"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η μάχη στον σταθμο του Αιτωλικου

Βρισκόμαστε στο έτος 1944, οι Γερμανικές δυνάμεις στην Ελλάδα ετοιμάζονται για μαζική υποχώρηση. Ο Κόκκινος Στρατός προελαύνει ακάθεκτος και μέρα με την μέρα η δυνατότητες επιστροφής στενεύουν. Από την άλλη μεριά ο ΕΛΑΣ μάχεται σκληρά ενάντια στον κατακτητή. Εντολή του Γενικού Στρατηγείου είναι η ένταση των επιχειρήσεων με ανατινάξεις, σαμποτάζ και κάθε είδους δολιοφθορές προκειμένου οι Γερμανοί να παγιδευτούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο ΕΛΑΣ γνωρίζει την κρισιμότητα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας για τον γερμανικό στρατό και τις μετακινήσεις του. Πολλά χτυπήματα διενεργούνται σε όλη την επικράτεια σε συρμούς, σταθμούς και δίκτυα. Ένα από αυτά είναι και το χτύπημα στο Αιτωλικό στις 22/06/1944.


Στις 1/06/1944 το 2/36 Σύνταγμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Μεσολογγίου λαμβάνει την εντολή να προκαλέσει δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής του Αιτωλικού. Ήδη από τον Μάη, ο ΕΛΑΣ είχε εξουδετερώσει την φρουρά του σταθμού Γαλατά και ο ΕΑΜικός μηχανοδηγός Νίκος Αντώνογλου είχε αποσυνδέσει την ατμομηχανή του συρμού και την είχε ρίξει στην θάλασσα. Αργότερα, στις 03/06, ένα τάγμα του 2/36 με αρχηγό τον Κώστα Κοκολιά ανατίναξε μια οδική γέφυρα στα Φραγκουλέικα κοντά στην Κλεισούρα και έκλεισε το στενό της με βράχια. Τέσσερις ημέρες μετά πάλι το τάγμα του Κοκολιά μαζί με τους Θεόδωρο Κουσούλα και Γιάννη Σαπλαούρα κουβάλησαν μια γερμανική νάρκη "τέλερμαν" και ανατίναξαν μια στρατιωτική αμαξοστοιχία στην θέση Τραγάνα. Οι επιχειρήσεις όμως αυτές ήταν αν και επιτυχείς, μικρής κλίμακας. Το Γενικό Στρατηγείο πίεζε για μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και οι Γερμανοί έχοντας απόλυτη ανάγκη την μοναδική αυτή σιδηροδρομική αρτηρία έλαβαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που καθιστούσαν τις επιχειρήσεις πολύ πιο δύσκολες.


Η γερμανική διοίκηση του Μεσολογγίου προέβηκε στα παρακάτω μέτρα:

·         Εγκατέστησε στην περιοχή Στάμνα μια διμοιρία Γερμανών και γερμανοτσολιάδων με βαριά όπλα πυρός και ασύρματο
·         Αύξησαν την φρουρά του διερχόμενου στρατιωτικού τρένου σε 24 άνδρες από 15
·         Τοποθέτησαν μπροστά από την ατμομηχανή μια κλούβα με κρατούμενους πατριώτες από τις φυλακές του Μεσολογγίου και του Αγρινίου. Η κλούβα αυτή είχε στην μέση της μιά νάρκη που μπορούσαν να την ανατινάξουν από το τρένο οι σκοποί.
·         Τέλος, έβαλαν στο δεύτερο βαγόνι μετά την κλούβα, αμμόσακους και φρουρά από ντόπιους χωροφύλακες. 

Η διοίκηση του 2/36 βλέποντας τα νέα μέτρα των Γερμανών και την κλούβα διέκοψαν αμέσως κάθε επιθετική δραστηριότητα και έστειλαν αναφορά στην διοίκηση του 36ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Τριχωνίας. Σε δύο με τρεις ημέρες το 2/36 λαμβάνει διαταγή να μελετήσει καλά και να οργανώσει επιχείρηση σαμποτάζ στον σταθμό του Αιτωλικού. Η εντολή αναφέρει ότι την ανατίναξη θα κάνει Άγγλος σαμποτέρ και ότι πρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην πάθει τίποτα κανένας από τους πατριώτες στην κλούβα. Την νύχτα της 11ης Ιουνίου ανιχνευτές του 2/36 κατεβαίνουν στην περιοχή του σταθμού του Αιτωλικού για να κάνουν αναγνώριση χώρου. Εκεί εντοπίζουν πολλές δυσκολίες στην διενέργεια μιας τέτοιας επιχείρησης

·          Στον σταθμό του Αιτωλικού οι Γερμανοί διατηρούν εκτός του σταθμάρχη και του μόνιμου προσωπικού, συνεργείο επισκευής γραμμών με αρχιεργάτη και όλα τα ανάλογα εργαλεία αλλά και μικρό φαρμακείο.
·         Το έδαφος κοντά στον σταθμό εκτός του ότι είναι πεδινό διαθέτη και μερικά ημιτελή κτίσματα που άνετα μπορούν να τα αξιοποιήσουν στην μάχη οι Γερμανοί.
·         Το ίδιο το δρομολόγιο του τρένου περνά από περιοχή δύσβατη και τελείως ακάλυπτη.
·         Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον σταθμό του Αιτωλικού σταθμεύουν μεγάλες δυνάμεις Γερμανών, μια πυροβολαρχία σταθμεύει στο λιμάνι του Μεσολογγίου με επάκτια πυροβόλα, μια ακόμα στην περιοχή Ταμπουράκι και στους στρατώνες του Αγίου Αθανασίου υπάρχει μια ομάδα μηχανοκίνητων, ένας σχηματισμός με άλογα Ιταλών και ένα τάγμα μουσουλμάνων φασιστών από το Τουρκμενιστάν.

Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρονται άρτια στην διοίκηση του 2/36 και σε μερικές ημέρες καταστρώνεται ένα πλήρες και αναλυτικότατο σχέδιο επίθεσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει κατόπιν εντολής τα παρακάτω:

·         Απόλυτη μυστικότητα από τους αντάρτες λόγω εντοπιότητας τους.
·         Κυκλοφορία προκηρύξεων για να ενημερωθεί ο απλός κόσμο και να μην ταξιδεύει με το τρένο.
·         Ανατίναξη τις γραμμής στην γέφυρα Φοινικιάς σε απόσταση περίπου 1000 μέτρων από τον σταθμό.
·         Ναρκοθέτηση του δρόμου Αιτωλικού-Φοινικιάς και τοποθέτηση πλαγιοφυλακής που θα δράση άμεσα ενάντια σε οποιαδήποτε δύναμη οι εχθροί αντιπαραβάλλουν.
·         Η κεντρική δύναμη του ΕΛΑΣ να χτυπήσει με κατεύθυνση τον Βορρά οπότε να αποκοπεί τυχόν αντίσταση Γερμανών από το τρένο.
·         Ολόκληρη η επιχείρηση μαζί με την λαφυραγώγηση να μην ξεπεράσει τα 15 λεπτά
Το σχέδιο επίθεσης περιλάμβανε και ειδική ρύθμιση του προβλήματος της κλούβας όπως θα δούμε παρακάτω και εστάλη στην διοίκηση του 36ου Συντάγματος μαζί με αναφορά για τα υλικά και τα εφόδια που θα χρειαστούν. Σε 3 ημέρες η έγκριση φθάνει στο 2/36 με τα παρακάτω σχόλια: « Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος σας, το παλιόσκυλο το κοιτάνε όταν το κυνηγούν όχι όταν κυνηγάει».


Έτσι στις 21/06 το βράδυ το πρώτο τάγμα του 2/36 ετοιμάζεται για την επίθεση, οι ΕΠΟΝίτες αντικαθίστανται με παλαίμαχους του αλβανικού και σύντομα στην έδρα του τάγματος φθάνει ο καπετάν Λευτέρης του 36ου με δύο μουλάρια εκρηκτικά και χειροβομβίδες και τους Άγγλους σαμποτέρ Τόμσον και Έβερτ. «Δώρο» για την επιχείρηση από το 36ο Σύνταγμα είναι και ένα βαρύ μυδράλιο με χειριστή έναν αντάρτη του 36ου. Όλοι μαζί ξεκινούν και με την άφιξη τους στον σταθμό του Αιτωλικού εκκενώνουν τον χώρο από περαστικούς και χωριάτες. Κρατιούνται μόνο ο κλειδούχος Μανώλης Σαββόπουλος και ο σταθμάρχης Βασίλης Αρτίκος που επιθυμούν να βοηθήσουν την επιχείρηση.
Οι Άγγλοι τοποθετούν τα εκρηκτικά και συμφωνούν να τα πυροδοτήσουν μόνο μόλις περάσει η κλούβα. Ο ομαδάρχης Μανώλης Λεμονής και ο Μιχάλης Γιαννάτος τοποθετούνται με την ομάδα τους μέσα στο καφενείο του Σίμου που ήταν κοντά στην γωνία του δημόσιου δρόμου Αγρινίου-Αιτωλικού. Ο δεκανέας Σπύρος Κλαμπανιστής τοποθετείται στα ημιτελή κτίσματα κοντά στην γραμμή ενώ ο Γιάννης Συμηρής τοποθετέιται βόρεια του σημείου που θα εκτροχιάζονταν ο συρμός. Η υπόλοιπη δύναμη τοποθετείται σε 30-40 μέτρα από την γραμμή. Στο μεταξύ η ομάδα καταστροφών του Ζώη Καραμανόπουλου φεύγει για την ανατίναξη στην γέφυρα της Φοινικιάς που θα λειτουργήσει σαν αντιπερισπασμός. Το μυδράλιο παίρνει και αυτό την θέση του κοντά στην γραμμή.

Μετά από λίγες ώρες η αμαξοστοιχία φθάνει. Αποτελείται από την κλούβα, το βαγόνι με την φρουρά της χωροφυλακής, την μηχανή, ένα επιβατικό βαγόνι γεμάτο Γερμανούς, ένα ακόμα επιβατικό βαγόνι και δύο εμπορικά. Το τελευταίο βαγόνι είναι και αυτό γεμάτο σακιά και φέρει ένα μυδράλιο. Το τρένο σφυρίζει και κόβει ταχύτητα μην έχοντας καταλάβει την ενέδρα. Η κλούβα περνά πρώτη τα εκρηκτικά και αμέσως μετά μια έκρηξη ταράζει την νύχτα. Το τρένο τινάζεται σαν φίδι και εκτροχιάζεται στον Βορρά. Οι αντάρτες εφορμούν ενώ η ομάδα του Λεμονή και του Γιαννάτου επιχειρεί να αδειάσει με κόφτες την κλούβα. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου οι αντάρτες έχουν πάρει θέσεις πάνω και μέσα στο πεσμένο τρένο ενώ όσοι Γερμανοί γλίτωσαν της έκρηξης ταμπουρώνονται στο ανάχωμα που έχει δημιουργηθεί. Η θέση του είναι δεινή καθώς το μυδράλιο τους θερίζει. Ο αυστριακός διοικητής τους επιχειρεί να ανέβει σε μια διπλανή δεξαμενή για να εποπτεύσει καλύτερα την κατάσταση, μια ριπή αυτόματου του αποκόπτει το χέρι και εκείνος γκρεμίζεται σπάζοντας τα πόδια του. Σε λίγα λεπτά η μάχη έχει τελειώσει όχι όμως χωρίς απώλειες.

Η επιχείρηση διήρκησε μόλις 14 λεπτά και αμέσως μετά οι αντάρτες αποτραβήχτηκαν ξανά στις βάσεις τους. Οι Γερμανοί έκαναν καιρό να αποκαταστήσουν την βλάβη του δικτύου και επειδή πίστεψαν ότι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν τεράστιες απέφυγαν και τα αντίποινα.

Απώλειες Γερμανών

·         30 Γερμανοί οπλίτες
·         1 Γερμανός αξιωματικός
·         3 Γερμανοί αιχμάλωτοι

Απώλειες ΕΛΑΣ

·         Νίκος Έξαρχος
·         Μανώλης Λεμονής
·         Σταύρος Ζενεμπής
·         Γιάννης Συμηρής
·         Μάρκος Μάρκου
·         Βασίλης Κρανιώτης
·         Άγγελος Δαραμούσκας
·         Ο Ιταλός οπλοπολυβολητής Βιτόριο (Αντιφασίστας)

Πολίτες

·         Γεράσιμος Μαδούρος, ιερέας
·         Γιώργος Σκούφης , σιδηροδρομικός
·         Θεοφάνης Δημάρας, τριατατικός
·         Γιώργος Καρφίτσας, αγρότης
·         Αρσινόη Λύρα, οικοκυρά


Λάφυρα

·         20 μάουζερ αυτόματα
·         6 αυτόματα τόμσον
·         Ένα μυδράλιο με πολλά πυρομαχικά
·         6 πιστόλια παραμπέλ
·         Μια βαλίτσα με χειρουργικά εργαλεία και φαρμακευτικό υλικό





12 σχόλια:

  1. Ax αυτές οι απώλειες των Γερμανών, σε αυτό μπορεί κανείς να γράψει πράγματα για γέλια και για κλάματα.... τραγελαφικές "ιστορικές" παρουσιάσεις με θύματα τους γερμανούς έχουν έρθει στην επιφάνεια.

    Τέλος πάντων 65 χρόνια μετά το τέλος το ΙΙ ΠΠ ας προσέχουμε διότι, οι "ιστορικοί" της αντίστασης είχαν το ελαφρυντικό της έξαψης των χρόνων που ζούσαν.

    Δεν θέλω να πω τίποτα το συγκεκριμένο για τους νεκρούς που παρουσιάζεις εδώ, αλλά έχω δει κάποια πράγματα άστα να πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νεκροί εδώ πάντως προέρχονται κατά 90% από την έκρηξη του τρένου δεδομένου ότι τα εκρηκτικά σκάσαν όταν το βαγόνι με την γερμανική φρουρά πέρναγε από πάνω τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κάνω και μια ερώτηση:

    Αναφέρεις λάφυρα

    6 αυτόματα τόμσον


    Το THOMPSON είναι ΓΕΡΜΑΝΙΚΌ όπλο; (διότι έχω την εντύπωση ότι είναι Αγγλικό ή Αμερικάνικο).

    Ένα μικρό ψάξιμο μου έδωσε κατασκευαστή την εταιρεία : AUTO ORDANCE/SAVAGE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Well said...

    Όντως το τομσον ΔΕΝ είναι γερμανικό όπλο και είναι αμερικάνικο, πάντως η πηγές μου , δύο στον αριθμό, συμφωνουν για τα όπλα. Ίσως τα κουβάλαγαν μαζί τους οι Γερμανοί ή κάποιοι συνεργάτες τους ως οπλισμό, ίσως η αναφορές του ΕΛΑΣ στο 36ο Σύνταγμα να ήταν λανθασμένες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ μου Oberon, αυτό το πρόβλημα των ΕΛΑΣιτών ιστορικών που σερβίρανε ότι σαβούρα τους ερχόταν στο μυαλό, στο μη σκεπτόμενο κοινό τους, έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό, υπάρχουν πράγματα που γράψανε με απίστευτη ελαφρότητα που βγάζουν μάτι.

    Να είσαι καλά.

    αίολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σου βάλω ποιές ήταν οι απώλειες των γερμανών στην Ελλάδα:


    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΑΡ. 27 610

    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
    ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ (WEHRMACTH)
    ΕΙCΗΒDAMN 167, D-1ΟΟΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 51

    Προς τον

    Για πληροφ.: Τμήμα ΙV/RΙ/ΒV-11 Ημ/νία; 26.2.1985

    Αξιότιμε κ.
    Επί της από" 27.11.1984 ερώτησης σας (ενδιάμεση επιστολή σας από 10.1.85), σας πληροφορούμε, ότι σχετικά με την επιθυμία σας να μάθετε τον αριθμό των πεσόντων γερμανών στρατιωτών, μπορούμε να σας βοηθήσουμε μόνον βασει των δηλώσεων ταφέντων, που έχουμε στο άρχειο μας.
    Οι αριθμοί ωστόσο αυτοί δεν μπορούν επ' ουδενί λόγω να ε ίναι δεσμευτικοί, διότι
    α) Στρατιώτες, δηλωθέντες σαν αγνοούμενοι, οι
    οποίοι δεν εχουν ακόμα επιστρέψει στην πατρίδα
    " τους και οι οποίοι πιθανότατα έχουν πεθάνει,
    δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους αριθμούς
    αριθμους που ακολουθούν"
    β) Στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην Ελλάδα,
    υπέκυψαν στα τραύματα τους και σε τόπους εκτός της
    της επικράτειας της Ελλάδας
    γ) Αγνωστοι στρατιώτες, δηλ. νεκροί που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρισθούν, δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν» γιατί δεν έχει δηλωθεί η αιτία του θανάτου τους
    δ) Και τέλος οι δηλώσεις των ταφέντων που έχουμε, δεν είναι πιθανότατα πλήρεις.
    Μπορούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους αριθμούς των ονο­μαστικά γνωστών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν τάφεί στα νεκροταφεία πεσόντων στρατιωτών του Διονυσου-Ραπεντόζα και Μάλεμε.
    Οι πεσόντες στην Ελλάδα το 1941 αναφέρονται στο Χρονικό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου",που εκδόθηκε από την ομάδα πολεμικών ερευνών το έτος 1966, στον Εκδοτικό Οίκο της Φραγκφούρτης BERNARD &GRAEFE ως εξής: 2.559 νεκροί, 5.820 τραυματίες και 3.169 αγνοούμενοι κατά την "Βαλκανική" - Εκστρατεία". Ωστόσο στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 4.000 νεκροί και αγνοούμενος κατα την "Επιχείρηση Κρήτη".
    Μετά από επανεξέταση του αρχείου μας για τους ταφέντες στα δύο προαναφερθέντα νεκροταφεία, προέκυψαν οι ακόλουθοι αριθμοί:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1) Στρατιώτες, οι οποίοι έπεσαν στην μάχη,
    μεταξύ αυτών και εκείνοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες και αεροπορικές επι χειρήσεις και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες, οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματα τους.................13.337

    2) Στρατιώτες, οι οποίοι τραυματίσθηκαν θανάσιμα κατά την άσκηση των στρατιω­τικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδα­φος........................................ 1.094

    3) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, προσβληθέντες από μαλάρια, τύφο και, άλλες ασθένειες............ 721

    4) Στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μά­χες με αντάρτες. Δεδομένου ότι δεν αναφέρεται σε ολες τις δηλώσεις των ταφέντων το είδος της μάχης, θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, ενώ ο υπό 1) αναφερόμενος μικρότερος.................... 376


    5) Στρατιώτες, οι οποίοι αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους.......................... 237

    6) Στρατιώτες, οι οποίοι δικάστηκαν από στρα­τιωτικά δικαστήρια για διάφορα εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.. 139

    7) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σαν αιχμά­λωτοι πολέμου, μετά την Συνθηκολόγηση...... 121


    Η εξεύρεση των γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις αντάρτικες οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ είναι αδύνατη, γιατί λείπουν οι σχετικές -καταχωρήσεις.

    Συμφωνα με το τηρούμενο άρχε ίο μας, το έτος 1941 στην Ελλάδα επεσαν στην μάχη ή υπέκυψαν στα τραΰματά τους τους 1040, τραυματίσθηκαν θανάσιμα 146 και πέθαναν απο διάφορες ασθενειες 111 γερμανοί στρατιώτες.

    Οσον αφορά την "Επιχείρηση Κρήτη", μπορέσαμε να
    εξακριβώσουμε 3.183 πεσόντες στην μάχη, 31 πληγωθέντες θανάσιμα και 12 θανόντες από ασθένειες, τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε άλλη μιά φορά, οτι οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι δεσμευτικοι παρά μόνον ενδεικτικοί, αναφορικά με την κατά προσέγγιση σχέση μεταξυ των κατ Ιδίαν κατηγηριών των παραπάνω νεκρών»

    Ελπίζουμε ότι σας παρείχαμε χρήσιμες πληροφορίες και διατελούμε
    Μετά τιμής Μ.Ε.
    0 Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (Υπογραφή)

    Αθήνα, 20.3.85
    Πιστή μετάφραση από το γερμανικό πρωτ/πο
    Η μεταφραστρια
    Κ Πετροβα


    αίολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σου δώσω όμως ένα παράδειγμα για να καταλάβεις τι μπαρούφες γράφτηκαν :

    ΜΑΧΗ ΑΜΑΡΙΟΥ

    Ο Ριζοσπάστη του 1945 με το χρονικό της μάχης δίνει :

    Νεκροί Γερμανοί: 180

    Αιχμάλωτοι Γερμανοί: 25

    Τραυματίες Γερμανοί: 200+


    Αν διαβάσουμε το χρονικό :


    http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.landofheroes.org/amario1.png&imgrefurl=http://melostisneos.wordpress.com/2011/02/21/%25CF%2584%25CE%25B1-%25CF%2580%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25BC%25CF%258D%25CE%25B8%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25B7%25CF%2582-%25CE%25BC%25CE%25AC%25CF%2587%25CE%25B7%25CF%2582-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25AF%25CE%25BF%25CF%2585-1944/&usg=__D3xk8ON9zTbsM_jtqTlKccZFVGQ=&h=1794&w=620&sz=1010&hl=el&start=0&sig2=ZsEebCZHirbdopPxRHL0HA&zoom=1&tbnid=YSFh6ggLWMVRBM:&tbnh=142&tbnw=49&ei=cgWPTYH9I4ag8QOW-tGgDw&prev=/images%3Fq%3D%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A7%25CE%2597%2B%25CE%2591%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%26hl%3Del%26sa%3DG%26biw%3D1008%26bih%3D706%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1&itbs=1&iact=hc&vpx=119&vpy=21&dur=889&hovh=382&hovw=132&tx=89&ty=181&oei=cgWPTYH9I4ag8QOW-tGgDw&page=1&ndsp=24&ved=1t:429,r:0,s:0


    Οι γερμανοί κίνησαν μια φάλαγγα 6 οχήματων, δηλαδή οι γερμανοί έβαλαν 405 στρατιώτες τους σε 6 οχήματα!!!!!!!!! Περί τέτοιων καταπληκτικών πραγμάτων μιλάμε, μπορώ αν ενδιαφέρεσαι να σου ρίζω καμιά ντουζίνα τέτοις σάχλες.

    αιολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944.


    Ο ΕΛΑΣ ΦΟΝΕΥΕΙ 280!!! ΧΩΡΙΣ να υπολογήσουμε εκείνους που κάηκαν στα ανατιναχθέντα και αποτεφρωθέντα αυτοκίνητα!!!Αιχμάλωτοι Γερμανοί και Ιταλοί 60 κτλ κτλ

    Άλλη έκθεση αγωνιστού αναφέρει:

    "Καταμετρήσαμε 500 Νεκρούς Γερμανούς".


    Στο βιβλίο οργανώσεως Εθικής Αντίστασης και του Χονδροματίδη . Η Οργάνωση έλεγε ότι οι νεκροί ήταν 550.




    Ας δούμε τι έγραψαν οι Γερμανοί:

    "Στις 15 Ιουλίου διενεργήθηκε επίθεση εναντίον μας στην Αφιλοχία από ισχυρή αντάρτικη μονάδα. Μετα πολύωρη μάχη απεχώρησαν ".


    Τώρα τι λένε οι "άλλοι"

    Μέσα στην Πόλη ήταν 6 Γερμανοι και 5-6 χωροφύλακες.

    Οι Ελασιτες Παρέκαμψαν ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΤΩΝ Γερμανών που ήταν δίπλα στην Χωροφυλακή και σκότωσαν δια μαχαίρας τους χωροφύλακες.
    Μάλιστα στην έγκυο γυναίκα του χωροφύλακος Μακρυμανωλάκη έβγαλαν ..... με ξιφολόγχη το έμβρυο .... (πολλές αποτρόπαιες εμφυλιακές λεπτομέρειες).

    Την μάχη αυτή κατεδίκασε ως ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ενέργεια το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και η Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
    Για την ίδια μάχη υπήρξε διαμάχη από των εφημεριδων του ΕΛΑΣΙΤΗ τοτε Βούλτεψη και του Θέμη Μαρίνου καθώς και άλλων και του γιού ενός δολοφονηθέντος χωροφύλακος του Γκότση.


    ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΕΛΕΓΞΕΙ, ΕΒΑΛΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γενικά ως προς την ανακρίβεια των νεκρών θα συμφωνήσω πάντως από το βιβλίο του Φλάισερ οι γερμανικές απώλειες που φθάνουν περί τους 17000 καταγράφονται ως σημαντικά υψηλές δεδομένου του ότι προέρχονται από συγκρούσεις με αντάρτικες ομαδες. Πρέπει αναμφίβολα να σημειώσουμε ότι η αντάρτικη εθνική αντίσταση υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη του δευτέρου παγκοσμίου από πλευράς φθορών στον κατακτητή, με πρώτη αυτή του Τίτο.


    Σχετικά με την μάχη της Αμφιλοχίας έχω εξετάσει, μιας που κατάγομαι και από εκεί, πραγματικά άπειρες πηγές. Στην πόλη στάθμευαν 120-150 Γερμανοί ως φρουρά και το βράδυ της μάχης σε αυτήν είχαν καταφθάσει άλλοι τόσοι με αυτοκίνητα. Οι Γερμανοί αυτοί είχαν σταματήσει για να περάσουν την νύχτα καθώς πήγαιναν για Γιάννενα. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι η μάχη της Αμφιλοχίας ήταν η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση του ΕΛΑΣ και χαρακτηρίστηκε από τους Άγγλους ως εγκληματική ενέργεια γιατί οι ίδιοι οι Άγγλοι δεν ήθελαν ο ΕΛΑΣ να έχει την πρωτοβουλία της δράσης σε αστικά κέντρα. Η μάχη αυτή απέδειξε στον ίδιο τον ΕΛΑΣ ότι ήταν ικανός να διενεργεί τέτοιες μάχες με απόλυτη επιτυχία και ότι οι Άγγλοι εσκεμένα τον κράταγαν πίσω από τέτοιες ενέργειες.


    Για τον γιό του Γκότση και τις εκγληματικές ενέργειες του ΕΛΑΣ ότι έχω να πω το γράφω στο ανάλογο άρθρο. Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία σε πολλά θέματα από πολλούς αγωνιστές του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ αλλά κατά την γνλωμη μου οι μαρτυρίες τους είναι σημαντικότατες και μπορούν έυκολα να ελεγχθούν από ένα έμπειρο μάτι. Άλλωστε για σκέψου πχ να πολέμαγες μαζί με τον Καραισκάκη, πόσους Τούρκους θα έλεγες ίσως κα εσύ ότι σκότωσες στο Ναύπλιο και την Αράχοβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Oberon
    κάνεις θαυμάσια δουλεία το μόνο λάθος που εγώ βρήκα
    είναι ότι ο Βασίλης Αρτίκος ήταν κλειδούχος όχι σταθμάρχης
    πίστεψε το για τη είναι παππούς μου

    μετά τιμής
    βασιλης Αρτίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εζησα την ανατιναξη του τρενου οταν ημουνα 9 ετων, τωρα ειμαι 85 (2021) και τη ζωγράφισα. Ανατιναξη τρενου στο Αιτωλικο στις 22 Ιουνιου 1944 - Ζωγραφικη Σπυρος Π. Μαυρικης 2020 (Απο αφηγηση Νικου Κουστα) δειτε το Facebook μου
    https://www.facebook.com/photo?fbid=108894938048243&set=a.108894724714931

    ΑπάντησηΔιαγραφή