"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Mια πολύ γνωστή φωτογραφία με ένα μια πολύ λάθος λεζάντα


Η παρακάτω φωτογραφία των Δεκεμβριανών που έχει τραβηχθεί από τον Αμερικανό φωτογράφο Dmitri Kessel είναι μια από τις πιο γνωστές της εποχής και έχει δημοσιευθεί σε δεκάδες περιοδικά, ιστοτόπους και βιβλία. Το πιο γνωστό της καρέ είναι το πρώτο, ενώ το δεύτερο καρέ της ανήκει στη συλλογή ενός πολύ καλού φίλου που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.





Η πρώτη, εξαιρετικά πολυδημοσιευμένη φωτογραφία εμφανίζεται συνήθως με τη λεζάντα "Βρετανοί στρατιώτες σε περιπολία, δίπλα σε νεκρούς κρατούμενους των Φυλακών Αβέρωφ που προσπάθησαν να διαφύγουν" ή με τη λεζάντα: "Βρετανοί στρατιώτες σε περιπολία κοντά σε νεκρούς ΕΛΑΣίτες". 

Η αλήθεια είναι πως καμιά λεζάντα δεν είναι σωστή. Όπως μας επισημάνθηκε, η φωτογραφία εικονίζει Ριμινίτες, στρατιώτες δηλαδή της ελληνικής ταξιαρχίας "Ρίμινι", δίπλα σε τρεις νεκρούς μαχητές του ΕΛΑΣ, που όμως ουδεμία σχέση, όπως είναι προφανές και από τον περιβάλλοντα χώρο, με τις Φυλακές Αβέρωφ. Οι νεκροί ήταν τραυματίες του ΕΛΑΣ που βρίσκονταν σε πρόχειρο νοσηλευτήριο στεγαζόμενο στο σπίτι απέναντι. Πιθανότατα προδόθηκαν από κάποιο κάτοικο της περιοχής και σκοτώθηκαν προσπαθώντας  να διαφύγουν. Δεν γνωρίζουμε αν προηγήθηκε συμπλοκή, ούτε εάν οι εικονιζόμενοι Ριμινίτες έλαβαν μέρος στην εκτέλεσή τους. Η φωτογραφία πάντως έχει τραβηχθεί στην Οδός Κόνιαρη στους Αμπελόκηπους. 




4 σχόλια:

  1. Μια τεκμηριωση άποψης ,ιδιως ιστορικου γεγονοτος ποτέ δεν θα έβλαπτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H τεκμηρίωση προήλθε από τη εταιρεία Φωτογραφίζοντας και από το περιοδικό LIFE της εποχής που δημοσίευσε φωτογραφίες του Κέσελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/search?q=last%20stages%20of%20athens%20dmitri%20kessel
    Στη παραπανω διευθυνση βρισκονται τα 4 καρε της φωτογραφιας και φαινονται 4 νεκροι μαζι με αλλες ενδιαφερουσες φωτογραφιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπορουμε να εκτιμησουμε το υψος στην κονιαρη και την κατευθυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή