"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Η εκτέλεση Γκλέτσωφ και άλλες καταδικαστικές αποφάσεις του στρατοδικείου του ΕΛΑΣ στη Δράμα

 

Με την Απελευθέρωση της Ελλάδας από την τριπλή Κατοχή, στόχος και συνάμα χρέος της ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ υπήρξε η τιμωρία των δοσιλόγων και προδοτών, που συνεργάστηκαν, είτε άμεσα, είτε έμμεσα με τους κατακτητές. Σαφώς το έργο αυτό της ΠΕΕΑ δεν κατόρθώθηκε να ολοκληρωθεί, καθώς μεσολάβησαν οι συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 1944, η Συνθήκη της Βάρκιζας και η έναρξη της Λευκής Τρομοκρατίας και του Εμφυλίου. Άλλωστε, οι πρώην δοσίλογοι της Κατοχής υπήρξαν χρήσιμο "εργαλείο" του μετακατοχικού αστικού κράτους, που τους εξόπλισε και τους έθεσε στην υπηρεσία του, ενάντια στους κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Χαρακτηριστικά, μόνο 168 περιπτώσεις δοσιλόγων δικάστικαν ποτέ από τα αστικά δικαστήρια, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις επιβλήθηκε η θανατική ποινή ή τα ισόβια δεσμά.

Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση επιβολής λαϊκής δικαιοσύνης υπήρξε αυτή του δοσιλόγου Γκλέτσωφ, διοικητή των δυνάμεων βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. Ο Γκλέτσωφ υπήρξε πολιτικό και μετέπειτα στρατιωτικό στέλεχος του Βουλγαρικού Φασιστικού Κόμματος και καταγόταν απο την περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής τοποθετήθηκε ως διοικητής της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στη Μακεδονία, με έδρα τη Δράμα, και υπήρξε ηθικός αυτουργός χιλιάδων διώξεων, βασανιστηρίων και εκτελέσεων, των Ελλήνων και ελληνο-Εβραίων της περιοχής. 

Με την Απελευθέρωση της Δράμας από τον ΕΛΑΣ, ο Γκλέτσωφ και άλλοι Βούλγαροι και Έλληνες δοσίλαγοι αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις των Μεραρχιών Μακεδονίας και οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο του ΕΛΑΣ. Ο Γκλέτσωφ υπήρξε από τους πρώτους που το Σεπτέμβριο του 1944 καταδικάστηκε παμψηφεί σε θάνατο και εκτελέστηκε εντός του ίδιου μήνα, από τον ΕΛΑΣ, με βάση δεκάδες καταγγελίες πολιτών για εγκλήματα πολέμου. Εντύπωση προκαλεί, οτι η εκτέλεσή του έγινε δημόσια, υπό το βλέμμα εκατοντάδων πολιτών, σε κεντρικό σημείο της πόλης, και μάλιστα απαθανατίστηκε και από τον τύπο της εποχής. 




Πέραν του Γκλέτσωφ, το στρατοδικείο της Δράμας εξέδωσε και τις παρακάτω καταδικαστικές αποφάσεις, κατά την ίδια περίοδο:

Νικόλα Βούτσκωφ Γρηγόρωφ: Καταδικάζεται σε θάνατο, με την απόφαση 1/3-1-1945.

Πέτερ Νικόλωφ Κρίστεφ: Καταδικάζεται σε θάνατο, με την απόφαση 1/3-1-1945.

Μπόρις Βίτκωφ του Κρίστεφ: Καταδικάζεται δις σε θάνατο, με την απόφαση 1/3-1-1945.

Αλεξάντερ Δοϊτζίνωφ του Κίρκωφ: Καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά, με την απόφαση 1/3-1-1945.

Δημήτερ Γκεόγκιεφ Ντόντσεφ: Καταδικάζεται σε θάνατο, με την απόφαση 2/10-1-1945.

Λάζαρος Μποζίκωφ Κλαζίνωφ: Καταδικάζεται δις σε θάνατο, με την απόφαση 2/10-1-1945.

Τρύφωνας Κουβάτσεφ: Καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών, με την απόφαση 2/10-1-1945.

Στέφαν Στεφάνωφ: Καταδικάζεται σε φυλάκιση ενός έτους, με την απόφαση 2/10-1-1945.

Κώστας Γεωργίου-Δελιάνωφ: Καταδικάζεται σε θάνατο, με την απόφαση 3/13-1-1945.

Κοσμάς Γεωργίου- Φωτιάδης: Καταδικάζεται σε ισόβια, με την απόφαση 3/13-1-1945.

Βασίλ Βελίκο Κόεφ: Καταδικάζεται σε θάνατο, με την απόφαση 4/5-2-1945.

Χρίστο Πέτερ Νικόλωφ: Καταδικάζεται σε ισόβια, με την απόφαση 4/5-2-1945.

Γιώργης Τσάτσεφ του Ντέτσου: Καταδικάζεται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων ετών, με την απόφαση 5/9-2-1945, και σε αποζημίωση ύψους 200.000 δραχμών, προς την παθούσα, Ήρα Κωνσταντινίδου.






4 σχόλια:

  1. ...και καταγόταν από περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας... Για ποια περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για την απάντηση Οberon, καθώς δεν μπορούσα να βρω πουθενά στοιχεία για τον συγκεκριμένο. Για να είμαι ειλικρινής, το ερώτημά μου ήταν περισσότερο σκωπτικό. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο (ο νοών νοείτο), καθώς τα φώτα πρέπει να πέφτουν στα καλογραμμένα άρθρα σου και όχι στα σχόλια. Δεν στο κρύβω ότι ανέμενα στις διακοπές περισσότερες αναρτήσεις σου, χαίρομαι όμως που είσαι πάλι εδώ. Μ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 02/09/1944

    Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο – Οικονομικών, Γ. Ζέβγο – Γεωργίας, Μ. Πορφυρογένη – Εργασίας, Ν. Ασκούτση – Δημοσίων Έργων και Η. Τσιριμώκο – Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο – Οικονομικών).

    Η Κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, κ.α.), που θα μπορούσαν αν εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή