"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Ο αγωνιστής Αθανάσιος Αναγνώστου


Ο  Αθανάσιος Κων/νου Αναγνώστου γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κεχριές της Βόρειας Εύβοιας στους κόλπους μιας οικογένειας φτωχών αγροτών. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών της εποχής κατάφερε να τελειώσει μόνο το Δημοτικό Σχολείο. Κατά την περίοδο της Κατοχής, ο Θανάσης Αναγνώστου οργανώθηκε ήδη από το 1942 σε ομάδα του ΕΛΑΣ, που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε στάδιο ανάπτυξης και αγωνίστηκε έως το 1944 στους κόλπους του.

Ασκούσε έως το τέλος της ζωής του, όπως και πολλοί αγωνιστές της εποχής έντονη κριτική στη Συνθήκη της Βάρκιζας και την ηγεσία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, έχοντας όμως μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο και την πολιτική δράση του Νίκου Ζαχαριάδη.

Στην περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, όπου η συνέχιση της ταξικής πάλης δεν είναι ξεκάθαρη στους κόλπους του ΚΚΕ, ο Αναγνώστου που δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, κλήθηκε στρατεύσιμος. Η κακή αντίληψη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση (η γραμμή ήταν ότι οι στρατεύσιμοι έπρεπε να παρουσιάζονται κανονικά στον αστικό στρατό) οδήγησε τον Θανάση Αναγνώστου στο να παρουσιαστεί στο κέντρο νεοσυλλέκτων, στο Βόλο. Από εκεί, και με τον φάκελό του να αναγράφει σαφώς τα στοιχεία της δράσης του κατά την Κατοχή στάλθηκε εντός τριών ημερών στο κολαστήριο της Μακρονήσου (1947).

Εκεί αναγκάστηκε στην υπογραφή της γνωστής δήλωσης μετανοίας και παρέμεινε στο στρατόπεδο για δύο χρόνια (1947-1948). Μετέπειτα στάλθηκε σε μάχιμη μονάδα του κυβερνητικού στρατού στο Βουργαρέλι Ηπείρου, για να πολεμήσει τον ΔΣΕ, έως το 1949.

Το 1950 απολύθηκε και γύρισε στην Εύβοια. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Ασχολήθηκε με γεωργικές εργασίες και αργότερα δούλεψε στα τοπικά μεταλλεία του Σκαλιστήρη. Παρέμεινε πιστός στις ιδέες της Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του υφίσταντο διώξεις και αποκλεισμούς, λόγω της πολιτικής τους ταυτότητας. Μετά τη Μεταπολίτευση υπήρξε υποστηρικτής του ΚΚΕ, ασκώντας του γόνιμη κριτική έως το τέλος της ζωής του.

Απεβίωσε το 2009 σε ηλικία 84 ετών. 


Πρώτος από αριστερά, με συναδέλφους του στον κυβερνητικό στρατό, κατά τον Εμφύλιο.

13 σχόλια:

 1. Δύο πράγματα είναι που μου έκαναν εντύπωση:

  Α (η γραμμή ήταν ότι οι στρατεύσιμοι έπρεπε να παρουσιάζονται κανονικά στον αστικό στρατό) Τόσο αφελείς ήταν θεέ μου; Τι νόμιζαν ότι ένας ΕΛΑΣίτης και μάλιστα από ένα μικρό χωριό θα περνούσε απαρατήρητος από το Α2 ...

  Β. Εκεί αναγκάστηκε στην υπογραφή της γνωστής δήλωσης μετανοίας .... Μετέπειτα στάλθηκε σε μάχιμη μονάδα του κυβερνητικού στρατού στο Βουργαρέλι Ηπείρου, για να πολεμήσει τον ΔΣΕ, έως το 1949.

  Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Έγραψε επιστολές στο χωριό του, στον παπά, στον κοινοτάρχη, στους χωροφύλακες που διαβάστηκαν στην εκκλησία, στην πλατεία του χωριού του. Έβγαζε λόγους σε συγκεντρώσεις του τάγματός του στην Μακρόνησο κλπ έδινε πληροφορίες για τους αμετανόητους και φώναζε "ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΠΛΑ", σήκωσε στους όμους του την Φρειδερίκη, τον Παύλο, τον Κανελόπουλο, τον Ρέντη.... πήρε σε επίσημη τελετή στο Παναθηναικό στάδιο όπλο από το χέρι του ίδιου του Παύλου και στο μέτωπο το Α2 το πρόσεχε ιδιαιτέρως για το παραμικρό, άρα ήταν υποδειγματικός φαντάρος του ΕΣ, στις επιχειρήσεις ήταν πάντα πρώτος και ο ηρωικότερος πολεμώντας τον ΔΣΕ, ανθρώπους από την Μακρόνησο τους χρησιμοποιούσαν και για να ελέγχουν και άλλους στρατιώτες, το παραμικρό να μη έκανε επέστρεφε στην Μακρόνησο... και αφού κατάφερε να γυρίσει στο χωριό του θα πρέπει να έδειξε μεγάλο ζήλο στην καταπολέμηση του κομμουνισμού...... αυτά για να μη γράψω περισσότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαταρχήν ναι σε τέτοια κατάσταση ήταν η πολιτική γραμμή το 46. Δεύτερον, όχι φίλε Πλούτωνα δεν σήμαινε για όλους η υπογραφή δήλωσης, όλα όσα αναφέρεις. Σε ορισμένους δεν απαιτούταν η εκφώνηση ομιλιών, η συγγραφή γραμμάτων, ο βασανισμός συντρόφων κτλ. Επίσης, μιλάς για την τελετή του ΕΤΑΞ στο Καλλιμάρμαρο. Δεν εντάχθηκαν όλοι οι Μακρονησιώτες στο ΕΤΑΞ. Πολλοί στάλθηκαν σε άλλες μικρομονάδες, όπως και ο παραπάνω αγωνιστής. Τώρα θα έλεγα να μην μιλάμε με απολυτους όρους για ανθρώπους που βασανίστηκαν και δεν άντεξαν είναι απολύτως ανθρώπινο και προπαντός ας φανταστούμε τους εαυτούς μας στη θέση τους. Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό στη Μακρόνησο υπέγραψε καθώς δεν άντεξε στην ψυχική και σωματική βία. Αλίμονο αν δεν προσμετράμε σε αυτούς τους ανθρώπους την αγωνιστική τους παρακαταθήκη στη Κατοχή, αλίμονο αν δεν καταλαβαίνουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες υπέγραψαν. Άλλωστε και στο ΚΚΕ τηρήθηκε στάση σωστή για όσους δήλωσαν στη Μακρόνησο, ακριβώς γιατί έλαβαν υπόψη τους σε αυτές τις συνθήκες. Τέλος, ο άνθρωπος αυτός πολέμησε στον Εμφύλιο με τον ΕΣ. Μπορεί και να σκότωσε. Κανείς δεν ξέρει. Όμως ήταν πόλεμος και στον πόλεμο σκοτώνεις ή σε σκοτώνουν. Επίσης, πολλοί Μακρονησιώτες περιέθαλψαν και περιέσωσαν αντάρτες του ΔΣ όταν αιχμαλωτίζονταν από ΛΟΚατζίδες και άλλους κατσαπλιάδες στις κυβερνητικές τάξεις.

   Διαγραφή
  2. Σήκωσε και τους ΠΑΠΑΤΖΗ... ΠΛΑΣΤΗΡΑ..... αυτούς γιατί τους ξέχασες...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 2. Εδω είναι όλο το ζουμί του θέματος. Καλούσαν τον κόσμο να πάει στον Μοναρχοφασιστικό Στρατό ρωτούσαν τι να κάνουν και τους έλεγαν να πάνε αντι να στρέψουν μαζικά τον κόσμο στο βουνό όπως πίεζε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ απο την 1η μέρα που γύρισε μετά απο απουσία 9 χρόνων. Το τι θα είχε συμβει το περιγράφει ο ΑΒΕΡΩΦ και άλλοι ΑΣΤΟΙ στα απομνημονεύματα τους. Δεν μπορούσε να γίνει γιατί είχαν τον ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ έτοιμο. Με ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μένεις στον Καπιταλισμό δεμένος χειροπόδαρα όπως και έγινε ΠΑΝΤΟΥ. Μόνο με ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ Ο ΛΑΌΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΉΣΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ ΤΟΝ οκτωβρη του 1944 ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΆΡΕΙ. Πολύτιμα συμπεράσματα πληρωμένα με πολύ αίμα παγκόσμια. Σχολείο ολόκληρο για τους Κομμουνιστές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν υπάρχει περίπτωση αγαπητέ Oberon να μη έκανε τουλάχιστον αυτά για να πάρει όπλο και να πάει να πολεμήσει στο βουνό, οι μαρτυρίες για αυτού του είδους τους φαντάρους είναι πολλές και είναι γνωστά πράγματα.... ποιοι νομίζεις υποδεχόντουσαν τις νέες φουρνιές κρατουμένων και φώναζαν "ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ" και τους κάνανε την αρχική υποδοχή; Αστειεύεσαι πήρε όπλο και πήγε σε μάχιμη μονάδα στην Ήπειρο .... μη τρελαθούμε τώρα. Τον Γράμμο τον κατάλαβε τάγμα Μακρονησιωτών, οι ανανήψαντες ήταν οι φανατικότεροι μαχητές του ΕΣ .... ο πατέρας μου αριστερός πολέμησε στον ΕΣ, όλη η οικογένεια αριστερή, το Α2 τον κάλεσε κατ επανάληψη με καταγγελίες ότι ήταν στο βουνό, γλύτωσε διότι στην κατοχή ο ίδιος και ο αδελφός του ήταν όμηροι στην Γερμανία, μου έχει διηγηθεί άπειρες ιστορίες (σε ερωτήσεις μου) πως λειτουργούσε η όλη υπόθεση. Εντάξει οι πλειοψηφία υπόγραψε (εγώ ένα γνώρισα που δεν υπόγραψε) αλλά δεν πήραν όλοι όπλα ... όπλα δίνανε μόνο σε όσους σίγουρα τους θεωρούσαν δικούς τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαταρχήν σου προτείνω να διαβάσεις το δίτομο της Μακρονήσου για να δεις ότι η δήλωση μόνο αρκούσε εάν ήσουν απλώς ύποπτος ή κατώτερο στέλεχος. Όχι δα μάχιμο τμήμα το 48 ένας λόχος στην Ήπειρο... Ακόμα και το ΕΤΑΞ μόνο στη Σάμο έδωσε σοβαρές μάχες και μόνο μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Και το τμήμα που φωτογραφήθηκε ως κατάληψη του Γράμμου έγινε τουλάχιστον 15 μέρες μετά τη λήξη των μαχών εκεί και πολύ αμφιβάλλω αν έλαβε μέρος σε αυτές. Επίσης, εκατοντάδες οι περιπτώσεις ξαναλέω όσων πήραν όπλο και περιέθαλψαν, βοήθησαν και έσωσαν αντάρτες. Ας αφήσουμε παρακαλώ τη συζήτηση εδώ γιατί δεν θα ήθελα να θίξω τους συγγενείς του.

   Διαγραφή
  2. Έχω διαβάσει και το δίτομο (Γιώργος Μαργαρίτης), και σχεδόν ότι υπάρχει για Μακρόνησο.

   Και από εκεί σου αντιγράφω: ".....Οργανωτικά, με τη συγκρότηση του στρατοπέδου, μεταφέρθηκαν σε αυτό ή συγκροτήθηκαν εκεί στρατιωτικές μονάδες ή έστω «υπηρεσίες». Η εγκατάσταση των Στρατιωτικών Φυλακών Αθηνών (ΣΦΑ) ήταν ένα παράδειγμα για τις δεύτερες. Στις πρώτες άνηκαν τα τρία Ειδικά Τάγματα Οπλιτών (ΕΤΟ) και οι μονάδες, τα «κέντρα», υποδοχής αξιωματικών – έφεδρων κυρίως. Οι διοικητές και τα στελέχη προέρχονταν από τα στελέχη του στρατού και δεν υπήρχαν ειδικές μονάδες φρουράς. Η φύλαξη των εκτοπισμένων – χωρίς φυσικά να χρησιμοποιείται τέτοιος όρος – γινόταν μέσα στις ίδιες τις μονάδες, από λίγους αξιόπιστους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, που γρήγορα συμπληρώνονταν με «ανανήψαντες», οι οποίοι, ακριβώς για να πιστοποιήσουν την αξιοπιστία της στροφής που έκαναν, έπρεπε να δοκιμαστούν σε βάρος των λιγότερο συνεργάσιμων συναδέλφων τους. Δεν υπήρχε φρουρά, υπήρχε μόνο η περίφημη Αστυνομία Μονάδος (ΑΜ)....."

   Διαγραφή
  3. Βρίσκομαι στο τέλος μιας 6χρονης έρευνας για τη Μακρόνησο. Θα βγει σύντομα βιβλίο. Έχω κι εγώ τα δικά μου ευρήματα και στοιχειοθετείται ότι λέω και γράφω

   Διαγραφή
  4. Με το καλό η έκδοση oberoh. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 4. Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος Παναγιώτη μου.Ο Ζαχαριάδης ήταν αυτός που έλεγε να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με κομμουνιστές, κάνοντας μάλιστα δήλωση μετανοίας.Ο ίδιος βέβαια, είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν θα έκανε τέτοια δήλωση.Ολα αυτά, είναι ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ.Βέβαια, εσυ, δεν τα βλέπεις, γιατί το μόνιμο πρόβλημά σου, είναι οι...οπορτουνιστές και μάλιστα σ ένα ιστορικό blog,που κάνει πολύ καλή δουλειά.Κατά τα λοιπά, Oberon,να σε συγχαρώ που βλέπεις ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ το θέμα της δήλωσης μετάνοιας των Μακρονησιωτων, σε αντίθεση με...μερικους, που κριτικάρουν εκ του ασφαλούς,στα χρόνια της μεταπολίτευσης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμμία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΚΜΙΡΩΣΗ. Χυδαίος Αντικομμουνισμός στο πρόσωπο του μεγάλου Μπολσεβίκου ηγέτη ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που τους χάλασε τον ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΔΡΌΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 1944. Ολα αυτά ανήκουν στο ΚΚΕ που χωρίς Στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό με αποτέλεσμα την καταστροφή λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αντι ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που θα έφερνε την νίκη τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Περαστικά να είναι...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
  2. Πονάει πολύ τα ....παιδιά.... οταν πάνω απο την Ιστορία φεύγει η ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΟΥΡΙΑ που έριξαν με επιμέλεια για Δεκαετίες. Τι τους μένει λοιπόν να κάνουν... Με Αλχημείες να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω απο το ΑΙΜΑ του λαού που Σφαγιάστηκε μπροστά στην πόρτα της εξουσίας με τους ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ να οδηγούν τον λαό στην καταστροφη. Να είναι σίγουροι οτι αυτό το ποτήρι θα το πιούνε ολόκληρο. Το ΝΟΕΜΒΡΗ στα 100 χρόνια θα κυκλοφορήσουν ΔΥΟ ΔΟΚΙΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ για το 1918 1949 και συνεχίζεται η μελέτη για άλλους δυο 1968 1974 και 1974 1991. Μιλάμε για Γλέντι ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΥΖΟΥΝ. Θα το απολαύσουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 5. Ασφαλώς και είναι το Βασικότερο πρόβλημα ο Οπορτουνισμός. Ο Οπορτουνισμός πυροβόλησε τον ΛΕΝΙΝ Εσφαξε τους Λιμπνεχτ Λούξεμπουργκ. Επνιξε όλες τις Επαναστάσεις στο αίμα κατέστρεψε τους λαούς το 1944 45 με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ Ανέτρεψε τον Σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ με την εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού ΣΤΑΔΙΑΚΑ με αφετηρία το 1956. Με αυτούς του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ θα μιλάω και όχι για ΦΟΥΜΑΡΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή