"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Μια απορία από το "βρώμικο 89"


Ιστορικό-πολιτικό άρθρο του προσφάτου παρελθόντος και κατά τα άλλα εξαιρετικό:


Με τον Βασίλη Λεβέντη δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ, όπως δεν ασχολήθηκα ποτέ στην ζωή μου μέχρι σήμερα. Όμως, παίρνω αφορμή από κάτι που είπε προ ημερών στην βουλή, ώστε να μιλήσω για κάτι άλλο που μου κάθεται εδώ και χρόνια στον λαιμό.

Η ιστορία μάλλον σας είναι γνωστή. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την Ένωση Κεντρώων ως "λαγό τού συστήματος", με την έννοια ότι το εν λόγω κόμμα και ο αρχηγός του μας έχουν πρήξει με τα "εννιά σημεία" τους, τα οποία συνιστούν στο σύνολό τους ευχής έργον για την εξουσία. Έτσι, ο Βασίλης Λεβέντης είπε από το βήμα τής βουλής, απευθυνόμενος σε βουλευτή τού ΚΚΕ: "Εσείς μάλλον με είπατε λαγό χθες. Θα δούμε ποιος είναι ο λαγός θα το δείξει η ιστορία. Mε τον Μητσοτάκη είδαμε ποιος είναι ο λαγός", εννοώντας προφανώς την συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον -ενιαίο τότε- Συνασπισμό το 1989.

Επειδή, λοιπόν, έχω βαρεθεί να ακούω τον κάθε ηλίθιο, τον κάθε άσχετο, τον κάθε ανιστόρητο αλλά και τον κάθε προβοκάτορα (από Λεβέντη μέχρι Χρυσή Αυγή) να μιλάει για "βρόμικο '89" δείχνοντας με το δάχτυλο το ΚΚΕ, ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους.

Εκείνη την εποχή, εν όψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, συστάθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ (την μετεξέλιξη του ΚΚΕ-εσωτερικού), ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, στον οποίο προσχώρησαν η "Σοσιαλιστική Πορεία" του Νίκου Κωνσταντόπουλου αλλά και κάποιοι πρώην πασόκοι, όπως ο Μανώλης Δρεττάκης, ο Στάθης Γιώτας και ο Στάθης Παναγούλης.

Παρένθεση. Όσοι δοκησισοφούν ακόμη και σήμερα, διατυμπανίζοντας ότι πρέπει να ενωθεί όλη η αριστερά (π.χ. Λαζόπουλος), ας ηρεμήσουν κι ας ανοίξουν και κανένα βιβλίο να ξεστραβωθούν. Η ενότητα που ζητούν, έχει δοκιμαστεί στην πράξη από το 1989, τα δε αποτελέσματά της είναι γνωστά και ιστορικώς καταγεγραμμένα. Κλείνει η παρένθεση. 

Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ο νεοπαγής Συνασπισμός κλπ παίρνει 13,1% και εκλέγει 28 βουλευτές. Τους αναφέρω αλφαβητικά: Ανδρουλάκης Μίμης, Γαλανός Νίκος, Γιάνναρος Γρηγόρης, Γιώτας Στάθης, Δαμανάκη Μαρία, Δραγασάκης Γιάννης, Δρεττάκης Μανώλης, Καλούδης Νίκος, Κάππος Κώστας, Κατσαρός Γιάννης, Κόρακας Στρατής, Κοσιώνης Παναγιώτης, Κοταμανίδου Εύα, Κύρκος Λεωνίδας, Κωστόπουλος Μήτσος, Λεβέντης Θανάσης, Λεντάκης Ανδρέας, Μπιτσάνης Ηλίας, Νέστωρ Στέλιος, Παφίλης Θανάσης, Ρήγας Κώστας, Σκοτινιώτης Παναγιώτης, Σκυλλάκος Αντώνης, Σπαθής Θόδωρος, Στριφτάρης Σπύρος, Φαράκος Γρηγόρης, Φλωράκης Χαρίλαος, Χατζηδημητρίου Τραϊανός.

Παρατήρηση. Όσοι καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται ότι στην παραπάνω κοινοβουλευτική ομάδα τού Συνασπισμού, οι "σκληροπυρηνικοί" (συγγνώμη για τον όρο) του ΚΚΕ αποτελούν μειοψηφία. Από τους υπόλοιπους, κάποιοι προέρχονται από το ΠαΣοΚ, κάποιοι από την ΕΑΡ/ΚΚΕ-εσωτερικού και κάποιοι ανήκουν μεν στο ΚΚΕ αλλά επρόκειτο να αποχωρήσουν σύντομα, μιας και ήσαν από εκείνους που ονειρεύονταν την μετάλλαξη του κόμματος σε ευρωκομμουνιστικό (όπως το ιταλικό ΚΚ υπό τον Μπερλίνγκουερ ή το γαλλικό ΚΚ υπό τον Μαρσαί), αλλά δεν τους έκατσε.

Σ' εκείνες τις εκλογές, λοιπόν, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να πετύχει αυτοδυναμία. Κι ενώ η χώρα συγκλονίζεται από -πραγματικά ή μη- σκάνδαλα των πασοκικών κυβερνήσεων, τον Κοσκωτά με τα πάμπερς του και τις περιπέτειες του Ανδρέα με την αρρώστια του, με την Μιμή και με το "κωλόσπιτο" της Εκάλης, οι επιλογές είναι δυο: ή νέες εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας. Το πρόβλημα είναι πως οι οποιεσδήποτε διώξεις κατά πολιτικών προσώπων για οποιοδήποτε σκάνδαλο της προηγούμενης περιόδου, πρέπει να ασκηθούν από την νεοεκλεγμένη βουλή αλλιώς θα παραγραφούν.

Το δίλημμα είναι τεράστιο για τους ηγέτες της αριστεράς. Αν δεν συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, τα σκάνδαλα θα παραγραφούν και η αριστερά θα κατηγορηθεί για συναίνεση στο κουκούλωμα. Με το ΠαΣοΚ δεν γίνεται να συνεργαστούν αφού το ΠαΣοΚ είναι που κατηγορείται για τα σκάνδαλα. Μόνο με την Νέα Δημοκρατία μπορούν να συνεργαστούν αλλά πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει η δεξιά με την αριστερά;

Ακολουθεί έντονη και μακρά συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα και το θέμα μπαίνει σε ψηφοφορία. Οι δώδεκα "σκληροπυρηνικοί" βουλευτές του ΚΚΕ ψηφίζουν όχι στην συνεργασία, οι υπόλοιποι δεκάξι ψηφίζουν ναι. Οι υπέρμαχοι του ναι επιχειρηματολογούν τονίζοντας ότι, αν δεν διαλυθεί η βουλή και ασκηθούν διώξεις, το ΠαΣοΚ θα οδηγηθεί στην διάλυση, οπότε ο Συνασπισμός θα αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή. Όμως, οι διαφωνούντες εμμένουν ανυποχώρητα στις θέσεις τους, με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Κάππο. Όταν ο Φλωράκης παρατηρεί ότι ο Συνασπισμός θα διαλυθεί αν δεν βρεθεί λύση, κάποιοι επιμένουν "να διαλυθεί" και κάποιοι αρχίζουν να το ξανασκέφτονται, μη θέλοντας να δυναμιτίσουν την περιβόητη ενότητα της αριστεράς. Τελικά, η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίζει κατά πλειοψηφία την συμμετοχή τού Συνασπισμού σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, υπό τον όρο ότι η θητεία αυτής της κυβέρνησης θα είναι τρίμηνη και θα εστιαστεί στην άσκηση διώξεων κατά των πολιτικών προσώπων που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.

Έτσι, δυο βδομάδες μετά τις εκλογές, στις 2 Ιουλίου ορκίζεται ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ο Τζαννής Τζαννετάκης. Στην κυβέρνησή του συμμετέχουν τέσσερα στελέχη τού Συνασπισμού αλλά κανένας από τους "σκληροπυρηνικούς". Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει το υπουργείο εσωτερικών, ο Φώτης Κουβέλης το δικαιοσύνης και ο Γιώργος Μυλωνάς το πολιτισμού, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης τοποθετείται αρχικά υφυπουργός εμπορίου και κατόπιν υφυπουργός εθνικής οικονομίας.

Επίλογος. Σκοπός του σημερινού κειμένου δεν είναι η παρουσίαση ή η ανατομία όσων έγιναν εκείνο το "βρόμικο '89". Ούτε, βέβαια, η ανάλυση των τριγμών που επεφύλασσε στο ΚΚΕ εκείνη η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τού Συνασπισμού. Σκοπός των όσων είπα παραπάνω ήταν να φτάσω ως εδώ για να διατυπώσω μια απορία που την έχω χρόνια:

Αφού η συνεργασία τού ενιαίου τότε Συνασπισμού με την δεξιά αποφασίστηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα, με μια απόφαση που καταψηφίστηκε από τους καθαρόαιμους κουκουέδες και υπερψηφίστηκε από όλα τα -τοτινά ή κατοπινά- μέλη της που είτε ανήκαν είτε θα μετακόμιζαν στον ΣυΡιζΑ, τα οποία και την υποστήριξαν διά της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, γιατί κατηγορείται το ΚΚΕ γι' αυτή την συνεργασία; Δεν θα ήταν πιο λογικό αυτή η κατηγορία να απευθύνεται στον ΣυΡιζΑ;

Ας μου λύσει κάποιος αυτή την απορία, επί τέλους! Κάποιος! Κι ας είναι κι ο Βασίλης Λεβέντης


Πηγή: Cogito ergo sum

15 σχόλια:

  1. Είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει δεν υπάρχει κάτι παράξενο. Το ΚΚΕ εμφανίστηκε το 1974 νόμιμο στην χώρα μετα απο 38 χρόνια συνεχούς παρανομίας. Απο το 1943 μέχρι το 1968 δεν υπήρχε ΚΝΕ είχανε ετοιμη και την μετατροπή του ΚΚΕ σε Ομόσπονδο...απο το 1944. Τους το χάλασε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και η ΕΠΟΠΟΙΙΑ του ΔΣΕ. Συνεχίσανε με την ...ΕΔΑ... το ίδιο σχέδιο και το πετύχανε 1958 1974 να μην υπάρχουνε Κ.Ο. Και η Πολιτική προσφυγιά απο το 1949. Μαζί με το λάθος πρόγραμμα που προέβλεπε Πολιτικά Μέτωπα και Στάδια απο το 1956. Ανοιχτή η πόρτα λοιπόν το 1974 σε Φαράκο Ανδρουλάκη Δαμανάκη Λαφαζάνη Δραγασακη Αλαβάνο Καρτερό κ.α για απεριόριστο Φραξιονισμό παρέα με τους εσωτερικάκηδες.. Τα κατορθώματα πολλά. Συμμαχία το 1974 μαζί τους ΑΝΟΧΗ στο ΠΑΣΟΚ με το παραμύθι τον Δημοκρατικών δυνάμεων 17% το 1981 Σαρτζετάκης το 1985 και το 1989 που ο Καπιταλισμός ήθελε κάθαρση...θα τον ξεπλέναμε και μετά με το ...καλό ΠΑΣΟΚ θα γινόμαστε διαχειρηστές του Καπιταλισμού. Ευτυχώς για τον λαό και τους Κομμουνιστές τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ στο 13ο Συνέδριο το 1991 χάσανε Απο εκει και μετά απόλυτα φυσιολογικά όλο το ΜΠΑΧΑΛΟ που αυτοί δημιουργήσανε το Ρίχνουνε στους Κομμουνιστές. Τι δεν καταλαβαίνεις....Ρητορικό το ερώτημα μη παρεξηγηθώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλαυσα την απάντηση και με εκφράζει απόλυτα. Το άρθρο δεν είναι δικό μου είναι από άλλο ιστότοπο

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Είμαι με το ΚΚΕ απο το 1976 τα εχω ζήσει όλα τα γεγονότα. Μεγάλο σχολείο το 1989 1991. Φωτιστήκανε πολλά πράγματα στην σωστή τους βάση. Ηθελε βέβαια πολύ μελέτη η ιστορία. Οποιος δεν κατάλαβε απλά δεν ήθελε να καταλάβει ωστε να επαναληφθούνε τα ίδια σε δεδομένη στιγμή δηλαδή το 2012......... Ελπιζω να με πιάνεις ποιούς λέω ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Η Απόγνωση τους βρίσκεται στο γεγονός οτι απο την στιγμή που δεν την πάτησε το ΚΚΕ το 2012 έχει ξεκαθαρίσει με το ...παρελθόν... στο εσωτερικό του. Είναι να έρθουνε μέσα στα 100χρονα 1ος και 3ος τόμος μαζί με την μελέτη για την διαπάλη μέσα στην Κ.Δ απο το 1935... μέχρι την διάλυση της το 1943 λόγω ...εθνικών ιδιομορφιών.. δηλαδή ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ. Καταλαβαίνεις οτι η απόγνωση των ...παιδιών.... σπάει τα Κοντερ. Ας το απολαύσουμε. Καλό σου βράδυ Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το ΚΚΕ μειοψήφισε στην απόφαση για συνεργασία με τη ΝΔ στις εκλογές του 1989. Αντίθετα, ο Κώστας Κάππος εξέφρασε ΔΗΜΟΣΙΑ την αντίθεσή του για την εν λόγω συνεργασία και διαγράφηκε ως φραξιονιστής. Αποκαταστάθηκε πολύ αργότερα, μετά το θάνατό του, όταν το ΚΚΕ έχει ολότελα διαφορετική στάση απέναντι στα " αστικά" κόμματα.Να θυμίσω και μερικά συνθήματα του ΚΚΕ μετά τη μεταπολίτευση; 1974: Ενωμένη Αριστερα, με το ΚΚΕ Μπροστα.1977-1981: Αλλαγή δεν γίνεται χωρις το ΚΚΕ. 1981: ΚΚΕ αλλαγή β κατανομή.Και ο μακαρίτης ο Φλωράκης ήταν μπροστάρης,ακόμα και στα περιβόητα...ντολμαδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα επιχειρήσω να αγιοποιήσω το ΚΚΕ και το ότι έκανε λάθος στρατηγικές επιλογές είναι αληθινό. Επίσης δεν θα απαντήσω για τα περί ντολμαδακίων όταν μιλάμε για τον επικεφαλής της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Ούτε είναι θέμα προσώπων. Όμως:

      1) Φυσικά δεν υπάρχουν έγγραφα αφού ο Συνασπισμός δεν δημοσίευσε ποτέ πρακτικά. Όμως η αναλογία και η διάθεση συμμετοχής του ΚΚΕ φαίνεται από τη σύνθεση της κυβέρνησης Τζαννετάκη.

      2) Ο Κώστας Κάππος δεν διαγράφηκε επειδή καταψήφισε για την αντίθεσή του στη συνεργασία αλλά λόγω των θέσεών του για τον υπαρκτό σοσιαλισμό και το σχετικό του (καλό) βιβλίο.

      3) Ο Κώστας Κάππος ΔΕΝ αποκαταστάθηκε μετά θάνατον. Συνεργαζόταν χρόνια με το ΚΜΕ. Διατηρούσε στενές σχέσεις με το κόμμα.

      4) Τη λέξη αστικά καλύτερα να μην τη βάζουμε σε εισαγωγικά όταν πρόκειται για αστικά κόμματα

      Διαγραφή
    2. Μην εκτίθεσαι. Και η συμβουλή μου είναι να αφήσεις τον Κάππο ήσυχο. Ο Σύντροφος έκανε ένα τραγικό λάθος. Επρεπε να πειθαρχείση στις αποφάσεις ήτανε βάση του λανθασμένου προγράμματος με τα Πολιτικά μέτωπα και τα Στάδια απο το 1956. Το είχαμε ανάγκη την κρίσιμη ώρα της Τελικής Σύγκρουσης το 1991. Ας δούμε τώρα τους Τροτσκιστές του ΝΑΡ που τάχα διαφωνούσανε με τις δύο κυβερνήσεις μέσα στον Καπιταλισμό του 1989. Για 25 χρόνια ουρα του Συνασπισμού Σύριζα το 2012 όταν πήρε την εντολή ο Χάγιος έτρεξε να φωτογραφηθεί με Τσίπρα Γλέζο. Στις 25 Γενάρη πανηγυρίζανε για την νίκη της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που σήμερα σφάζει τον λαό και στο Δημοψήφισμα ΤΣΙΡΚΟ ψηφίζανε παρέα με ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ και τμήματα της Αστικής Τάξης. Ταυτόχρονα την ημέρα του ΤΣΙΡΚΟΥ καλούσανε την Αστυνομία για να μας πιάσει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Οσο για τον Καπετάν Γιώτη που απο το 1954 μέχρι το 1972 ήτανε εξόριστος πολύ καλά έκανε και εφάρμοσε τον Δ.Σ έμεινε στο Κόμμα και το 1991 ξεβρώμισε ο τόπος και στην πορεία το Κόμμα αποκατάστησε τα Επαναστατικά του χαραχτηριστικά με αφετηρία το 15ο Συνέδριο του 1996 που κατάργησε ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ. Δεξιός Οπορτουνισμός με τον ...φαράκο και τροτσκιστικός οπορτουνισμός Συγκοινωνούντα δοχεία πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Δεν τους πονάει το Τότε. Τους πονάει και τους τσούζει η πορεία του ΚΚΕ μετά το 1991. Τους τσούζει η Αντιμετώπιση του Οπορτουνισμού όλων των αποχρώσεων σαν 5η φάλαγγα του Καπιταλισμού. Το βιβλίο του σ.ΚΑΠΠΟΥ για την ανατροπή του Σοσιαλισμού λέει τα ίδια με το ΚΚΕ στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου για τον Σοσιαλισμό. Η Καθυστέρηση υπήρξε γιατί όλο το αρχείο το 1994 βρέθηκε μέσα στα νερά χωρια το ότι ήτανε λεηλατημένο το 1968 στο ΣΙΜΠΙΟΥ. Σε αυτή την βάση ....κάποιοι κυκλοφορήσανε τον 1ο τόμο το 1995... αλλά σπάσανε τα μούτρα τους. Θα επανέλθει συμπληρωμένος απόλυτα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Μην κρυβόμαστε πιάσω από τι δάκτυλό μας.Το ΚΚΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ συμμετείχε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη.Και αν δεν δημοσιεύτηκαν ποτέπρακτικά από τον τότε ενιαίο Συνασπισμό, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το ΚΚΕ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ για τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ούτε την έχει καταδικάςει.Οπως και το 1981, που στην κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ, παρότι υπήρχε αυτοδυναμία, έδωσε ψήφο ανοχής, ψηφίζοντας ΠΑΡΩΝ.( γιατί άραγε;)Προφανώς( προσωπική άποψη) Η ηγεσία του ΚΚΕ πήρε κάποια ανταλλάγματα ( αναγνώριση εθνικής αντίστασης, επαναπατρισμός πολιτικών προσφύγων), όπως και το 1989( άρση συνεπειών εμφυλίου).Πρέπει να δοθούν απαντήςεις από το ΚΚΕ γι αυτά.Οι αγώνες του Χ.Φλωράκη δεν αμφισβητούνται μέχρι το τέλος, αλλά τα ντολμαδάκια, τί να κάνουμε...καταναλώθηκαν.Αυτά....Καλόπιστα.

      Διαγραφή
    6. Παναγιώτη, δεν βρίσκω ότι εκτίθεμαι. Ο Κάππος από μόνος του αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο και το να μελετάμε την ιστορία είναι χρέος όπως αναφέρει και ο Μαρξ. Το ότι ο Κάππος έπρεπε να λειτουργήσει με βάση το καταστατικό είναι γνωστό. Παραπέρα τώρα: Η ανάλυσή του στο βιβλίο του "Κριτική του σοβιετικού σχηματισμού" πατάει σε σωστές βάσεις.

      Το εάν ή όχι ο Κάππος εκτιμούταν από το ΚΚΕ φαίνεται εδώ:

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3013474

      Όπως και το τη στάση κράτησε και απέναντι στο ΝΑΡ και στο ΚΚΕ.

      Τέλος: Ο αριστερός οπορτουνισμός σταδιακά μετατρέπεται σε δεξιό άρα τι τα συζητάμε τώρα...

      Διαγραφή
    7. Το εκτίθεσαι δεν πήγαινε για εσένα Σύντροφε. Για τον Τροτσκιστή του ΝΑΡ πήγανε. Αν το είπα λάθος συγνώμη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Το ΚΚΕ έχει απαντήση για όλα με την πορεία του μετά το 1991. Με την αλλαγή του προγράμματος του που ήτανε η αιτία των καταστροφών. Στον 3ο Τόμο που θα ακολουθήσει τον πρώτο θα απαντηθούνε τα πάντα επίσημα. Και επιμένω. Το πρόβλημα δεν είναι το τότε. Πονάει και τσούζει το σήμερα. Στα πρώτα σχολια τα περιγράφω αναλυτικά όλα ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Φίλε Ανώνυμε,

      Το ΚΚΕ συνειδητά συμμετείχε στον Συνασπισμό. Οι συνειδητά μετέχοντες με υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση Τζαννετάκη δεν ανήκαν στο ΚΚΕ, κι αν ανήκαν συνειδητά εξέφραζαν τις οπορτουνιστικές τάσεις που υπήρχαν στο ΚΚΕ ήδη από εποχών ΕΔΑ.

      Αν θέλουμε να μιλήσουμε τώρα για τις τάσεις αυτές θα πρέπει να αναλύσουμε το πολιτικό λάθος της Δημιουργίας της ΕΔΑ που λινκβιταριστικά λειτουργώντας ενσωμάτωνε τέτοιες τάσεις, αλλά να πάρουμε υπόψη μας και τη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ και τις επιδράσεις της στο ΚΚΕ. (δοκίμιο 2)

      Αν από κάτι έπρεπε να απαλλαγεί το ΚΚΕ είναι από αυτές τις τάσεις. Αυτές φυσικά εκφράστηκαν το 89 και το 91, από εκείνα τα ίδια στελέχη του ΚΚΕ που επιθυμούσαν υπουργικούς θώκους και που μετέπειτα ψήφισαν ότι πέρναγε από το χέρι τους για μια καρέκλα στη Βουλή και μια βουλευτική σύνταξη, διορισμό παιδιών κτλ κτλ.

      Στα τσακίδια λοιπόν, μαζί και με όσους προσπαθώντας να διαλύσουν το ΚΚΕ, δημιούργησαν αποκόμματα και όχι κόμματα που σήμερα είναι έτοιμα να σηκώσουν τη σημαία του συστήματος όταν έρθει η ώρα.

      Τώρα όσο για το ΠΑΣΟΚ, φυσικά και οι συνεργασίες (κυρίως στις δημοτικές εκλογές) δεν μπορούν να τοποθετηθούν έξω από την γενική εικόνα της ύπαρξης οπορτουνιστικών στοιχείων στο ΚΚΕ. Τα γράφει ο Λένιν αυτά, εν ολίγοις: Στρεβλή πολιτική = στρεβλές επιλογές. Τώρα ότι το ΚΚΕ έκανε συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Αντίσταση το βρίσκω παιδαριώδες. Άλλωστε, αν ήταν έτσι δεν θα αρνούνταν σύσσωμοι οι κομμουνιστές αντιστασιακοί να τη δεχτούν (μαζί και η γιαγιά μου).

      Μην υποτιμάμε ... τον Αντρέα. Πώς θα έχτιζε το ενωτικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ και πως θα καπηλευόταν την έννοια "σοσιαλισμός" χωρίς μια τέτοια αναγνώριση. Άσε δε που η αναγνώριση του Αντρέα περιλάμβανε και τους παρακρατικούς και δοσιλόγους. Το ΠΑΣΟΚ έκανε ότι πέρναγε από το χέρι του για να τσεπώσει την Εθνική Αντίσταση. Μέχρι και το Μάρκο σήκωσε από τον ποιτικό του τάφο...

      Τέλος, είπα: Για ντολμαδάκια, 200 κοστούμια και πολιτικό κουτσομπολιό εποχών Αυριανής δε μιλάω.

      Διαγραφή