειδερίκη συνοδεία ερυθρού σταυρού στην Μακρόνησο όλα τέλεια φαινόντουσαν .
    Μην την ψάχνεις ασε .
    Οι τέως λεγόμενες σοσιαλιστικές χώρες του παρελθόντος έχουν ανοίξει τα αρχεία τους .Εκεινοι που επιμενουν να τα κρατουν ερμητικα κλειστα ακομα είναι το ΚΚΕ περιμενωντας να στεγνωσουν και να κανουν διαφορες εργασιες επιδιόρθωσης όπως λένε γιατι ειχαν βραχεί από Νερα που πέρασαν μεσα στις κούτες ,εγώ δεν έχω διάθεση να το αμφισβητήσω απλά όταν το συζητάω με φίλους χαμογελούν.
    Αυτό είναι κάτι που αφορά τα κομματικά μέλη του ΚΚΕ να θέσουν τα θέματα αυτά στο κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπαρμπα Oberon δεν έχεις δίκιο για τη χειραψία.Το κλίμα τότε με το καλπάζον ΠΑΣΟΚ ήταν σφόδρα συμφιλλιωτικό.Όλοι ευχόντουσαν να γίνει η χειραψία και αδιαφορούσαν που.Τιμά τον Μάρκο που πήγε και άσε τα σταλινικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν και το μπαρμπα στην προσφωνηση με κανει να νιωθω εκεινο που λεμε κριση ηλικιας, θελω να πω οτι συνηθως με πιανουν τα μαρξιστικα μου και οχι τα σταλινικα μου. Ετσι λοιπον φιλε γιωργο θα πω οτι χερι συμφιλιωσης με τον έναν εκ των εκφραστών της αστικης ταξης του Εμφυλιου δεν μπορεις να σφιγγεις και ειδικα να πηγαινεις εσυ η ηττημενη μερια με τους πολλους νεκρους, τους δολοφονημενους, εξοριστους κτλ να τον επισκευθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γνωρίζει κανεις που μπορούμε να βρούμε το θλιβερό βιντεο ντοκουμέντο από την συνάντηση; Γνωρίζω ότι υπήρξε τέτοιο και μάλιστα έτυχε να δω μικρό απόσπασμα από αυτό στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο αλλά με σπικάζ-αφήγηση από πάνω, όχι με τον γνήσιο ήχο. Θεώρησα ότι θα υπάρχει στο youtube και δεν το ζήτησα και τώρα διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να το βρω σε κάποιο γνωστό δημόσιο site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μολις τωρα εμαθα στα 34 μου οτι ο Μαρκος βαφειαδης ηταν προπαππους μου! γλουπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τον άκουσα να μιλά στην βουλή σαν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ .... σκέφτηκα αν νικούσε ο ΔΣΕ αυτός θα ήταν τουλάχιστον υπουργός στρατιωτικών .... δεν ήξερε να αρθρώσει μια σωστή πρόταση κρίμα που κάποιος δεν αποτύπωσε σε βίντεο την ομιλία του .... είναι δυνατόν να πέθαιναν τόσοι άνθρωποι για τέτοια σκουπίδια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή