"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΟ (Πανελλήνια Απελευθερωτική Οργάνωση)

Μετά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε ο ΕΛΑΣ στην Βόρεια Μακεδονία κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων την άνοιξη του 1944, στην περιοχή κάνει την εμφάνισή της και μια δοσιλογική οργάνωση, γνωστή ήδη από το 1942,  με το όνομα ΠΑΟ (Πανελλήνια Άπελευθερωτική Οργάνωση). Οι ανταρτομάδες της ΠΑΟ δεν υποκινούνταν ασφαλώς από φιλοπατριωτικά αισθήματα, υποβοηθούσαν την Γκεστάπο και τις δυνάμεις των κατακτητών στην περιοχή. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε συνοπτικά την δράση της φασιστικής ΠΑΟ μέσα από πηγές του περιοδικού Εθνική Αντίσταση αλλά και μαρτυρίες του Προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αργυρούπολης Ιορδάνη Μασμανίδη.


Οι ομάδες της ΠΑΟ έκαναν την εμφάνισή τους τον Μάρτη του 1944. Αρχικά χωρισμένοι σε μικρά τμήματα εμφανίζονταν στα χωριά και έκαναν πλιάτσικο. Στο χωριό Κρούσια μάζεψαν όλα τα υπάρχοντα από τους φτωχούς κατοίκους και κυνήγησαν ανηλεώς τις τουρκόφωνες οικογένειες. Οι ΠΑΟτζήδες έπιασαν τον Παύλο Τσαλουχίδη και τον βασάνισαν για να τους πει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ. Αυτός άρχισε να μαρτυράει μερικά ονόματα μέχρι που εμφανίστηκε ο κουμπάρος του και είπε στους ΠΑΟτζήδες ότι αυτός είναι τρελός και δεν ξέρει τι λέει. Έτσι γλίτωσε και ο ίδιος και τα στελέχη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στην περιοχή γνωστός αρχηγός της ΠΑΟ ήταν ο Κώστας Παπαδόπουλος που έμπαινε με το έτσι θέλω σε σπίτια χωρικών και αφού τους ξυλοκοπούσε ρώταγε να μάθει πληροφορίες για τον ΕΛΑΣ. Ο Παπαδόπουλος σε ένα περιστατικό συνέλαβε τον αριστερό αγρότη Λαμπριανίδη Κώστα. Οι ΠΑΟτζήδες τον βασάνισαν φρικτά και αφού του έκοψαν τα αυτιά και την μύτη τον λιάνισαν και τον πέταξαν σε παρακείμενο ρέμα. Μετά το περιστατικό κατευθύνθηκαν στο χωριό Ροδάνα και το λεηλάτησαν. Παράλληλα, άλλες ομάδες τις ΠΑΟ έκαιγαν και λεηλατούσαν το χωριό Κεντρικό. Εκεί οι ΠΑΟτζήδες μάζεψαν τις γυναίκες του χωριού και αφού τις βίασαν και τις έδειραν τις κούρεψαν γιατί όπως είπαν ήταν όλες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Φυσικά, αργότερα οι δυνάμεις των Γερμανών απαίτησαν μεγαλύτερη δράση ενάντια στον ΕΛΑΣ. Έτσι η ΠΑΟ οργανώθηκε καλύτερα. Σε πολλά χωριά του Κιλκίς δημιούργησαν τα λεγόμενα φρουραρχεία και όπλιζαν χωρικούς με το ζόρι. Έδρα της ΠΑΟ ορίστηκε το Κιλκίς και αρχηγός της ο Κώστας Παπαδόπουλος. Ανοιχτά, πια οι ΠΑΟτζήδες οπλίζονταν από τον γερμανικό στρατό και τους Βούλγαρους. Με τις επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού και των Βούλγαρων, οι αντάρτες της ΠΑΟ βγαίνουν και αυτές στο πλευρό τους και ενάντια στους αντάρτες. Λεηλατόνται πολλά χωριά όπως οι Μουριές και το Βαθύ. Επίσης η ΠΑΟ διενεργεί συλλήψεις και εκτελεί πολλά στελέχη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Σε χωριά όπως το Κεντρικό δολοφονούνται μέχρι και γυναίκες. Τα χωριά παίρνουν φωτιά και οπλίζονται στο πλευρό του ΕΛΑΣ. Τα μόνα χωριά που δεν σηκώνουν τουφέκι ενάντια στην ΠΑΟ και τους Ναζί είναι οι Πετράδες και η Γαύρα. Τα χωριά αυτά βέβαια είχαν κοντά τους ισχυρό φρουραρχείο με φρούραρχο τον φρικτό Σάββα που σκότωνε και έκαιγε ανηλεώς.


Στο χωριό Μονολίθι ο φρούραρχος Στάθης συλλαμβάνει τον εφεδροελασίτη Σάββα Μασμανίδη και τον βασανίζουν μέχρι να υποδείξει μερικά παλιά κρησφύγετα με μερικά σπασμένα όπλα. Στα Κρούσια οι ΠΑΟτζήδες με τους Γερμανούς ορίζουν μια τριμελή επιτροπή που όποτε χρειάζονται τρόφιμα τους τα μαζεύει σε βάρος των ντόπιων χωρικών που πεινούν. Την Μεγάλη Πέμπτη του Πάσχα οι ΠΑΟτζήδες επιδράμουν στο χωριό Αντιγόνια και πλιατσικολογούν. Στα χωράφια γύρω από το χωριό συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές Γρηγόρη και Κυριάκο Μασμανίδη και τους δολοφονούν άγρια. Από τότε και μετά οι ΠΑΟτζήδες κατεβαίνουν κάθε Κυριακή στο χωριό και μαζεύουν με το έτσι θέλω τον κόπο όλης τους βδομάδας από τα χωράφια. Το ίδιο γίνεται και στα χωριά Κεντρικό και Μαυροπλαγιά.

Στο χωριό Κεντρικό τον δεκαπενταύγουστο του χωρίο γιόρταζε στην εκκλησία της Παναγίας. Κατά την λειτουργία, έφθασαν και οι ΠΑΟτζήδες και άρχισαν να πυροβολούν και να σπρώχνουν τον κόσμο. Αργότερα τον μάζεψαν στην πλατεία και εκεί έκανε την εμφάνισή του ο Παπαδόπουλος και μερικοί Γερμανοί επιτελείς. Εκεί ο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε "Μόλις διαλύσαμε με τους Γερμανούς το 131 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Μόλις διαλύσουμε και τα άλλα τους τμήματα οι Γερμανοί θα μας αφήσουν μόνους μας να κυβερνάμε εδώ.

Στα τέλη Ιούνη του 1944, στο πλευρό του ΕΛΑΣ έσπευσαν και μερικοί Σέρβοι παρτιζάνοι του Τίτο που πολέμαγαν στα σύνορα με την Βουλγαρία. Οι ΠΑΟτζήδες νόμιζαν πως ήταν Βούλγαροι και όταν τους είδαν στα υψώματα της Μαυροπλαγιάς έσπευσαν να χαιρετίσουν. Οι Σέρβοι τους άφησαν να πάνε κοντά και μετά τους θέρισαν με τα όπλα τους.  Αργότερα στο χωριό Χέρσο μαζεύτηκαν ισχυρές δυνάμεις της ΠΑΟ με αρχηγό κάποιον Γεοργαντά. Είχαν μαζευτεί για να χτυπήσουν τους ΕΛΑΣίτες και τους παρτιζάνους. Σε σύγκρουση που έγινε με τον ΕΛΑΣ στην Μαυροπλαγιά, οι ΠΑΟτζήδες ηττήθηκαν κατά κράτος και υποχώρησαν άτακτα. Την επόμενη οι ΕΛΑΣίτες και οι Σέρβοι μπήκαν στο χωριό Κεντρικό. Το βράδυ πιάσαν τα υψώματα. Ο κόσμος του φίλαγε και τους χαιρετούσε καθώς πέρναγαν. Το πρωί της επόμενης κινήθηκαν οι Γερμανοί για να χτυπήσουν το Κεντρικό. Το ίδιο απόγευμα έφθασε και το 13ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στην περιοχή. Οι Γερμανοί καλούν σε βοήθειά τους και τους Βούλγαρους και ξεκινά μια αιματηρή μάχη στα χωριά Κεντρικό και Μουριές. Οι Γερμανοί, οι ΠΑΟτζήδες και οι Βούλγαροι θερίζονται παντού. Μάχες δίνονται και στα χωριά Βάθη, Θεοδωρέικα και στα Κρούσια. Παντού η ίδια κατάσταση: Νίκη για τον ΕΛΑΣ.  Το 13ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ χτυπιέται παντού. Δίνει μάχες στα χωριά Ευκαρπία, Τέρπυλο, Ανάβρυτο και στην Νέα Σάντα. Οι Γερμανοί αποδεκατίζονται στο χωριό Άγιο Παντελεήμονα.


Με την υποχώρηση των Γερμανών τον Νοέμβρη του 1944, πολλοί ΠΑΟτζήδες ακολουθούν τα στρατεύματα των Ναζί πίσω στην Γερμανία. Αρκετοί ΠΑΟτζήδες μαζεύτηκαν και στην Κατερίνη για να παραδοθούν στους Άγγλους. Στις 4 Νοέμβρη ο ΕΛΑΣ κυκλώνει το Κιλκίς. Ζητάνε από τους ΠΑΟτζήδες να παραδοθούν. Εκείνοι επιτίθενται μαζικά και καταφέρνουν να σπάσουν τον κλοιό των ανταρτών και να διαφύγουν προς τα έξω. 'Ομως ο ΕΛΑΣ έχει μαζί του και ιππικό από την Λάρισα. Δεν γλιτώνει ούτε ένας ΠΑΟτζης. Στην μέσα πόλη του Κιλκίς, οι ΠΑΟτζήδες έχουν οχυρωθεί στο ύψωμα Άγιος Γεώργιος. Ο ΕΛΑΣ το εκπορθεί με το πυροβολικό του. Χάνονται πολλά παλικάρια του ΕΛΑΣ. Οι κάτοικοι του Κιλκίς πανηγυρίζουν την απελευθέρωση.


Στη περιοχή της Δράμας το 13ο Σύνταγμα χτυπιέται με ΠΑΟτζήδες και Βουλγαρους με αρχηγό τον Αντόν Τσαούς Φωστερίδη. Ο ΕΛΑΣ τους διαλύει και επιστρέφει στο Κιλκίς. Οι κάτοικοι ραίνουν τους αντάρτες με λουλούδια. Αργότερα το ΕΑΜ οργανώνει λαικά δικαστήρια στο Κιλκίς. Εκτελούνται μερικοί συνεργάτες και αρκετοί ΠΑΟτζήδες. Στο δικαστήριο παραδίνεται και ο υπαρχηγός της ΠΑΟ Αγάπιος Μαυροπλαγιάς. Στην δίκη του παρευρίσκεται η μάνα δύο ΕΑΜιτών που ο Μαυροπλαγιάς πέταξε από το παράθυρο του σπιτιού τους μετά από φρικτά βασανιστήρια. Ο Μαυροπλαγιά θα εκτελεστεί όμως το πλήθος δεν θα επιτρέψει να ταφεί σε νεκροταφείο της πόλης. Τελικά το σώμα θα ταφεί από τους Άγγλους στο στρατόπεδό τους. Εν το μεταξί στην Κατερίνη βρίσκεται κρυφά και ο αρχηγός της ΠΑΟ Παπαδόπουλος που περιμένει να παραδοθεί στους Άγγλους.


Η φρικτή ΠΑΟ θα ξαναπιάσει "δουλειά" το 1945 στο πλευρό των μοναρχοφασιστών και του παρακράτους. Όσα μέλη της είχαν απομείνει μαζεύτηκαν το 1945 στο Κιλκίς και έστησαν μπλόκο έξω από την πόλη. Έπιαναν τους αριστερούς και τους αντιστασιακούς και του βασάνιζαν φρικτά. Πολλοί εκτελέστηκαν ή πεθαναν από το ξύλο. Το ίδιο γίνεται με την ευλογία του αστικού κράτους και σε πολλά χωριά του Κιλκίς όπως η Ευκαρπία. Το όργιο συνεχίζεται μέχρι το 1946. Τραμπούκοι της ΠΑΟ και των άλλων οργανώσεων του δοσιλογισμού βασανίζουν, εκτελούν και καταστρέφουν σε όλο το Κιλκίς. Τον Μάη του 46 δολοφονούν τον Βασίλη Τσιμαλίδη στο χωράφι του. Κρεμούν το κεφ΄λαι του σε δέντρο. Σύντομα στο Μπέλες θα δημιουργηθεί το αρχηγείο του ΔΣΕ. Πολλά καθάρματα της ΠΑΟ θα βρούν την Δαμόκλειο σπάθη από τους αντάρτες, ακόμα περισσότερα όμως θα διαφύγουν και θα "κοσμήσουν" αργότερα τις τάξεις της χωροφυλακής και του ΕΣ...



Αντόν Τσαούς Φωστερίδης, ακροδεξιός συνεργάτης των Γερμανών που έδρασε και με την ΠΑΟ Στον μεφύλιο έλαβε στρατιωτικό βαθμό από τον ΕΣ



ΠΑΟτζής με περιβραχιόνιο που φέρει σβάστικα και ελληνική σημαία

22 σχόλια:

  1. Tosa polla koula den exo diavasei pouthena gia tin PAO. Autos pou egrapse to arthro einai toylaxiston asxetos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξαρτάται τι διαβάζει κανείς

    Πηγές

    1) Εθνική Αντίσταση τεύχος 2002
    2) Εθνική Αντίσταση τεύχος 2004
    3) Wilson M., Eight Years Overseas 1939-1947
    4) ΕΚΧΦ
    5) Καλλινιώτης: Αντίσταση της δυτικής Μακεδονίας

    Βέβαια ο κύριος Πλέυρης, οι εκδόσεις στόχος κτλ, θα έχουν σίγουρα άλλη άποψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηπαρχει βιβλιο που μπορει να σας ενδιαφερει, Ομπερον, αν διαβαζετε αγγλικα. Ειναι All that Grief, Allan & Wendy Scarfe, και αποτελειται απο απομημονευματα ανταρτων οι οποιοι μεταναστευσαν στην Αυστραλια. Δυο ηταν στο Κιλκις, και συνοδεψαν αιχμαλατους στη Σαλονικα. Σε μια ομαδα ηπηρχαν 500 παοτσιδες, αλλα μονο 100 εφτασαν. Οι αλλοι σκοτωθικαν απο τις γυναικες και τους ηλικιωμενους στο δρομο, με πετρες και μπαστουνια, λογο τι οι παοτζιδες εκαναν στο Κιλκις (πχ απεκοψαν, λεει ο ανταρτης, τα στηθη γυναικων). Ο αλλος ηταν πολυ περιπφανος τοτε, γιατι ολοι οι 200 αιχμαλατοι της ομαδας του εφτασαν. Αλλα η αστονυμια του αφησαν λευτερους.
      Με συγχορειτε για τα ελληνικα μου.

      Διαγραφή
  3. Για να κρίνεις σωστά την ΠΑΟ, και την κάθε αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει κατ΄αρχήν να ανατρέξεις στα γραπτά των ιδίων.

    Π.χ. υπάρχει ο Παπαθανασίου (γιος ενός εκ των ιδρυτών της ΥΒΕ που μετέπειτα ονομάστηκε ΠΑΟ)με το έργο του "Για τον Ελληνικό Βορρά" που βασίζεται εν πολλοίς στο αρχείο του πατέρα του, υπάρχει ο Φροντιστής (ανώτερο στέλεχος της ΠΑΟ)με το έργο του "ΠΑΟ - Ιστορία και προσφορά της στην Εθνική Αντίσταση", υπάρχουν και άλλοι συγγραφείς (Καραμπέρης, Καλλινικίδης).
    Αναφορές για την ΠΑΟ γίνονται τόσο στην δίτομη "Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής" όπου παρατίθενται αυτούσιες εκθέσεις αξιωματικών χωροφυλακής που εντάχθηκαν το 1943 στην ΠΑΟ, όσο και στο πεντάτομο έργο του αμφιλεγόμενου Χρυσοχόου "Η Κατοχή εν Μακεδονία".

    Όλα τα παραπάνω συγγράμματα εμπεριέχουν πολύ υλικό για το θέμα.

    Απ'ότι ξέρω ούτε ο Πλεύρης έχει γράψει βιβλίο για την ΠΑΟ, ούτε ο Στόχος έχει εκδόσει τίποτα σχετικό...

    Από την άλλη μεριά, στην ΠΑΟ αναφέρονται οι αριστεροί κατα κανόνα με υβριστικό τρόπο, δίχως όμως να παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία. Π.χ. οι Μ.Βαφειάδης ("Απομνημονεύματα", 2ος τόμος), και Θ.Μητσόπουλος ("Το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ") είναι χαρακτηριστικοί.
    Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο.
    Στην ΠΑΟ αναφερόταν επίσης ο στρατιωτικός διοικητής της 6ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, Κ.Κωνσταντάρας" στο έργο του "Αγώνες και Διωγμοί". Αν και την κατηγορεί σε κάποια σημεία, σε άλλα είναι μάλλον θετικός απέναντί της και γενκότερα κατηγορεί το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ για την στάση του.

    Στην ΠΑΟ αναφέρεται και ο Άγγλος Νίκολας Χάμμοντ ("Με τους Αντάρτες 1943-44"), ανώτατο στέλεχος της ΒΣΑ και για ένα διάστημα αρχηγός της. Και αυτός είναι σαφώς θετικός απέναντι στην ΠΑΟ.

    Υπάρχουν πολλά στοιχεία για όποιον ενδιαφέρεται.

    Το παραπάνω άρθρο σας βρίθει ανακριβειών και παραχαράξεων.
    Π.χ:
    - Η ΠΑΟ είχε διαλύσει τα ένοπλα τμήματά της τον Ιανουάριο του 1944, συνεπώς η αναφορά σε "παοτζήδες" το 1944 είναι άτοπη.
    - Ο Φωστερίδης ποτέ δεν ήταν μέλος της ΠΑΟ, και ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών, αφού χώρος δράσης του ηταν η βουλγαροκρατούμενη ζώνη...
    - Στο Κιλκίς ήταν μάχη μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΕΣ και όχι ΕΛΑΣ-ΠΑΟ.
    - Το 13ο Σύνταγμα της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ δεν δραστηριοποιήθηκε στην Δράμα, όπως γράφετε, αλλά στο Κιλκίς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα παραπάνω δεδομένα κύριε τα συντάξαμε μετά από έρευνα σε πηγές και την μαρτυρία του κυρίου Ιορδάνη Μασμανίδη Πρόεδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αργυρούπολης. Ο κύριος Μασμανίδης υπήρξε στέλεχος του ΕΛΑΣ και της 10ης Μεραρχίας και πολέμησε με την ΠΑΟ. Τα γεγονότα τα επιβεβαιώνει και ο κύριος Γιάννης Τσαχουρίδης αγωνιστής του 13ου Συντάγματος. Οι προαναφερόμενοι κύριοι έχουν γράψει διάφορα άρθρα και βιβλία για το θέμα και είναι ασφαλώς περισσότερο αξιόπιστοι από:

    1)Τον Νίκολας Χάμμοντ, όλοι γνωρίζουμε την αργότερα στάση του...

    2) Τα έργα της Χωροφυλακής, το μετεμφυλιακό κράτος, επιχείρησε να στρεβλώσει και να παραχαράξει όλο το έπος της Εθνικής Αντίστασης και φυσικά τα ανάλογα συγγράμματα τα οποία τυχαίνει να έχω ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ, είναι γεμάτα μαύρο αντικομμουνισμό, ανακρίβειες και στρεβλώσεις. Το αστικό κράτος 49-67 επιχείρησε να παρουσιάσει ως αντιστασιακούς την Χ , την ΠΑΟ, τον ΕΔΕΣ και τις άλλες εθνικιστικές δοσιλογικές οργανώσεις. Προσέχτε λοιπόν καλά τι διαβάζετε από αυτή την περίοδο!!!!

    3) Ο Βαφειάδης στην Βιογραφία του για την ΠΑΟ αναφέρει πολυ συγκεκριμένα στοιχεία για την δράση της ....

    Τέλος πάνω σε κάποια πράγματα που διάβασα σχετικά με την παραχάραξη (λέξη που σας την επιστρέφω καθώς εδώ δεν κάνουμε καμία τέτοια δουλειά.)

    1) Ο Φωστερίδης υπήρξε τυχάρπαστος και δορυφόρος διάφορων οργανώσεων και ομάδων. Σε εσωτερικό έγγραφο των Ναζί αναφέρεται ως επικεφαλής ομάδας τουρκοφώνων συνεργατών, σε άλλη περίπτωση ζητούσε συνεργασία με τους Γερμανούς και έλεγε οτι διαθέτει 3000 άνδρες (!) ενώ στην πραγματικότητα διέθετε λιγότερους από 200. Με την ΠΑΟ είχε σχέσεις και σε διάφορες μαρτυρίες αναφέρεται ως μέλος της. Το αν ήταν μέλος ή συνεργάτης της ΠΑΟ ας το αφήσουμε να χωράει νερο, μιας που αυτό καθ' αυτό δεν έχει σημασία.

    2) Δεν προκύπτει από καμία πηγή μας οτι η ΠΑΟ είχε διαλύσει τα ένοπλα τμήματά της το 1944. Μέχρι τον Ιούνιο του 1944, σαφέστατα είχε χάσει την δύναμή της αλλά μάχονταν ακόμα μαζί με τους Γερμανούς.

    3) ΠΑΟτζης είναι κάποιο μέλος της ΠΑΟ. Ακόμα και μετά την διάλυση της ΠΑΟ, το άτομο παραμένει ΠΑΟτζής, όπως παραμένουν ΕΛΑΣίτες οι εν ζωή ΕΛΑΣίτες. Κατ'επέκταση οι εναπομείναντες ΠΑΟτζήδες του Νοέμβρη του 1944 που χτυπήθηκαν με τους αντάρτες στο Κιλκίς παραμείνανε ΠΑΟτζήδες, αν όχι στα χαρτιά, σίγουρα στην ουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρέθεσα συγκεκριμένες πηγές (Παπαθανασίου, Φροντιστής, Χάμμοντ, Χρυσοχόου, Κωνσταντάρας κτλ) που μιλούν για την ΠΑΟ. Απ'ότι κατάλαβα, σου είναι μάλλον άγνωστες.
    Διότι αν σου ήταν γνωστές δεν θα έλεγες ότι:
    "Δεν προκύπτει από καμία πηγή μας οτι η ΠΑΟ είχε διαλύσει τα ένοπλα τμήματά της το 1944"

    Η ΠΑΟ είχε ανακοινώσει την αυτοδιάλυση των τελευταίων αντάρτικων τμημάτων που είχαν μείνει στις 25/01/1944 με σαφή επίσημη ανακοίνωση.
    Οι Παπαθανασίου, Φροντιστής την παραθέτουν αυτούσια, ενώ και ο ελασίτης Κωνσταντάρας το πιστοποιεί. Επίσης ο Κωνσταντάρας εξηγεί και για ποιον λόγο ο ΕΛΑΣ εξακολοθούσε να αποκαλεί "Παοτζήδες" τους πρώην αντάρτες της ΠΑΟ που είχαν πλέον οργανωθεί στον ΕΕΣ.

    - Για τον Φωστερίδη τα έχεις μπλέξει.
    Επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν στην γερμανοκρατούμενη Ελλάδα, αλλά στην βουλγαροκρατούμενη.
    Ουδεμία σχέση με αυτά που λες. Ξαναψάξτο.

    - Το ότι δεν αναγνωρίζεις ούτε καν τον ΕΔΕΣ ως αντιστασιακή οργάνωση είναι ενδεικτική της προκατάληψής σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Τον Ζέρβα δεν τον θεωρώ πατριώτη ούτε αγωνιστή. Ο Ζέρβας πάταγε με δύο πόδια σε δύο βάρκες(Γερμανούς και Άγγλους) και στο τέλος πρόλαβε και πήδηξε σε αυτή που νίκησε... Δες το έγγραφο των SS που έχουμε παραθέσει στο ανάλογο άρθρο Ζέρβας και Γερμανοί...

    2) Το ότι ο Φωστερίδης ήταν σε βουλγαροκρατούμενη περιοχή δεν το αμφισβητώ και τι λέει αυτό ? Δεν δέχεσαι την συνεργασία με τους Γερμανούς ή την σύμπνοια Βούλγαρων και Γερμανών..

    3) Είπα (και διάβαζε με προσοχή) "δεν προκύπτει απο καμία απο τις πηγές μου η αυτοδιάλυση της ΠΑΟ το 1944". Το έγγραφο που λες δεν το ξέρω, ΟΜΩΣ, Η ΠΑΟ δρούσε κανονικότατα με τον Γεωργαντά μέχρι το καλοκαίρι του 1944 και έφερε την επωνυμία ΠΑΟ. Λέω ξεκάθαρα ότι πολλοί ΠΑΟτζήδες κατέφυγαν στην Γερμανία με τους Ναζί, δεν αποκλείεται τμήματά τους να είχαν αυτοδιαλυθεί. Όμως ο Παπαδόπουλος παραδόθηκε ως επικεφαλής της ΠΑΟ στους Άγγλους και στο Κιλκίς η ΠΑΟ έδωσε την τελευταία της μάχη τον Νοέμβρη του 1944.

    Τέλος δες και το εξής: Από το κράτος του εμφυλίου 49-60 η δράση της ΠΑΟ αναγνωρίζεται ως αντιστασιακή για την περίοδο 42-45. Και το 45 παράθεσα παραπάνω το σε τι επιδίδονταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. adrfe ti les tora ton fosteridi tha mas vgaleis patrioti to kathiki ton filogermano ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε

    Η ΠΑΟ αυτοδιαλύθηκε τμηματικά το 1944,στις αρχες αλλά μόνο τμηματικά απο επιτελεις της που θέλησαν να περάσουν στην Γερμανία με τους Ναζί. Πολλά ένοπλα τμήματα της ΠΑΟ, έδρασαν ως ΠΑΟ μέχρι το 1945. Τα τμήματα αυτά ήταν

    1) Τμήμα Φυραρίδη
    2) Τμήμα Τσουμάκα
    3) Τμήμα Γεωργαντά

    Η μάχη στο Κιλκίς έγινε μεταξύ ΕΛΑΣ-ΠΑΟ και μάλιστα της ΠΑΟ Γεωργαντά, που ήταν η πιο σκληροπυρηνική στην δράση της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1) Τα περί Ζέρβα είναι επειεικώς αστήρικτα. Τόσο ο επίσημος ιστορικός του ΕΛΑΣ, Σ.Γρηγοριάδης, όσο και ο αρχιστράτηγος του ΕΛΑΣ, Σ.Σαράφης παραδέχονται ότι οι κατηγορίες κατά του Ζέρβα για "συνεργασία" με τους Γερμανούς δεν έχουν βάση.

    Πρόσεχε λίγο τα γερμανικά αρχεία. Ειδικά αυτά της υπηρεσίας Ic. Δεν είναι και τα πλέον αξιόπιστα.
    Ο εδεσίτης Κώστας Ιωάννου έχει κονιορτοποιήσει με στοιχεία αυτούς τους ισχυρισμούς (βλ. "Φενάκη και Σβάστικα")
    Και όχι μόνο αυτο, αλλά έχει αποδειχτεί ότι οι μοναδικοί Έλληνες που υπέγραψαν ανακωχή με τους Γερμανούς στην Ήπειρο ήταν οι ελασίτες της 8ης Μεραρχίας. Τα σχετικά έγγραφα υπάρχουν και έχουν δημοσιευτεί.

    2) Για τον Φωστερίδη μην επιμένεις, επειδή είναι σαν να λες ότι ο ήλιος ανατέλει από την δύση. Δεν είχε ουδεμία σχέση με Γερμανούς, και ήταν φανατικός πολέμιος Βουλγάρων και ελασιτών.
    Ούτε καν ο φανατικός εχθρός του ο Κ.Κωνσταντάρας δεν έλεγε ότι ο Φωστερίδης ήταν με τους Γερμανούς...

    3) Λες:
    "Είπα (και διάβαζε με προσοχή) "δεν προκύπτει απο καμία απο τις πηγές μου η αυτοδιάλυση της ΠΑΟ το 1944". Το έγγραφο που λες δεν το ξέρω,"

    Αυτό λέω και εγώ. Οι πηγές σου είναι ελλειπέστατες.
    Δεν μπορείς να μιλάς για την ΠΑΟ και να μην γνωρίζεις ότι αυτοδιαλύθηκε τον Ιανουάριο του 1944.

    Γενικότερα, έχεις μπερδέψει τους πρώην αντάρτες της ΠΑΟ με τους άντρες του Πούλου.
    Οι τελευταίοι ακολούθησαν τους Γερμανούς στην αποχώρησή τους, και όχι οι πρώην παοτζήδες.

    Λες ότι:
    "ο Παπαδόπουλος παραδόθηκε ως επικεφαλής της ΠΑΟ στους Άγγλους"

    Εδώ μάλλον μπερδεύεις την ΠΑΟ με τον ΕΕΣ.
    Η ΠΑΟ ποτέ δεν είχει αρχηγό Παπαδόπουλο.

    Αντιθέτως ο ΕΕΣ είχε στην ηγεσία του 3 Παπαδόπουλους. Τον Κώστα (Κιλκίς), τον Κυριάκο (Πιερία) και τον Μιχάλη (Κοζάνη).
    Ο πρώτος ήταν πρώην εφεδροελασίτης, τον δεύτερο τον είχε προσεγγίσει ανεπιτυχώς ο ΕΛΑΣ το 1943, ο τρίτος αρχικά ενίσχυε το ΕΑΜ μέχρι που γύρισε εναντίον τους επειδή του έκλεψαν κάποια ζώα.

    Ένας επόμενος λέει:
    "Η μάχη στο Κιλκίς έγινε μεταξύ ΕΛΑΣ-ΠΑΟ και μάλιστα της ΠΑΟ Γεωργαντά, που ήταν η πιο σκληροπυρηνική στην δράση της... "

    Για την μάχη στο Κιλκίς διάβασε Δορδανά "Έλληνες εναντίον Ελλήνων".
    Πουθενά δεν γίνεται λόγος για ΠΑΟ, παρά μόνο για ΕΕΣ και για το 13ο Σύνταγμα ΕΔΕΣ του Κιλκίς.
    Τα ονόματα που λες (Φυραρίδης, Τσουμάκας, Γεωργαντάς) σε ποια πηγή αναφέρονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και νομίζω οτι υπήρξα αρκετά επεξηγηματικός θα τα ξαναπώ

    1) Για τον Ζερβα και τους Γερμανούς, υπάρχει το βιβλίου "Στέμμα και Σβάστικα" του Hagen Flaischer, που είναι ο κάτοχος της έδρας ιστορίας 1930-1950 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα έγγραφα αυτά βρίσκονται στο Bundesarchiv της Γερμανίας και είναι πιστοποιημένα έγγραφα της ναζιστικής περιόδου. Τά έγγραφα που παρουσιάζουμε στο "Ζέρβας και Γερμανοί" φέρουν την υπογραφή του Ροτφουξ και είναι από το πολεμικό ημερολόγιο της Ε΄Στρατιάς.

    2) Για την ΠΑΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ. Εκτός από έγγραφα της ΠΑΟ στο ΕΚΧΦ και τα βιβλία και άρθρα των επιτελών του ΕΛΑΣ που σας παρουσιάζω δείτε και τις παρακάτω πηγές ακόμα:
    _ Εθνικός Κύρηκας 5.5.50.άρθρο του Λούβαρη για την σύσταση ομάδων της ΠΑΟ σε συνεργασία με τις Μονάδες Ασφαλείας
    - Hagen Flaischer Στέμμα και σβάστικα σελ 130-145
    _ Έκθεση Αργυρόπουλου, Παπαθανασίου "Το αντάρτικο"
    και μπορώ να παραθέσω και άλλα

    3) Για την διάλυση της ΠΑΟ γράφει ο Fliascher: " Σε εκείνους που επιθυμούν την συμφιλίωση με τον κατακτητή παρά με τον ντόπιο αγωνιστή αναφέρεται ο Μουστεράκης σε γράμματά του στην ηγεσία της ΠΑΟ το πρώτο τετράμηνο του 1944.."

    4) Όταν ο Αργυρόπουλος αποχώρησε από την ΠΑΟ ήταν Απρίλης του 1944 (βλέπε άρθρο του στο Βήμα 2.8.63)

    5) Για τον Φωστερίδη δεν είδα κανένα στοιχείο αγαπητέ μου, γιατί να δεχτούμε την γνώμη αυτή ως αυθεντία όταν βρίθουν οι πηγές μας για το αντίθετο ?

    Παρακαλώ συμβουλευτείτε τα όσα γράψαμε και τις πρόσθετες πηγές μας που προέρχονται από επιφανέστατους ακαδημαικούς κύκλους του σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ἠ ἀριστερά ἔχει μιά ψύχωση μέ τήν ΠΑΟ. Ὄλους, τούς θεωρεῖ ΠΑΟ. Ἄύτήν τήν τακτική ξεκίνησαν τά χρόνια έκεῖνα οἱ άριστεροί, καί σήμερα τό ψέμμα ἔχει γίνει άλήθεια.
    Ἐπειδή ὅμως προσπαθεῖτε νάβρεῖτε τήν άλήθεια, ἄν θέλετε, ἐπικοινωνεῖστε μαζί μου. Θά σᾶς φέρω σ΄ἐπαφή μέ τόν κ. Π.Παπαθανασίου, γιό τοῦ ταγματάρχη Ιω. Παπαθανασίου, ἑνός έκ τῶν τεσσάρων ἀξκών -συνιδρυτῶν-τῆς ΠΑΟ. Ὁ κ. Παπαθανασίου, ἔχει στά χέρια του τό άρχεῖο της ΠΑΟ, καί θά σᾶς δώσει πλεῖστες ὅσες πληροφορίες.
    Πάντως οί πηγές πού ἀναφέρει ὁ ΗΛΙΑΚΟΣ εἶναι ἀξιόπιστες. Παρακαλῶ, -ἄν θέλετε - ἐλᾶτε σέ ἐπικοινωνία μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ρε παιδιά σταματήστε να διαβάζετε τα πομνημονευτα του καθενου άσχετου και εμπαθή τύπου Μαρκος Βαφειαδης, Στέφανος Σαράφης και διάφοροι άλλοι άσχετοι τυποι αφου έβγαλε βιβλίο ο Πλευρης ,,,,θα πέσει άπλετο φως θα διαλυθούν τα ψόμματα ,,,Τι αρχεια Στρατων κι επιχειρησεις και βαλακειες μας λενε, εδω μιλαν τα γεγονοτα ,,,και ρε σεις ψευτες απο που μεχρι που φασιστικη οργανωση η χ ΚΑΙ οι μαυ,,επειδη τους εβριζε αυτος ο κακοηθης ο Βαφειαδης ,,, επειδη δηλαδη φοραγαν περιβραχιονιο με την σβαστικα και στα αρχεια της ΒΕΡΜΑΧΤ αναφερωναται ως " τα δικά μας παιδιά" ΣΤΟΡΙΚΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗς ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και 'ντάξει ρε μάγκες,άντε Αντιστασιακοί οί κολλητοί σας ( για νά δείτε πόσο λαρτζ τύπος είμαι)με σβάστικα στο μανίκι και γερμανική στολή, άντε να πούμε ότι παρασύρθηκαν, παει στο διάλο αθρωπινα τά λάθη.....πόσοι μωρέ ήσανες διακό ; πεντακό ; ρέ αντε σου βαζω τα διπελά χιλιοι νοματέοι και κανανε και πιχειρήσεις - αντιστασιακες και ολα ωραία.....τοσα βιβλια ιστορικα για μια ομαδα ενοπλων ; 2 κατομύρια ελληνες οργανωμενοι σε στρατό με διμοιριες με επιτελεία με αρχεία με κυβερνηση βουνου μς πιχειρησεις στρατιωτικες και πετιχυμενες ( συμφωνα παντα με τα ε=αρχεια της ΚΟΛΛΗΤΗς ΣΑς ΤΗς βερμαχτ) Ρε ενα παλιοβιβλίο του κερατά δεν τό αξίζουνε ;; αντε ρε κυριε πλευρη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Cummulus


    Υποστηρίζεις πως η Αριστερά στην Ελλάδα έχει ψύχωση με την Π.Α.Ο. και τους θεωρεί όλους Π.Α.Ο. - κάτι που ήταν τακτική και ψέμμα για να γίνει σήμερα αλήθεια. Ας αφήσουμε τα περί ψυχώσεων στην άκρη - όχι γιατί μας θίγουν, αλλά γιατί οι ψυχώσεις μπορεί να έχουν δημιουργηθεί και από πραγματικές εμπειρίες, και ας προχωρήσουμε στην ουσία:


    Μια που είσαι και μακεδόνας, γιατί δεν επισκέπτεσαι ο ίδιος κάποια από τα χωριά του ΕΕΣ στο Κιλκίς όπως τον Σπουργίτη, και να ρωτήσεις τους κατοίκους σε ποιαν οργάνωση βρισκόταν ο Λαζίκ ή ο Παπαδόπουλος και με ποια σημαία πολεμούσαν οι ίδιοι. Φαντάζομαι πως δεν θεωρείς πως η Αριστερά κατάφερε να πείσει και την Δεξιά με τα ψέμματά της...


    Σαν άνθρωπος της Εκκλησίας, πιστεύω πως θα σου είναι ακόμα πιο εύκολο να μάθεις σε ποιαν οργάνωση ανήκαν οι ιερείς που παρουσίαζαν την προπαγανδιστική έκθεση των χιτλερικών με τίτλο "Ο Σοβιετικός Παράδεισος" στην κατεχόμενη Μακεδονία και σε ποια οργάνωση ανήκε ο επίσκοπος Ολύμπου Καλλίνικος, που περιόδευσε την κατεχόμενη Ουκρανία συνοδεία των χιτλερικών για να διαπιστώσει και να διαδώσει στην κατεχόμενη Ελλάδα τα εγκλήματα του Κομμουνισμού.


    Μια όμως που δείχνεις να γνωρίζεις τον Παρμενίωνα Παπαθανασίου, θα σου πρότεινα επίσης να τον ρωτήσεις, για ποιον λόγο το ΓΕΣ αναγνωρίζει τον αντ/ρχη Γ. Παπαγεωργίου ως Γενικό Αρχηγό της Π.Α.Ο. μέχρι την 15η Οκτωβρίου του 1944, ενώ ο Παπαθανασίου γράφει στο βιβλίο του πως ο Παπαγεωργίου διαγράφηκε από την Π.Α.Ο. στα τέλη του '43. Ποιον θα πρέπει να πιστέψουμε;


    Υπενθυμίζω πως ο Γ. Παπαγεωργίου, είναι ο άνθρωπος που - έχοντας διοριστεί από τον Γ. Παπανδρέου στρατιωτικός διοικητής Μακεδονίας μετά την απελευθέρωση - έσπευσε να αναγνωρίσει τον ΕΕΣ και τον Κώστα Παπαδόπουλο, ως "ανταρτικά σώματα συμμορφωθέντα στας διαταγάς της κυβερνήσεως εθνικής ενότητος από τον Σεπτέμβριο του 1944". Αυτό τουλάχιστον κατέθεσε ο ίδιος ο Παπαγεωργίου το '49, προκειμένου να λάβει ο Παπαδόπουλος τίτλους ελληνοφροσύνης και να καταγραφεί πως ο ΕΛΑΣ στο Κιλκίς, δεν χτύπησε ταγματασφαλίτες τον Νοέμβριο του '44, αλλά στρατό αναγνωρισμένο από την εθνική κυβέρνηση.


    Είμαι βέβαιος, πως δεν θα σου ξεφύγει επίσης και άλλη μία μικρή λεπτομέρεια: Το ότι ο Παπαθανασίου υποστηρίζει πως η Π.Α.Ο. διέλυσε τα σώματά της στις αρχές του '44, ενώ το χουντικό ΓΕΣ, κατόπιν ένστασης του "Συμβουλίου Γενικού Αρχηγείου της Π.Α.Ο", απεδέχθη τον ισχυρισμό της Οργάνωσης, πως "από Γρεβενών μέχρι Σερρών, και μέχρι της 12/3/1945, εσυνεχίσθη ο ένοπλος αγών υπό την σημαίαν της Π.Α.Ο. υπό των κατά περιοχάς οπλαρχηγών".


    Πολύ θα ήθελα λοιπόν, να μας εξηγήσεις, αφού η Π.Α.Ο. ισχυρίζεται πως τα αρχηγεία της δεν διαλύθηκαν το '44, τι έκαμαν οι "αντάρτες" της στο Κιλκίς το 1944 την εποχή της παντοδυναμίας του Κώστα Παπαδόπουλου και των γερμανοβουλγάρων συναγωνιστών του - και εναντίον ποίου πολεμούσαν.


    Είμαι βέβαιος, πως και ο Π. Παπαθανασίου, δεν θα αποφύγει να απαντήσει στις απλές αυτές ερωτήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αλέξανδρος Κομνηνός24 Ιουλίου 2013 στις 6:51 μ.μ.

    Πριν ξεκινήσω να διευκρινίσω ότι στηρίζω πολιτικά ένα μικρό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της αριστεράς για να μη παρεξηγηθώ ως κάτι που δεν είμαι και τα παρακάτω είναι μαρτυρίες κοντινών συγγενών μου από προσωπικές συζητήσεις κατά την έρευνα που έκανα για τη δημιουργία γενεολογικού δέντρου της οικογενείας μου. Λοιπόν στο θέμα μας, ο προπάππους μου,ο παππούς μου και ο πατέρας μου ως έφηβος ήταν στην αντίσταση με τον Αντόν Τσαούς (Φωστερίδη). Ο πρώτος ήταν κομμουνιστής, ο δεύτερος αριστερός (Έγινε Παπανδρεϊκός στη συνέχεια) και ο πατέρας μου Βενιζελικός όταν είχε δικαίωμα ψήφου και αργότερα με τη κομματική μετατόπιση του Θεολογίτη σε Καραμανλή εώς το 1963 που έφυγε μετανάστης. Και οι 3 τους τουρκόφωνοι πόντιοι και αυτός ήταν ο συνδετικός κρίκος της ομάδας του Αντόν Τσαούς (η κοινή γλώσσα και η καταγωγή κυρίως από τη Μπάφρα) και όχι ο πολιτικός προσανατολισμός. Ο Αντόν Τσαούς δέχθηκε λάσπη από τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ (κυρίως) γιατί ήθελαν το μονοπώλειο της αντίστασης παντού, ένα τεράστειο λάθος που τους ακολουθεί ως τώρα, και δέχθηκε επίθεση από τον ΕΛΑΣ σε συνεργασία με το Βουλγάρικο στρατό που κοιμήθηκε φασιστικός και ξύπνησε κομμουνιστικός με την συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας. Τέτοιες ενέργειες, σε συνδιασμό με της ενδοηγετικές διαμάχες με Ζαχαριάδη-Βελουχιώτη και τις σκληρές Σταλινικές δικτατορικές μεθόδους που ενστερνίστηκαν τσάκισαν εκ των έσω το φρόνημα του λαϊκού κίνηματος και άφησαν τους φασίστες και τους καπιταλιστές να αλωνίζουν εώς τώρα. Οι ιστορικοί μπορούν να γράφουν ότι θέλουν ανάλογα με το που ανήκουν, εμείς όμως να καλύτερα να ρωτάμε άτομα που δεν έχουν όφελος να μας πούνε ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγκεκριμενα στην δικη μου οικογενεια οι ελασιτες μεχρι εκεινη την ημερα ειχαν ηδη κλεψει 2 φορες ολα τους τα προβατα και τους ειχαν 2 φορες καψει τα σπαρτα, χωρις κανεναν απολυτως λογο.

    Στην μαχη του κιλκις, αυτο που εκαναν ουσιαστικα οι ελασιτες ηταν να δολοφονησουν 1500 ανθρωπους, απο τους οποιους ουτε το 1/3 δεν ηταν πρωην παοτζηδες.

    Οποιος θελει μπορει να κανει μια βολτα στα νεκροταφεια των χωριων του κιλκις, να δει με τα ματια του ποσες οικογενειες δεξιων ειναι ξεκληρισμενες, ακομα και βρεφη και παιδια!
    Και μετα ας παει στα νεκροταφεια αριστερων χωριων να κανει συγκριση αν θελει...

    Μια συγγενικη μας οικογενεια, αρχηγος της οποιας ηταν ενας 60χρονος γιατρος, ξεκληριστηκε ολοκληρη απο τους ελασιτες.
    Ο μπαρμπα χρηστος ο γιατρος παρολο που ηταν εθνικιστης, οταν αρχισε η εθνικη αντισταση δεχθηκε να ενταχθει στον ελας και να στρατολογει ανταρτες να πολεμουν για την υποτιθεμενη ελευθερια της πατριδας.
    Οταν αντιληφθηκε οτι πισω απο το εαμ ειναι το κκε, θελησε να αποχωρησει. Τοτε τον απειλησαν οτι αν φυγει θα σκοτωσουν ολη του την οικογενεια. Αργοτερα, οι ελασιτες επιασαν 6 μελη της οικογενειας του για να τους εκτελεσουν και του ειπαν οτι αυτον θα τον αφησουν να ζησει, χαριστικα αφου ηταν μελος τους τοσο καιρο. Ο μπαρμπα χρηστος ειπε οτι η θα ζησουμε ολοι ή κανεις. Τους εκτελεσαν ολους...
    Και μετα απο την εκτελεση, μπηκαν στο χωριο του και επιασαν μια αλλη συγγενικη του οικογενεια, 12 ατομα με νεογεννητο βρεφος, υπερηλικες και γυναικες , τους εδεσαν με συρματα πισω απο ενα φορτηγο και τους εσυραν μεχρι το γυναικοκαστρο οπου τους περαξαν και τους 12 μεσα στο πηγαδι του καστρου!

    Τον προπαππο μου τον αδερφο του και τον παππου μου τους επιασαν αοπλους στο κιλκις.
    Αφου τους βασανισαν για μια εβδομαδα, τους σκοτωσαν, τον μεν προππαπο μου με 52 μαχαιριες και τον αδερφο του τον σκοτωσαν απο το πολυ ξυλο.
    Ο παππους μου, αυτοπτης μαρτυρας, αφεθηκε ελευθερος απο εναν καπετανιο ελασιτη ο οποιος ετυχε να ηταν συμπολεμιστης του στην Κορυτσα!

    Οσο για τις αλλες ασυναρτησιες που γραψατε,
    Οι βουλγαροι δεν περασαν ποτε τον στρυμονα.
    Οι μονοι βουλγαροι που υπηρχαν στην κεντρικη μακεδονια ηταν οι βουλγαριζοντες κομμουνιστες του ΣΝΟΦ και καποιοι γνησιοι βουλγαροι δεξιοι της ΩΧΡΑΝΑ απο την καστορια, που ειχαν φορεσει κομμουνιστικη προβια και παρισταναν τους ΣΝΟΦιτες για να μην τους σκοτωσει ο σαραφης.

    Το σωμα του φωστεριδη ειχε καποιες σχεσεις με την ΠΑΟ, αλλα δεν ηταν μελη της.
    Ηταν μικτο σωμα τουρκοφωνων ποντιων εθνικιστων και βενιζελικων , απο την μπαφρα, οι οποιοι ειχαν φοβερο μισος για τους βουλγαρους. Μεγαλυτερο απο οτι ειχαν για τους ελασιτες!
    Το σωμα αυτο το διαλυσε ο ελας υστερα απο πολυ προσπαθεια, μαζι με την βοηθεια βουλγαρων κομμουνιστων αλλα και δεξιων βουλγαρων!!

    Οι ανοησιες που γραφετε οτι οι παοτζηδες δηθεν συνεργαζοντουσαν με τους βουλγαρους ενοειται οτι δεν ευσταθουν ουτε στο ελαχιστο! Η ΠΑΟ εξαλλου υδριθηκε για να πολεμησει τους βουλγαρους αρχικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τρελλά γέλια με τους απόγονους των δοσίλογων!!!

    Να βγείτε με τα ονοματεπώνυμά σας ρε καθάρματα αφού είστε περήφανοι για τα σόγια σας να σας φτύσει το πανελλήνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ήρωες ή προδότες;

    Οι χαρακτηρισμοί «ήρωας» και «προδότης» δεν είναι τόσο αξιολογικοί, όσο ηθικολογικοί. Το να αποδόσει λοιπόν κανείς τέτοιους χαρακτηρισμούς στα αντικείμενα μιας ιστορικής έρευνας εξαρτάται αποκλειστικά από προσωπικές, εθνικές, ιδεολογικές κτλ. πεποιθήσεις. Επιπλέον, το ζήτημα της ΠΑΟ είναι τόσο περίπλοκο που η επιλογή είτε του ενός, είτε του άλλου χαρακτηρισμού μπορεί να στηριχθεί ή να απορριφθεί με πολλά επιχειρήματα. Πώς μπορείς να αποκαλέσεις προδοτική μια οργάνωση που προσπαθεί με κάθε μέσο να προστατέψει τον πληθυσμό της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους; Πόσο ηρωική είναι μια οργάνωση που συστηματικά αρνείται να δράσει εναντίον των Γερμανών, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει καμία αντίρρηση να σκοτώνει Έλληνες;

    Για να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, ας δούμε ποια ήταν τα πρόσωπα του δράματος και με τίνος ευθύνη κατέληξε η οργάνωση να κερδίσει τον τίτλο της δωσίλογης.

    Ας ξεκινήσουμε με το ΕΑΜ. Το «φταίξιμό» του είναι η προσπάθεια μονοπώλησης της αντίστασης, η οποία εκφράστηκε με την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση ενάντια σε όλες τις «ανταγωνιστικές» οργανώσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στελέχη της ΠΑΟ είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στην εξόντωση ή τη συνεργασία με τους κατακτητές.

    Οι Βρετανοί, προσπαθώντας να κρατήσουν λεπτές ισορροπίες, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν και να εξοπλίσουν την ΠΑΟ ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί αυτόνομα. Από την άλλη όμως, δεν ήθελαν τη συγχώνευσή της με τον ΕΛΑΣ για να τη χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο στους κομμουνιστές μετά τη λήξη του πολέμου.

    Οι Γερμανοί, αφού ξεσκέπασαν την οργάνωση από τα αρχικά στάδια της δημιουργίας της, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την αντικομμουνιστική της ιδεολογία και να τη χρησιμοποιήσουν ως πιόνι εναντίον του ΕΑΜ. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν, προσφέροντας στην ΠΑΟ είτε τη σιωπηρή ανοχή τους, είτε την έμπρακτη βοήθειά τους.

    Τέλος, το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης φέρει η ίδια η ΠΑΟ. Παρέλειψε να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από τους «γερμανόδουλους αντικομουνιστές», οπότε ταυτίστηκε με το λόγο και τις απόψεις της δωσίλογης κυβέρνησης και των κατοχικών δυνάμεων. Τήρησε μια αλλοπρόσαλλη στάση απέναντι σε φίλους (οι «καλοί» Βρετανοί και Αμερικανοί που τους θέλουμε στο πλευρό μας και οι «κακοί» Ρώσοι που δεν τους θέλουμε) και εχθρούς (οι Βούλγαροι είναι δαίμονες της κολάσεως και που τους σκοτώνουμε χάρη τους κάνουμε, ενώ οι Γερμανοί που καίνε χωριά και σφάζουν αμάχους είναι κατά βάθος καλοί άνθρωποι και δεν τους πειράζουμε). Επέλεξε τη στρατηγική της μη ένοπλης δράσης, όταν οι άλλες οργανώσεις διεξήγαγαν μάχες με τους κατακτητές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και όταν τελικά βγήκε στο βουνό, φάνηκε σαν να το έκανε εναντίον του ΕΛΑΣ. Εκμεταλλεύτηκε την ανοχή των Γερμανών προκειμένου να ανατπτύξει τις δραστηριότητές της, αλλά συνειδητά και συστηματικά απέφυγε να τεθεί απέναντί τους, έστω φραστικά.

    Η αλήθεια είναι ότι αντίθετα με άλλους, ως οργάνωση επίσημα και απροκάλυπτα η ΠΑΟ δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς. Είναι όμως εξίσου αληθινό ότι τα περισσότερα από τα μέλη της το έπραξαν. Και τελικά, η ΠΑΟ δεν μπόρεσε ή δε θέλησε να κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να απαλλαχθεί από το στίγμα του δωσιλογισμού.
    https://greekcivilwar.wordpress.com/2017/02/10/gcw-911/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μαρτυριακό υλικό που διαθέτω και είναι πολύ, μιλά για ενεργότατη συνεργασία με τις Γερμανικές αρχές κατοχής από την ΠΑΟ. Μάλιστα εμπλέκεται και στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και σε διάφορες δολοφονίες στελεχών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Συμφωνώ απολύτως ότι οι χαρακτηρισμοί "ήρωας" ή "προδότης" είναι ηθικοπλαστικοί, όμως γιατί να μην τους χρησιμοποιούμε; Ειδικά σήμερα στην απόλυτα λυσσαλέα επίθεση της αστικής τάξης στο προλεταριάτο και τα λαϊκά του στρώματα, σήμερα που η ναζιστική συμμορία της ΧΑ και ο νεο-ναζισμός σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη, εμείς δεν πρέπει να αντιτάξουμε κάτι; Ξέρετε η μετριοπάθεια είναι στοιχείο μικροαστισμού και μάλιστα σοβαρό. Και η μετριοπάθεια δεν βοήθησε σε τίποτε τον λαό να αποτινάξει τις αλυσίδες του, το αντίθετο: Τον έδεσε περισσότερο με αυτές.

      Διαγραφή
  19. Η ΠΑΟ ήταν αμφίσημη ιδεολογικά οργάνωση Τους στήριξαν οι Γερμανοί επειδή τα μέλη της ήταν αντικομμουνιστές. Διαλύθηκε μετά τη μάχη του Κιλκίς.Τότε έγινε η φοβερότερη μάχη με χιλιάδες νεκρούς...Η μάχη αυτή αποδεικνύει ότι ο Εμφύλιος των ετών 1945-1949 ήταν στημένος από εκείνους που έστησαν τον Ψυχρό Πόλεμο θύμα του η Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή