"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Δύο σπάνιες φωτογραφίες του ισπανικού εμφυλίου


Ο ισπανικός εμφύλιος χαρακτηρίζεται από πολλούς ιστορικούς κύκλους ως η πιο πολωμένη και ταξικά προσανατολισμένη επαναστατική διαδικασία της σύγχρονης ιστορίας. Ασχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι με τον χαρακτηρισμό, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την σύγκρουση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Σε αυτό σημαντικότατος υπήρξε ο ρόλος της οργάνωσης και εξοπλισμού των Διεθνών Ταξιαρχιών από την ΕΣΣΔ και τα ανά την Ευρώπη κομμουνιστικά και σοσιαλιστικά κόμματα. Μέσα στις Διεθνείς Ταξιαρχίες σημαντικός υπήρξε και ο ρόλος των Ελλήνων κομμουνιστών τόσο επιτελικά όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις. Παρακάτω παρουσιάζουμε δύο σπανιότατα φωτογραφικά ντοκουμέντα των Ελλήνων κομμουνιστών του ισπανικού εμφυλίου.


Τα στελέχη του Ελληνικού Λόχου Διεθνών Ταξιαρχιών. Από αριστερά: Ο Γιάννης Σακαρέλος, Παντελής Παντελιάς,  Παναγιώτης Αιβατζής, Αναγνώστης Δεληγιάννης και ο Νίκος Βαβούδης 

Ο Νίκος Βαβούδης και ο Αναγνώστης Δεληγιάννης  με την στολή των Διεθνών Ταξιαρχιών 





Αναγνώστης Δεληγιάννης 

Ο Αναγνώστης Δεληγιάννης γεννήθηκε στο Γάνο της Θράκης και έζησε στην Καβάλα. Μέλος του Π.Ε. του ΚΚΕ Καβάλας και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Για την όλη αγωνιστική συμπεριφορά του διώχθηκε, φυλακίσθηκε, βασανίσθηκε και εξορίσθηκε πολλές φορές. Το 1935, δραπετεύοντας από τον Αη-Στράτη, περνά στην ΕΣΣΔ και αργότερα μεταβαίνει με δική του πρωτοβουλία στην Ισπανία στις τάξεις του Ελληνικού Λόχου των Διεθνών Ταξιαρχιών. Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία πιάνεται από τις γαλλικές αρχές και παραδίδεται στην κυβέρνηση Μεταξά για να σταλεί εκ νέου στον Αη-Στράτη. Με την ναζιστική κατοχή, μεταφέρεται από τον Αη-Στράτη στις φυλακές Παύλου Μελά όπου του προτείνεται από τις βουλγαρικές αρχές να λάβει την βουλγαρική υπηκοότητα ένεκα που η καταγωγή του ήταν από περιοχή που κατέχονταν από τους Βούλγαρους. Ο Δεληγιάννης το αρνείται κατηγορηματικά και το 1944 οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου