"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Βαθιά στα εσωτερικά έγγραφα των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών


Για όσους ιστορικούς και επιστήμονες τοποθετούν τα Δεκεμβριανά ως μια απλή σύγκρουση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με τη μερίδα των Εθνικοφρόνων στην οποία, οι Βρετανοί εμπλέκονται μόνο για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους και για όσους θεωρούν τα Δεκεμβριανά ως πρελούδιο του Εμφυλίου, ο Κόκκινος Φάκελος απαντά με τη δημοσίευση εσωτερικού εγγράφου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών της εποχής που αποδεικνύει τη δική τους άμεση διοργάνωση των συγκρούσεων, αλλά και τη καθοδήγηση της ελληνικής αστικής τάξης της εποχής από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. 

Το ακόλουθο έγγραφο προέρχεται από την "καρδιά" της ΜΙ6 και αποχαρακτηρίστηκε τη δεκαετία του 90. Είναι πολυγραφημένο στα ελληνικά γιατί απευθύνεται στους πράκτορες της Ιntelligence Service στην Ελλάδα. Φέρει επίσης την υπογραφή του Sir Antony Eden, τότε Υπουργού Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και μετέπειτα Πρωθυπουργού της. 

Το έγγραφο αυτό αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο που δεν πρέπει να λείπει από καμιά πολιτική και ιστορική ανάλυση της εποχής. Διατέθηκε στον Κόκκινο Φάκελο, από τον παλαίμαχο αγωνιστή Κώστα Μαραγκουδάκη, πρόεδρο του "Σπιτιού του Αγωνιστή" και ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ. 


Σελίδα 1


Σελίδα 2

Σελίδα 3

Σελίδα 4




7 σχόλια:

  1. Για ποια Συμφωνίας του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς μιλάει αυτό το έγγραφο; Κάτι δεν πάει καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για κακή πληροφόρηση του ΜΙ6 από τον ΕΔΕΣ ο οποίος ισχυρίζονταν ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία για να πιέσει για όπλα. Σήμερα το ζήτημα της συμφωνίας Πέτρας έχει ξεκαθαριστεί και από τα Bundesarchiv

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή η ΜΙ6 περίμενε από τον ΕΔΕΣ να μάθει τι γίνεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο του '44; Εγώ είχα την εντύπωση ότι σε συνεννόηση με τους Άγγλους έφευγαν ανενόχλητοι οι Γερμανοί, όχι να νομίζουν οι Άγγλοι ότι υπάρχει συμφωνία ΕΛΑΣ-Γερμανών.

      Διαγραφή
    3. H MI6 είχε πράκτορες κυρίως στα αστικά κέντρα και μόνο λιγους στο βουνό με ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ. Η Συμφωνία ΕΛΑΣ-Γερμανών. ήταν προπαγανδιστικό κόλπο του Ζερβα που και μετέπειτα χρησιμοποιούσε. Οι πρακτορες της ΜΙ6 προφανώς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν όλες τις κινήσεις του ΕΛΑΣ ούτε του ΕΔΕΣ. Αν διαβάσεις το βιβλίο του Γουντχαουζ είναι διαφωτιστικό ως προς το τι τους έλεγε ο Ζερβας και τι ίσχυε.

      Διαγραφή
    4. Δε θα ήταν σωστό να κρίνω βιβλίο που δεν έχω διαβάσει, αλλά δεν έχω και καμία αμφιβολία για το τι θα έλεγε ο Ζέρβας στους Άγγλους για τον ΕΛΑΣ. Το θέμα είναι ότι τους Άγγλους τον Ιούνιο του '44 πρωτίστως δεν θα τους ενδιέφερε να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς στην Ελλάδα, αλλά να ανακόψουν τη Σοβιετική προέλαση και να αποτρέψουν την επικράτηση του ΕΛΑΣ ακόμα και σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας, αν δεν κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    5. Δεν κάνεις λάθος. Αυτό όμως που λέει το έγγραφο είναι ότι λόγω αυτής της υποτιθέμενης συμφωνίας ο ΕΛΑΣ ήταν ανεξέλεγκτος

      Διαγραφή
  2. Σίγουρα το περιεχόμενο του ντοκουμέντου είναι αντικείμενο μελέτης. Εκ μέρους μου υπάρχει σοβαρότατη ένστανση σχετικά με την αυθεντικότητά του. Ούτε η γλώσσα που χρησιμοποιείται, ούτε η σύνταξη, ούτε πολύ περισσότερο το «μονοτονικό» της πληκτρολόγησης συμφωνούν με την εποχή. Θυμίζώ ότι ακόμα και τα παράνομα έντυπα της Αριστεράς, ακόμα κι ο ίδιος ο «Ριζος», τυπώνονταν σε πολυτονικό και διατηρούσαν αρκετούς τύπους της απλής καθαρεύουσας. Το μονοτονικό ήταν άγνωστο εκείνη την περίοδο. Εξ αυτού χρείαζεται τεκμηρίωση από τον συλλέκτη του εγγράφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή