"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Μένη Παπαηλιού η "Θύελλα"


Η Μένη Παπαηλιού ήταν μια από τις πιο γενναίες και παρόλα αυτά πιο άγνωστες μορφές της Εθνικής Αντίστασης. Κατάγονταν από την Καλλιθέα της Αθήνας και δούλευε ράφτρα από μικρή για να συμπληρώσει το φτωχό εισόδημα της οικογένειάς της. Παντρεύτηκε, όπως πολλά κορίτσια της εποχής, μικρή και με προξενιό χωρίς καν να έχει γνωρίσει τον άνδρα με τον οποίο θα ζούσε την υπόλοιπη ζωή της. Την πάντρεψαν με έναν χωροφύλακα. Όλα έδειχναν ότι η Mένη, θα γίνονταν αυτό που πολλές γυναίκες της εποχής έγιναν χωρίς τα γράμματα και το σχολείο. Θα έμενε στο σπίτι για να γεννήσει τα παιδιά την, ήσυχη και υποταγμένη, μέχρι μια μέρα που θα την έπαιρναν για το κοιμητήρι με το φέρετρο. Η Μένη Παπαηλιού όμως δεν έγινε αυτό, έγινε η "Θύελλα"...

Ο πόλεμος βρήκε την Μένη στα τριάντα της ήδη με τρία παιδιά που δυσκολεύονταν πολύ να τα θρέψει. Ο σύζυγός της δούλευε στην Χωροφυλακή. Ο Μπουραντάς τότε στρατολογούσε για λογαριασμό της Γκεστάπο πολλούς απλούς πολίτες, οι οποίοι έναντι ενός πιάτου φαγητό για αυτούς και το σπιτικό τους, στέλνονταν στο βουνό για να καταταγούν στον ΕΛΑΣ και να λειτουργήσουν σαν χαφιέδες της Ασφάλειας. Έτσι η Μένη εστάλη και αυτή με την εντολή του συζύγου της και έναντι ενός παχυλού ποσού. Η Μένη όμως δεν ήταν τέτοια ψυχή. Αντ'αυτού, κατατάχθηκε πλήρως στον ΕΛΑΣ και έδρασε όπως τόσοι άλλοι αγωνιστές της εποχής. Η γενναιότητά της έμεινε μνημειώδης και απέσπασε τον θαυμασμό πολλών συντρόφων και συναγωνιστών της. Τραυματίσθηκε μάλιστα και στον μηρό σε μια μάχη του ΕΛΑΣ με μια μονάδα Ιταλών.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητάς της ήταν, ότι μετά μια μάχη με τους Γερμανούς, η Μένη βρήκε ένα όμορφο μαύρο παντελόνι και το φόρεσε αμέσως. Για καιρό οι διοικητές της προσπαθούσαν να την πείσουν να το βγάλει για να διατηρηθεί η στρατιωτική ομοιομορφία, όμως η Μένη αρνούνταν να πειθαρχήσει. Μονάχα όταν μια νεαρή συμπολεμίστριά της της το ζήτησε γλυκά γλυκά εκείνη δέχτηκε και τοποθέτησε από τότε το ρούχο στο σακίδιό της.

Μεγάλο βάσανο για την "Θύελλα" ήταν το γεγονός ότι στην Αθήνα δεν μπορούσε να κατέβει πια για να δει τα παιδιά της. Το λεγε και το ξανάλεγε στους αξιωματικούς και έτσι ήταν η μόνη της Μεραρχίας της που πήρε άδεια τον Νοέμβρη του 1944 να κατέβει στην Αθήνα για να τα δει. Όμως η μοίρα δεν στάθηκε τόσο ευγενική όσο ήταν η ίδια η Μένη. Τα Δεκεμβριανά την πέτυχαν στην Αθήνα, κι εκεί όμως η Μένη Παπαηλιού δεν ξέχασε το χρέος και την αποστολή της. Αμέσως κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ και πήρε το όπλο ενάντια στους Άγγλους και τους ντόπιους χαφιέδες τους.

Προς το τέλος του ματωμένου Δεκέμβρη, η "Θύελλα", έχασε την ζωή της στο απόσπασμα των προδοτών στην Καλλιθέα. Πριν πεθάνει άφησε στα παιδιά της δύο ποιήματα γραμμένα με το αίμα της. Της είχαν αρνηθεί και το μελάνι...

8 σχόλια:

  1. Μια διόρθωση. Η θύελλα ήταν η Μένη Παπαηλιού. Η Κούλα Ντάνου δεν είχε ψευδόνυμο, ήταν από το χωριό Δρακοσπηλιά (ένα μικρό χωριό πάνω από τις Θερμοπύλες). Εκτελέστηκε στις 17 Φλεβάρη του 1949 στην κολαστήριο της Ξηριώτισας (Λαμία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου την μαρτυρία για την Κούλα Ντάνου την βρήκα στο βιβλίο της Μπέικου και την επιβεβαίωσα από το περιοδικό Εθνική Αντίσταση. Πιστεύω ότι το ψευδώνυμο θύελλα δεν είναι προσωποπαγές στην Κούλα Ντάνου. Αυτό συμβαίνει και με άλλα ψευδώνυμα με τα οποία είναι γνωστοί πολλοί αντάρτες όπως το Ερμής και το Κεραυνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oberon, η ιστορία που περιγράφεις (γυναίκα αστυνομικού, 3 παιδιά, θάνατος στα Δεκεμβριανά) είναι της Μένης Παπαηλιού. Η Κούλα Ντάνου δεν είχε σχέση με Αθήνα και δεν σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά αλλά ήταν η τελευταία που κρέμασε η δεξιά. Μετά από αυτήν σταμάτησαν οι απαγχονισμοί. Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο να σου στείλω τα στοιχεία που διαθέτω εγώ, φυσικά από αντίστοιχα αναγνώσματα σαν αυτά που αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To mail μας είναι aastenu@gmail.com
    Στείλτε μας τα στοιχεία σας και θα τα δούμε, εάν χρειαστεί θα προβούμε σε άμεσες αλλαγές. Μου κάνει εντύπωση πως η φουκαριάρα η Μπείκου μπορεί να μην θυμόταν πια καλά...

    Ευχαριστούμε πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mετά από την υπόδειξη του αναγνώστη μας προβήκαμε σε μερικές αλλαγές.

    ΥΓ Μου κάνει εντύπωση πως η Μείκου δεν θυμόνταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΚΟΥΛΑ ΝΤΑΝΟΥ ΗΤΑΝ ΔΑΣΚΑΛΑ Κ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑ ΝΑ ΑΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.. ΗΤΑΝ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΚΙΑ ΦΩΚΙΔΟΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΡΕ 2 ΦΟΡΕς ΠΟΥ ΥΗΝ ΦΕΡΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τι το θέμα με την Κούλα Ντάνου? Αν θέλετε στείλτε μας ένα μικρό βιογραφικό να το ανεβάσουμε μετά χαράς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόση μεγάλη αδικία δέχτηκαν αυτά τα παιδιά;καλά τι στο καλό;αυτοί που πολέμησαν το 40 γίνανε ξαφνικά προδότες; αυτες τις αμαρτίες πληρώνουμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή