Για τον Παντελή Ιωαννίδη ελάχιστα μας είναι γνωστά πέραν του ότι ήταν μέλος του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ Αθήνας και του ΚΚΕ. Υπήρξε στέλεχος φλογερό και γνώρισε βασανιστήρια, εξορίες και φυλακές. Στην Αθήνα της Κατοχής έμεινε γνωστός για την εφευρετικότητα του, την εξυπνάδα του και την ικανότητά του να ξεφεύγει από τους χωροφύλακες, την Γκεστάπο και του ταγματασφαλίτες που ήταν διαρκώς στο κατόπι του.
Το 1943 η δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν γεγονός. Εκατοντάδες στρατολογικά γραφεία ανά την Ελλάδα με την υποστήριξη των Γερμανών και της Γκεστάπο επιχειρούσαν να στρατολογήσουν κόσμο στο πλευρό τόσο του Άξονα όσο και της κυβερνήσεως Ράλλη.
Ο Παντελής Ιωαννίδης περπάταγε ένα απόγευμα του καλοκαιριού στην πλατεία Συντάγματος. Ψηλός και λιγνός όπως κάποιο θα τον θυμούνται στα γραφεία του Περισσού. Εκεί το βλέμμα του πέφτει στο στρατολογικό γραφείο που είχε στηθεί στο παλιό ταχυδρομείο. Οι Γερμανοί και οι Ράλληδες είχαν αναρτήσει ένα τεράστιο τελάρο με μια ζωγραφιά. Η εικόνα έδειχνε έναν αγριάνθρωπο με στρατιωτική στολή, γένια και κοφτερά δόντια που στάζανε αίμα να κραδαίνει μια γιαταγάνα. Στο μπερέ του ο αγριάνθρωπος έφερε ένα στρογγυλό σφυροδρέπανο και από κάτω του ήταν γραμμένη με μεγάλα γράμματα η λέξη: "ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΣ". Ο Παντελής το είδε και σκύλιασε. Έφερε λίγη ώρα βόλτα την πλατεία σκεπτόμενος και αργότερα εξαφανίστηκε στα στενά.
Την επόμενη ο Παντελής ανεβαίνει στα σκαλιά του γραφείου να κόψει κίνηση. Επαναλαμβάνει την βόλτα του αυτή και αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τελικά παρατηρεί ότι πέρα από μια΄εξωτερική σκοπιά κανείς δεν μένει μέσα στα γραφεία. Την επόμενη το απόγευμα γυρνάει με ένα ρολό τυληγμένο παραμάσχαλα και ανεβαίνει ξανά στο γραφείο. Εκεί ξεγλιστρά και χώνεται σε μια παράμερη αποθηκούλα του κτιρίου. Το βράδυ ο Παντελής θα βάλει το σχεδιό του σε δράση. Θα ξεδιπλώσει το ρολό που είναι μια καλοζωγραφισμένη κυκλική σβάστικα περίπου στις διαστάσεις του σφυροδρέπανου στο μπερέ της ζωγραφιάς και με λίγη κόλλα θα την κολλήσει στην θέση του σφυροδρέπανου. Το πρωί με τους πρώτους επισκέπτες του γραφείου, ο Παντελής θα γίνει καπνός.
Όλη την ημέρα οι ταγματασφαλίτες χαίρονταν με τον κόσμο που είχε μαζευτεί έξω από το στρατολογικό γραφείο και έδειχνε γελώντας την ζωγραφιά. Μέχρι αργά το απόγευμα κανείς δεν είχε καταλάβει την αλλαγή. Τελικά, η πόρτα του γραφείου θα χτυπήσει. Είναι ένας αξιωματικός της Γκεστάπο έξαλλος. Βρίζει, φωνάζει και μοιράζει χαστούκια. Θα ακολουθήσουν εβδομάδες ανακρίσεων χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Παντελής μετά την μάχη του Μακρυγιάννη κλείστηκε στην φυλακή ως κομμουνιστικό στοιχείο λίαν επικίνδυνο. Η μεταπολίτευση τον βρήκε ξανά στα παλιά του λημέρια, τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.
Σκίτσο του Στάθη για τον Παντελή Ιωαννίδη |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου