Με την τριπλή κατοχή της Ελλάδας και τις συνθήκες να έχουν γίνει ιδιαίτερα δύσκολες, ο Περικλής Οικονόμου εντάσσεται στον ΕΛΑΣ της περιοχής και παίρνει μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις στην νότια Πίνδο με το ιππικό του ΕΛΑΣ. Με την απελευθέρωση, το αγγλόδουλο αστικό κράτος, τον κυνηγά ανηλεώς και τον εξαναγκάζει, μετά από απανωτές συλλήψεις και βασανιστήρια, σε νέα έξοδο στο βουνό.
Ο Γαζής, όπως είναι γνωστός στους συντρόφους και συμπολεμιστές του, πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία του ΔΣΕ για δημιουργία μάχιμου ιππικού τμήματος. Έτσι με κόπο και αγώνα δημιουργείται η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ. Ο επίλαρχος (βαθμός του στον ΕΛΑΣ) Γαζής τοποθετείται επικεφαλής της. Η Ταξιαρχία Ιππικού του ΔΣΕ, διαφέρει από τα τμήματα ιππικού του ΕΛΑΣ στο ότι τις τάξεις της θα στελεχώσουν και γυναίκες. Η Ταξιαρχία Ιππικού αποτελείται από δύο επιλαρχίες που η κάθε μία διέθετε δύο ίλες με δύο ουλαμούς των 30 ατόμων. Ο Γαζής θα φέρει το μάχιμο τμήμα του ιππικού όχι μόνο υποστηρικτικά στις μάχες του πεζικού του ΔΣΕ, αλλά και σε επιχειρήσεις μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις της πεδινής και ορεινής Καρδίτσας. Το ιππικό του ΔΣΕ προελαύνει αστραπιαία συγκρουόμενο με παρακρατικές ληστοσυμμορίες, ΜΑΥ και τμήματα χωροφυλακής. Η φράση "Έρχεται ο Γαζής!" θα ακούγεται για ακόμη τρία χρόνια σκορπώντας τρόμο στους δυνάστες του λαού.
Η φρικτή μοίρα που θα χτυπήσει τον έφιππο καπετάνιο του ΔΣΕ, ξεκινά τον Μάρτη του 1949, όταν ο Γαζής θα χάσει την γυναίκα του Ανάστα Σφήκα στο απόσπασμα του μοναρχοφασισμού στην περιοχή Μιζούρλο. Αργότερα, το δράμα θα συμπληρωθεί την αποφράδα ημέρα 7η Μαρτίου του 1949. Η Ταξιαρχία Ιππικού θα εμπλακεί σε συντονισμένη κυκλωτική επιχείρηση πεζικού και πυροβολικού στην θέση Ντομπρούζι ή Τομπρούζι Παλαμά Καρδίτσας. Εκεί η Ταξιαρχία θα υποστεί ανεπανόρθωτες απώλειες που θα υπερβούν τους 30 μαχητές και θα προκαλέσουν την ουσιαστική της διάλυση. Μέσα στους ήρωες νεκρούς συγκαταλέγεται και ο Περικλής Οικονόμου, που τάφηκε με τους συντρόφους του έξω από το νεκροταφείο της Καρδίτσας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου