Ήταν μετά την μάχη στον Αη-Γιώργη που ο ΔΣΕ πληροφορήθηκε την έλευση στρατού από τον δρόμο για Χαλκίδα. Οι απαραίτητες ετοιμασίες έγιναν και το τμήμα μετακινήθηκε στο χωριό Γαλιτσάδες.
Εκεί λίγο πριν την είσοδο οι αντάρτες παρατήρησαν την ερημιά που επικρατούσε στο χωριό. Όταν πέρασαν στην πλατεία, δειλά δειλά οι πρώτοι κάτοικοι ξεμύτισαν από τα σπίτι τους. Ο ΔΣΕ είχε ήδη πιάσει τα περάσματα και τα υψώματα γύρω από το χωριό και μπήκε με λίγους μόνο άνδρες του στο εσωτερικό. Άξαφνα ακούστηκε μια φωνή "Είναι αντάρτες". Οι αντάρτες σφίξανε στην χούφτα το όπλο και ετοιμ΄σθηκαν για σύγκρουση, η πρόθεση των κατοίκων όμως δεν ήταν τέτοια. Τους πλησίασαν χαρούμενοι από τα σπίτια τους , του φιλούσαν και τους φιλεύαν ότι είχε ο καθένας από το υστέρημά τους. Σύκο, χαρούπια, μήλα, δυο ζευγάρια παπούτσια...Γεμίσανε οι τσέπες των αγωνιστών του λαού. Ο παπάς τους πλησίασε και τους είπε ότι τα καθάρματα του Βελεντζά βασάνιζαν τακτικά τους χωριανούς και στην αρχή νομίσανε πως ήταν οι παρακρατικοί που έρχονταν.
Ο ΔΣΕ όμως έπρεπε να κανονίσει και για φαγητό ... Ντράπηκαν οι αγωνιστές να ζητήσουν κι άλλα απο τους χωριάτες που τους δίναν απλόχερα. Πήρε τον λόγο τότε ο Καψής και είπε "Πρέπει να κανονίσω να φάνε κι οι άλλοι στα υψώματα". Οι χωριανοί χαμογέλασαν και ρώτησαν "Για πόσους να κάνουμε κουμάντο?" Ο Καψής το καλοσκεύθηκε, αν έλεγε πως οι αντάρτες ήταν στην πραγματικότητα κάπου εκατόν πενήντα, οι χωρικοί θα απογοητεύονταν και θα θεωρούσαν τον αγώνα χαμένο. Ζήτησε τότε ο Καψής φαγητό για 300.
Το μεσημέρι οι χωρικοί είχαν στήσει τσουκάλια στην πλατεία και μαγείρευαν. Δύο δυο οι αντάρτες κατέβαιναν από τα υψώματα και έπαιρναν το φαγητό τους και μετά ξαναέρχονταν ανταλλάσσοντας χλαίνες να ξαναπάρουν. Χόρτασαν, οι αντάρτες, μετά από καιρό το φαγητό.
Αργότερα έφθασε κι ο αγροφύλακας του χωριού τρομαγμένος. Κουβάλαγε μαζί του 4 τουφέκια και τα έδωσε στον ΔΣΕ. Ήταν παλιός αντάρτης του ΕΛΑΣ. " Συντρόφοι φούντωσε στην Εύβοια ο συμμοριτισμός κι οπλίζουν με την βία πολίτες, πάρτε τα μέτρα σας." τους είπε... Αργότερα θα συλλαμβάνονταν, θα περνούσε κι εκείνος στρατοδικείο και θα εκτελούνταν...
Έτσι κύλισε ήσυχα εκείνη η ημέρα στους Γαλιτσάδες το χωριό που έκαιγε η φλόγα της Δημοκρατίας στην Εύβοια ...
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου