"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

"Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα"

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Κώστας Βουρλάκης: Ποιος ήταν


Ο Κώστας Βουρλάκης γεννήθηκε το 1921 στη Μοσχοκαρυά –Λειανοκλαδίου - Φθιώτιδος. Τα ονόματα των γονιών του ήταν Νίκος και Θεοδώρα.

Άνθρωπος αδίστακτος και χαμηλού μορφωτικού και διανοητικού επιπέδου. Μαζί με τα 3 αδέλφια του δημιούργησε τη ισχυρότερη παρακρατική ομάδα στη Δυτική Φθιώτιδα. Ο ένας αδελφός του τη περίοδο της κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη, αλλά επειδή συνέχισε να κλέβει τους χωρικούς σε συνεργασία με τον Πατακιά από τα Καμπιά Φθιώτιδος – γνωστό συνεργάτη των Ιταλών στη περιοχή - οι αντάρτες τον εκτέλεσαν. Τότε ο Κώστας με τον άλλο αδελφό του, κατατάχτηκαν στον ΕΔΕΣ, όπου σε μια μάχη ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ το 1943, ο αδελφός του σκοτώθηκε.

Μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας, δεν υπάρχει άλλη γνωστή δραστηριότητα από μέρους του, αλλά ο στενός πυρήνας της ομάδας του, μαζί με τον οπλισμό της συνέχισαν να υπάρχουν.

Τον Ιούλιο του 1945 οι ένοπλες ομάδες - κλήθηκαν σύμφωνα με τον Α.Ν. 453 - να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Ο Βουρλάκης παρέδωσε ένα μικρό μέρος του οπλισμού που κατείχε αυτός και η ομάδα του, αλλά το μεγαλύτερο μέρος το απέκρυψε σε διάφορες τοποθεσίες. Αμέσως μετά όμως ανασυγκροτεί την ομάδα του, αποτελούμενη από 15-20 άτομα οι όποιοι αυξάνονταν ανάλογα με την επιδρομή που είχαν σχεδιάσει να κάνουν, με διαφόρους «δεινοπαθήσαντες από το ΕΑΜ».

Στις αρχές του 1946, μια ομάδα του Βουρλάκη συνέλαβε τον ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος Γερμανό Δημάκο, γνωστό και ως παπά-Ανυπόμονο, ο οποίος τη περίοδο της κατοχής είχε ακολουθήσει τον Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος όμως μετά την απελευθέρωση αποτραβήχτηκε στη Μονή Αγάθωνος και δεν ασχολήθηκε με τίποτα άλλο παρά με τα ιερατικά του καθήκοντα. Τον συνέλαβαν λοιπόν και τον οδήγησαν δεμένο στη Μοσχοκαρυά, όπου τον βασάνισαν άγρια για να αποκαλύψει που είχε κρύψει όπλα ο ΕΛΑΣ, πράγμα που δεν γνώριζε φυσικά ο ηγούμενος.

Όλα τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας δεινοπάθησαν από την συμμορία του Βουρλάκη. Σκότωσαν πολλούς πρώην ΕΛΑΣιτες ή συγγενείς ΕΛΑΣιτων. Διαπόμπεψαν παπάδες και γυναίκες. Έκλεψαν ολόκληρες προίκες μέσα από σπίτια, που είχαν γίνει με μεγάλο κόπο από τους γονείς για να παντρέψουν τα κορίτσια τους.

Λίγο έξω από τη Λαμία είχε στήσει κανονικό «τελωνείο» και όσοι αγρότες η έμποροι πέρναγαν από εκεί πλήρωναν φόρο με ένα μερίδιο από το εμπόρευμα τους.

Δεν δίστασε να σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια τον Πατακιά από τα Καμπιά, που ήταν παλιά συνεργάτης του αδελφού του στις κλοπές και τον οποίο είχε πάρει στην ομάδα του μετά τη Βάρκιζα. Εδώ να θυμίσουμε ότι ο Πατακιάς ήταν ο φόβος και ο τρόμος της Δυτικής Φθιώτιδας, μαζί με τον Τουρκοχρήστο (Χρήστος Δημητρακόπουλος 66 ετών από το Παλαιοχώρι σύμφωνα με το βιβλίο αποβιωσάντων της εκκλησίας της Φτέρης) τη περίοδο της Κατοχής. Τον Τουρκοχρήστο το συνέλαβε ο Φώτης Μαστροκώστας (Θάνος) από τη Σπερχειάδα, με εντολή του Άρη Βελουχιώτη στο χωριό της Λευκάδας, τον δίκασαν και τον εκτέλεσαν στον τοίχο του σχολείου της Φτέρης.

Το 1947 δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν κτηνοτρόφο, που όμως για κακή τύχη του Βουρλάκη, οι δυο γιοί του υπηρετούσαν στον Κυβερνητικό Στρατό και ένας θείος τους, ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός του Κυβερνητικού Στρατού.

Μετά από συνεχή άρθρα στον αστικό τύπο για το θέμα, συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές της Καλλιθέας. Αποφυλακίστηκε όμως γρήγορα μετά από συνεχή άρθρα στον φιλικό τύπο για τα «ανδραγαθήματα» του και τη συνεισφορά του στον αγώνα «εναντίον των Κομμουνιστο-Συμμοριτών».

Ήταν στη περιοχή, από τους βασικούς υποστηρικτές του Υπουργού Δημ. Χατζίσκου, που θεωρούνταν και Φθιωτάρχης, καθώς και του Βουλευτή Ευρυτανίαςτου Εθνικού Κόμματος Ελλάδος, Κ. Παπαγεωργίου.

Μετά τη λήξη του Εμφυλίου «ανταμείφτηκε» με μια άδεια περιπτέρου στη κεντρική πλατεία της Λαμίας.

Αρχές της δεκαετίας του ΄60, όταν κατέβαινε στη Λαμία, πλησίαζε τους επιβάτες που περίμεναν το λεωφορείο για να γυρίσουν στα χωριά τους και ζήταγε λεφτά για τα εισιτήρια του (αφήγηση στον πάτερα μου από έναν χωριανό μας ο οποίος παρ’ότι είχε δοκιμάσει στη καμπούρα του το ματσούκι του Βουρλάκη, δεν διανοήθηκε να μην δώσει λεφτά).

Γύρω στο 1964 σκότωσε τη πρώτη του γυναίκα, γιατί δεν του έκανε παιδιά όπως ελεγε. Φυλακίστηκε στις φυλακές της Λαμίας, όπου ήταν συγκρατούμενος με φίλο του πατέρα μου, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος εκεί για πολιτικά αδικήματα. Από αφήγηση δικιά του λοιπόν, ακούσαμε την εξής ιστορία για τον Βουρλάκη :

Μετά τη δολοφονία της γυναίκας του, όπως έγραψα παραπάνω, ήταν προφυλακισμένος στις Φυλακές Λαμίας. Όταν ήρθε η στιγμή να τον πάνε στον Εισαγγελέα Λαμίας, τον πήγαν συνοδεία περίπου 15 χωροφύλακες, και δεν τολμούσαν να του περάσουν χειροπέδες. Ήταν ακόμα - μετά τόσα χρόνια - ο φόβος και ο τρόμος. Όταν μπήκαν συνοδεία όλοι μαζί στο γραφείο του εισαγγελέα, τους ρώτησε γιατί ήταν τόσοι πολλοί αστυνομικοί για έναν κρατούμενο, και γιατί δεν φόραγε χειροπέδες. Οι αστυνομικοί δικαιολογήθηκαν ότι ήταν ο φοβερός και τρομερός Καπετάν-Βουρλάκης . Τους είπε τότε ο εισαγγελέας, ότι να μην τολμήσουν να το ξανακάνουν αυτό. Όποτε είναι να τον μεταφέρουν πάλι οπουδήποτε, θα του περνάτε χειροπέδες και θα τον συνοδεύει ένας αστυνομικός. Αν τολμήσει να κάνει κιχ δίνω εντολή από τώρα να τον πυροβολήσετε στο κεφάλι.

Από εκεί και πέρα άρχισε να ξεθωριάζει η φήμη και το Καπετανιλίκι του Βουρλάκη.

Δεν είναι γνωστό πότε αποφυλακίστηκε. Ξαναπαντρεύτηκε με την Αγορίτσα Βουρλάκη, το γένος Καλαπανίδα.

Πέθανε στη Μοσχοκαρυά το 1981 και ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο του χωριού.

Όσο και να είχα ψάξει στο internet με ερωτήματα σε ιστορικούς που είχαν ασχοληθεί με αυτή τη περίοδο , κανένας τους δεν είχε φωτογραφία του. Ο Ιάσων Χανδρινός μου έδωσε τη πληροφορία ότι αν θυμάται καλά –γιατί είχαν περάσει και χρόνια- υπήρχε ο τάφος του στο νεκροταφείο της Μοσχοκαρυάς, και υπάρχει και φωτογραφία του. Πήγα λοιπόν μέχρι εκεί έψαξα και τελικά όντως υπήρχε φωτογραφία του η οποία συνοδεύει αυτό το άρθρο. Είναι βέβαια φωτογραφία του σε μεγάλη ηλικία ,αλλά όταν την έδειξα σε ηλικιωμένους στο χωριό μου που τον είχαν δει από κοντά εκείνη τη περίοδο, αμέσως τον αναγνώρισαν .-

Υ.Γ Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να ξύσει πληγές . Υπήρχε ένα κενό στην ιστορία για αυτό το πρόσωπο που έδρασε στη περιοχή μας και έγραψα αυτό το άρθρο συγκεντρώνοντας τις λίγες πληροφορίες που υπήρχαν στο internet, τις προσωπικές πληροφορίες που είχα και συμπλήρωσα το puzzle αυτό με τη φωτογραφία του.

Επιμέλεια κειμένου Σπύρος Βασ.Παπακώστας

Πηγή: http://www.fteri-fthiotidos.gr/index.php/kostas-vourlakis.html



13 σχόλια:

  1. Τέτοιου είδους άρθρα, μάλλον ξύνουν πληγές.Δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρούμε ότι η υπέρβαση του τραύματος περνά μέσα από την ανεύρεση της αλήθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν γνωστός στη Λαμία με την επωνυμία "Βούρτσας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άλλο πρόσωπο ο Βουρλάκης και άλλο ο γραφικός Βούρτσας.Καμία σχέση τα δυό πρόσωπα μεταξύ των.

      Διαγραφή
  4. Την περιοδο 1967 - 1970 , συχνά τον έβλεπα να περιφέρεται στη πλατεία πάρκου.Οπως λέγαν οι μαγαλύτεροι ειχε λαβει τιμητικη σύνταξη απο το καθεστώς της εποχής εκείνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την ιστορία και την αλήθεια και για ολα τα παραπάνω ψεύδη θα δώσω ως εγγονός του 2 στοιχεία παρόλα τα θλιβερά ψέμματα που διάβασα παραπάνω γιατι και 37 χρόνια μετά το θάνατο του δεν έχουν την ψυχική δύναμη να ρωτήσουν την οικογένεια του.Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΧΕ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΝΗΜΕΝΑ ΤΟ 1959 έως το 1967 ολα απο την μια και μοναδική σύζυγο του Αγορη Καλαπανιδα -ΒΟΥΡΛΑΚΗ ούτε σκότωσε καμία γυναίκα ούτε ηταν ζωοκλέφτες εκτός αν εννοούν τις απολωτρυωσεις εναντίων των Ιταλών και των Γερμανών που έπαιρναν το αλεύρι και το στάρι και το μοίραζαν στους συγχωριανού τους ως κλοπή οι καταδότες αριστερό μπολσεβίκοι που φοράγαμε γερμανικές στολές στο Σύνταγμα μακρυγιαννη επισημα στοιχεία της ιστορίας στρατού η αυτοί που ηρωποιησαν τον Άρη Κλάρα τον γνωστό απο τις ομοφυλοφιλικές του κατευθύνσεις σύμφωνα απο μαρτυρία του επιτελάρχη του και της προσωπικής του ομάδας πάλι απο τα επισημα αρχεία της ιστορίας στρατού.Σταματω εδώ διότι τα αλλα δεν μπαίνω ούτε στον κόπο να απαντήσω και αηδιαζουμε και μόνο στην ιδέα να απαντήσουμε.Το οτι δεν μπορέσατε τα κάνετε την Ελλάδα Σοβιέτ όντως συνέβαλε ένας Βουρλάκης ένας Σορλας Ένας Τσαμαδιάς με αρχηγό τον Ζερβά και τον Εδες αγκαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα αγνοήσω τις αστειότητες περί ομοφυλοφιλίας του 'Αρη, που ακόμα και εάν ίσχυαν δεν αποτελούν ένδειξη περί ηθικής εκτός εάν κανείς είναι υμνητής των χιτλερικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και των ευγονικών αντιλήψεων. Λέτε πως είσαστε εγγονός του Βουρλάκη. Επιλέγω εν όψει της ιστορικής αλήθειας να μην σεβαστώ τίποτε. Λοιπόν θα παραθέσω ένα πλήρες βιογραφικό της "πατριωτικής" δράσης του, γιατί το βιογραφικό των εγκλημάτων του είναι αδύνατο να απαριθμηθεί εδώ.

      Ο Κώστας Βουρλάκης, από τη Μοσχοκαρυά Δομοκού, ήταν αρχηγός της γνωστότερης και πιο δραστήριας παρακρατικής συμμορίας της Φθιώτιδας.

      Σεσημασμένος ζωοκλέφτης, μαζί με τα τρία αδέλφια του, τσοπάνηδες σε ξένα κοπάδια, είχε καταδικαστεί για ζωοκλοπή και είχε εξοριστεί στη Φολέγανδρο.

      Στην Κατοχή, ο ένας αδελφός του προσχώρησε στην ομάδα του Αρη Βελουχιώτη. Συνέχισε όμως να κλέβει, σε συνεννόηση με τον ληστή Πατακιά, φανερό συνεργάτη των Ιταλών, και οι αντάρτες τον σκότωσαν.

      Ο Κώστας με τον άλλο αδελφό του κατατάχθηκαν στον ΕΔΕΣ, όπου ο αδελφός του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ το φθινόπωρο του 1943.

      Αμέσως μετά τη Βάρκιζα, ο Βουρλάκης συγκρότησε ομάδα αποτελούμενη από 10 μόνιμους και ενισχυόμενη κατά περίπτωση από «δεινοπαθήσαντες υπό του ΕΑΜ», αποτελώντας το φόβητρο του οροπεδίου του Δομοκού.

      Ευθύνεται για πλείστους όσους φόνους, κακοποιήσεις και λεηλασίες στην περιοχή.

      Στις εκλογές του 1946 υποστήριξε ένθερμα το Λαϊκό Κόμμα. Το 1947 κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία ενός «εθνικόφρονος» κτηνοτρόφου, οι γιοι του οποίου υπηρετούσαν στην Εθνοφρουρά, και φυλακίστηκε στις φυλακές Καλλιθέας.

      Στον αθηναϊκό και τοπικό Τύπο πληθώρα δημοσιευμάτων υπεραμύνθηκε της «προσφοράς» του στον αγώνα του έθνους εναντίον των κομμουνιστών, ζητώντας την αποφυλάκισή του.

      Αλλά και ίδιος δεν παρέλειψε να το υπενθυμίζει στον πολιτικό πάτρωνά του, βουλευτή και υπουργό του Λαϊκού Κόμματος Δ. Χατζίσκο, στις επιστολές που του έστελνε για να μεσολαβήσει για την αποφυλάκισή του.

      Διαγραφή
    2. Κατ’αρχάς να ξεκινήσω την απάντηση μου με το ότι για μένα δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη ( κάτι στο οποίο δεν πίστευε ο παππούς σου ) οπότε δεν ευθύνεσαι εσύ
      για ότι έκανε ο παππούς σου .Ουσιαστικά το μόνο που διαψεύδεις είναι ότι ήταν στη φυλακή γιατί είχε σκοτώσει τη γυναίκα του.
      Γιατί το οτι ήταν στη φυλακή της Λαμίας το 1965 όντως ισχύει .Τώρα για το τι πρόσφεραν οι Σούρλας –Καλαμπαλίκης- Τσαμαδιάς κλπ
      κάνε μια βόλτα στα χωριά της περιοχής μας και ρώτα όσους δεις πάνω απο 80-85 ετων τι θυμούνται από τοτε.Οι περισσότεροι ήταν αυτόπτες μάρτυρες όλων αυτών των γεγονότων.
      Γράφεις οτι δεν ρωτήσαμε την οικογένεια .Δηλ.αν έρθει σε επαφή μαζί σας ένας γνωστός Έλληνας ιστορικός που εχω υπόψη μου θα του μιλούσατε για τον παππού σας?

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν δεν είναι "καταρχάς" αλλά "καταρχήν".Κατά δεύτερον, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό από τα όσα γράφεις για να καταλάβει κανείς ότι ασπάζεσαι πλήρως τις απόψεις του συγγενή σου. Άρα δεν πρόκειται περί απονομής οικογενειακής ευθύνης αλλά προσωπικής που επιρρίπτεται στις δικές σου λουμπενο-εθνίκ απόψεις. Κατά τρίτον, δεν χρειάζεται να πω πολλά, δεκάδες ερευνητές, αυτόπτες μάρτυρες κτλ έχουν γράψει για το συγγενή σου, διάβασε τη Λάζου και θα καταλάβεις. Κατά τέταρτον, σε ιστορικούς τύπου Γιαννακέα δεν ξοδεύω ούτε λεπτό του χρόνου μου. Κατά πέμπτον γιατί πολλές ευγένειες έδειξα και πιάνεις στο στόμα μου τον παππού μου, ο παππούς μου δεν έσφαζε πολίτες για να τους κλέβει τα γίδια, και να πλένεις το βρωμόστομά σου πριν μιλήσεις για την Εθνική Αντίσταση.

      Διαγραφή
    4. η γιαγιά σου η μητέρα της μητέρας σου ζει?

      Διαγραφή
  6. Προφανώς δεν διάβασες καλά την απάντηση μου Oberon και σε ποιον απευθύνομαι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχα πόσο δίκιο έχεις. Το αφήνω εδώ ως ένδειξη βλακείας από μέρους μου. Peace love and friendship!

      Διαγραφή
  7. Τρομακτική ομοιότητα με τις αγριότητες των Βουρλάκηδων που ξέρουμε στα χωριά των Αγράφων,κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε για την ίδια συμμορία. Μετά την αντίσταση ειδικά φέρναν γύρες στα χωριά και σκότωναν κόσμο αβέρτα (το 46-47). Από τη Ρεντίνα Αγράφων σώζονται οι μαρτυρίες τόσο χωριανών όσο και η βιογραφία καπετάνιου του ΕΛΑΣ όπου αναφέρονται τα θύματα με όνομα, φωτογραφία και πληροφορίες για το πως οι Βουρλάκηδες τους ξέκαναν. Συγκεκριμένα ήταν 5 οι νεκροί(Καμάρας-Γραμματέας Αχτίδας του ΚΚΕ,Γώγολος-πρώην ΕΠΟΝίτης,Κρικζώνης,Αυγέρος,Μούτος) και στους 2 πρώτους φρόντισε να τους βγάλει τη καρδιά και τα μάτια.

    Καλό είναι καμιά φορά να ξύνεις πληγές, να ξέρουμε τις προδωσίες που έγιναν και τις ρουφιανιές.

    ΥΓ-Ο Βουρλάκης που λέω εγώ (και κατά 99% είναι ο ίδιος) πέθανε αμετανόητος, μιας και κάποτε σύχναζε σε μία πλατεία καθημερινά (δε θυμάμαι όνομα και πόλη/χωριό)και τον βρήκαν χωριανοί από το παραπάνω χωριό για να τον ρωτήσουν πως νιώθει για ό,τι έκανε. Τους κορόιδευε και τους χλεύαζε. Αυτός ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή